PGO Supportloop op 30 september: Doe mee en help zo Transvisie

Dit jaar doet Transvisie voor het eerst mee aan de PGO Supportloop: een wandeltocht (van verschillende afstanden) waaraan patiëntenorganisaties en hun leden of mensen uit de doelgroep kunnen mee doen.

Via deze Supportloop, die op 30 september in Rotterdam plaatsvindt, kan Transvisie transgender personen op een positieve manier zichtbaar maken, en ook nog extra inkomsten genereren voor Transvisie zelf. Die inkomsten komen deels uit het deelnamegeld van iedereen die meeloop en deels uit de verk

oop van loten. Ook mensen die niet meelopen, kunnen helpen door zelf loten te kopen, of ze te verkopen aan vrienden en familie.

Daarnaast wordt het natuurlijk een super gezellige, sportieve middag met oude bekenden en nieuwe gezichten, zeker als iedereen dit evenement in hun omgeving onder de aandacht brengt.

Ons motto is: Hoe meer zolen, hoe meer vreugd! 

Doe mee aan de Supportloop
Schrijf je nu in voor de Supportloop en zet je samen met je familie en vrienden in voor Transvisie.  

Hoe doe je mee?
Nodig je vrienden, familie en misschien zelfs je zorgverleners uit om mee te doen aan de Supportloop. Schrijf je in via de website van Supportloop www.supportloop.nl/transvisie

 • Je kunt inschrijven als individu, kosten € 25,-. Je ontvangt daarbij 3 loten van € 5,- die je door kunt verkopen en dan de opbrengst zelf houden. Feitelijk kost je deelname dan € 10,-.
 • Je kunt inschrijven als gezin. De eerste persoon betaalt € 25,- en krijgt 3 loten. De overige gezinsleden boven 12 jaar betalen € 10,- p.p. Kinderen tot 12 jaar doen gratis mee.
 • Je kunt ook inschrijven als bedrijf. Iedere deelnemer betaalt € 25,- en krijgt p.p. 3 loten.

Voor het inschrijfbedrag kun je de wandeling maken en word je ontvangen met een kop koffie/thee met een stuk taart en een lunchpakket. Iedereen kan meedoen aan de Supportloop: de routes van 3 en 5 kilometer zijn kinderwagen- en rolstoeltoegankelijk, de route van 10 km niet.

Koop of verkoop loten
Je kunt ook mee doen door loten te kopen óf te verkopen, voor 5 euro per stuk! Als je zelf mee wilt doen aan de loterij kun je deze loten online kopen: https://www.supportloop.nl/loten-kopen/. Er zijn mooie prijzen te winnen: van een dag gratis zwembadtoegang tot een weekend weg. Meer weten over de prijzen? Kijk op: www.supportloop.nl/loterij/.

Wil je extra helpen en zelf loten verkopen aan familie, vrienden en buren?
Dat kan! Als je je inschrijft voor een van de evenementen kun je ook extra loten kopen die niet op je eigen naam staan geregistreerd. Dit betekent dat je ze wel op voorhand betaalt maar kunt doorverkopen aan vrienden, familie of andere supporters.

De Supportloop is een initiatief van PGOsupport. Van ‘onze’ totale opbrengst van de Supportloop (deelnemegelden en de lotenverkoop) gaat 80% naar Transvisie. De overige inkomsten worden door PGOsupport gebruikt voor de organisatie van de supportloop. Als je meer wilt weten over de Supportloop kun je kijken op www.supportloop.nl, voor meer informatie over de organisatie

 

 

 

 

 

 

 

Alle details en andere informatie vind je op www.supportloop.nl.P

Read More

Tanja ten Hengel wil als vrijgevestigd GZ-psycholoog weer gaan werken voor transgenders

Transvisie heeft informatie ontvangen over Tanja ten Hengel:

 • Ze wil als vrijgevestigde GZ-psycholoog gaan werken voor met name transgender mensen;
 • Ze biedt de zorg aan transgender mensen (zoals dat al was) voornamelijk als e-health, vanuit Curaçao.
 • Haar bedrijf heet T-cendent (t.schouten@t-cendent.nl / 06-86868848 / 020-6194554), het Amsterdamse telefoonnummer schakelt door, maar biedt cliënten een goedkope bel-optie.
 • Voor meer informatie wordt verwezen naar Tanja ten Hengel zelf via email of via de telefoon.

Read More

Petitie Uitbreiding transgenderzorg gestart

Principle 17 is op 18 juni 2018 een nieuwe petitie gestart, die de onmenselijke lange wachttijden in de transgenderzorg aankaart en de Tweede Kamer vraagt om deze schrijnende situatie nu eindelijk structureel op te lossen. 

Principle 17 maakt zich grote zorgen over de opnieuw dramatisch opgelopen wachttijden in de zorg aan transgenders. Daarom is het collectief de petitie “Structurele uitbreiding transgenderzorg hoogst noodzakelijk!” gestart.

De petitie is gericht aan de Tweede Kamer en kan worden ondertekend tot 1 augustus 2018. Hoe meer mensen de petitie ondertekenen, hoe krachtiger het signaal dat de petitie brengt. Ondertekenen kan ook anoniem. Help mee en onderteken de petitie ook!

Naast structurele vergroting van de capaciteit zet Transvisie zich in voor gedecentraliseerde zorg met korte efficiënte procedures op maat.

 

Read More

WHO lanceert nieuwe ICD 11, genderdysforie niet langer in hoofdstuk mentale stoornis

De WHO heeft op 18 juni 2018 de nieuwe ICD 11 gelanceerd. Dit is de internationale classificatie van ziekten. Belangrijkste verandering voor ons is, dat in deze classificatie alle transgerelateerde diagnoses (genderdysforie) zijn verwijderd uit het hoofdstuk  psychiatrische/mentale aandoeningen. Genderdysforie wordt dus volgens de ICD 11 niet meer als een mentale ziekte gezien. In de ICD 11 is genderdysforie hernoemd tot incongruentie van het geslacht (Gender incongruentie).

Er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het hoofdstuk ‘Conditions related to sexual health’, namelijk Gender incongruentie met twee sub-hoofdstukken: Gender incongruentie bij volwassenen en adolescenten (HA 60) en gender incongruentie bij kinderen (HA61). Ben je benieuwd naar de tekst? Zie hier.

Wat betekent dit op dit moment? De beslissing van de WHO is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd van transgenders voor gelijke rechten wereldwijd!

Hoe gaat het nu verder? Levert dit morgen al wat op? De weg is nog lang. De lidstaten van de WHO moeten de ICD 11 in de Wereldgezondheidsvergadering van mei 2019 goedkeuren. De ICD 11 wordt dan van kracht op 1 januari 2022. Dat geeft landen de tijd zich op wijzigingen voor te bereiden, de ICD 11 te vertalen en gezondheidswerkers te trainen.

De opname in het hoofdstuk ‘conditions related to sexual health’ zal ongetwijfeld ook weer verwarrend kunnen werken en tot discussie kunnen leiden, omdat genderidentiteit en seksualiteit toch twee verschillende dingen zijn.

Om het in perspectief te zien in 1990 schrapte de WHO ‘homoseksualiteit’ uit de lijst van mentale ziekten.

Zie het bericht van de WHO

Zie de uitleg van de WHO over deze keuze

Zie het goede artikel uit het Continuüm

Zie het bericht van HOLEBI

 

Read More

LUMC houdt zich niet aan belofte

Naar aanleiding van klachten van ouders die geen vervolgafspraken meer konden maken in het LUMC, terwijl hun dat wel was beloofd, heeft Patiëntenorganisatie Transvisie navraag gedaan. Uiteindelijk werd duidelijk dat alleen bij die kinderen die al in hun puberteit zijn, de behandeling in het LUMC wordt voortgezet. Kinderen die nog niet in de puberteit zijn, worden verwezen naar het VUmc met haar eindeloze wachttijden, ook als ze vlak voor hun puberteit zitten.

Transvisie heeft over deze uitermate onaangename ontwikkeling een brief geschreven aan de Raad van bestuur van het LUMC.

Bij de patiëntenstop in januari 2017 beloofde het LUMC dat:

De komende jaren wordt de Genderpoli geleidelijk afgebouwd. Voor kinderen en jongeren die al in behandeling zijn bij het LUMC en Curium verandert er niets. Hun behandeling en begeleiding wordt voortgezet door dezelfde arts en psycholoog, op dezelfde locatie. Alleen nieuwe aanmeldingen worden direct doorverwezen naar het VUmc”. 

De belofte van het LUMC is nog terug te vinden op de website van het LUMC.

Read More

Oproep: Omroep Gelderland zoekt Gelderse transgender mensen die last hebben van de lange wachttijden

Oproep Gelderland zoekt voor het programma ‘De Week van Gelderland’, de wekelijkse talkshow op radio en tv, Gelderse transgender mensen die last hebben van de lange wachtlijsten. Geïnteresseerden kunnen hun contactgegevens mailen naar de redactie van de Week van Gelderland.

Mocht  je aan dit programma mee willen werken kijk dan ook even naar onze tips en advies op onze speciale webpagina.

Via deze link krijg je een indruk van het programma ‘De Week van Gelderland”.

 

 

 

 

Read More

Kamervragen over stoppen van de transitie bij cliënten van de Psycho Informa Instellingen

Naar aanleiding van het bericht: ‘Transgenders ten einde raad: transitie stopt na faillissemenr instelling’ hebben twee Kamerleden van de PvdA (Lilianne Ploumen en Kirtsen van den Hul) de minister van VWS schriftelijke vragen gesteld over het feit dat 130 transgenders midden in hun transitie moeten stoppen met hun behandeling als gevolg van het faillissement van de Psycho Informa Instellingen. De minister wordt gevraagd naar de mogelijkheden voor deze mensen tot voortzetting van hun traject, welke rol de minister daarin wil spelen, wat de rol is van de zorgverzekeraar in deze en welke mogelijkheden er zijn om te voorkomen dat de dossiers op straat komen te lissen. De volledige tekst is hier te lezen.

Read More

Bestuurlijk overleg bij de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa)

Vandaag heeft onze voorzitter, Lisa, samen met Casper een overleg gevoerd bij de NZa. De NZa wilde met Transvisie en enkele zorgaanbieders spreken over de wachttijden in de transgenderzorg, om te ontdekken wat zij kan doen om te helpen het probleem te verminderen. Dit gesprek was een direct gevolg van het verzoek dat Transvisie hiertoe in februari aan de NZa deed. Naast diverse kleiner aanknopingspunten voor verdere bestuurlijke druk, heeft de NZa een aantal toezeggingen gedaan:

1. De NZa gaat op korte termijn de eerder gedane belofte nakomen om structureel alle wachttijden van alle aanbieders te gaan monitoren. Daartoe wordt een uniforme, eenduidige vragenlijst opgesteld en aan alle zorgaanbieders gestuurd. Dit geeft een instrument in handen om structureel te monitoren hoeveel extra capaciteit nodig is.

2. De NZa gaat in gesprek met zorgverzekeraars om hen te bewegen meer zorg in te kopen en de huidige inkoopplafonds te verruimen of los te laten. De NZa heeft een wettelijke toezichtstaak op de zorgplicht van zorgverzekeraars, dus men heeft ook echt iets in de pap te brokkelen. Natuurlijk is het afwachten hoe hard de NZa dit wil en kan spelen. Dit zal de NZa in overleg met het ministerie van VWS gaan bepalen. VWS is immers formeel de opdrachtgever van de NZa.

3. De NZa gaat onderzoeken hoe en wie er sterke ketenregie kan voeren op verdere uitbreiding van het zorgaanbod. De informele rol die Transvisie op dit punt nu probeert te vervullen, werd gezien en gewaardeerd.

Lisa is blij dat de NZa tot actie overgaat. ‘Deze bestuurlijke druk kan partijen sneller doen bewegen. In ons complexe zorgstelsel is dit weer een stapje op weg naar meer zorgaanbod, dichter bij huis en kortere wachttijden. Transvisie houdt de druk erop’.

Read More

Themamiddag Transgenderouderen op 21 juni 2018 in Utrecht

COC Midden-Nederland, Art.1 Midden Nederland, Patiëntenorganisatie Transvisie en Paula Vennix organiseren tijdens het Midzomergracht festival het evenement ‘Themamiddag Transgenderouderen’ voor transouderen, professionals zorg en welzijn en overige geïnteresseerden. Met het evenement willen zij ruimte geven om ervaringsverhalen te delen, waarmee professionals aan de slag kunnen om hun dienstverlening te verbeteren en hun sensitiviteit t.a.v. transpersonen te verhogen. Op het programma staan o.a. de film TransAnders van Kim Bras, een lezing van Paula Vennix en aandacht voor het boek ‘Nieuwe Namen, transgenderouderen in beeld’ van Eveline v/d Putte.

Belangstellenden zijn welkom vanaf 13.30 uur, het programma start om 14.00 uur. Tegen 16.30 uur sluiten we af en is er tijd om na te praten met een drankje. Aanmelden hoeft niet, mag wel.

Zie hier de volledige uitnodiging en de teaser van de te vertonen film TransAnders.

 

 

 

 

Read More

Oproep: deelname onderzoek Rijksuniversiteit Groningen in het kader van zelfmoordgedachten bij LHBT jongeren

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en Movisie doen onderzoek naar ervaringen met hulpverlening en/of steun voor lesbische, homo, biseksuele en transgender (LHBT) jongeren met zelfmoordgedachten.  Daarnaast willen zij onderzoeken welke wensen en behoeften (LHBT) jongeren hebben met betrekking tot  steun en/of hulpverlening.

Voor dit onderzoek worden deelnemers gezocht die hun ervaringen willen delen in een interview, namelijk:

 • LHBT-jongvolwassenen (18 – 30 jaar) die last hebben gehad van zelfmoordgedachten
 • Ouders van LHBT-jongeren die last hebben gehad van zelfmoordgedachten
 • Professionals die gewerkt hebben met LHBT-jongeren met zelfmoordgedachten

Voor meer informatie en aanmelden: www.rug.nl/gmw/lhbtonderzoek

Voor vragen over het onderzoek kan contact opgenomen worden met Jennifer de Lange (jennifer.de.lange@rug.nl), Rijksuniversiteit Groningen.

 

Read More

Naam VUmc verandert in Amsterdam UMC

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) en VU medisch centrum (VUmc) zijn afgelopen vrijdag bestuurlijk gefuseerd. De voorzitters van de beide Raden van Bestuur zetten daarvoor vanmiddag hun handtekening. Dat gebeurde in de binnenstad, op een historische plek voor de Amsterdamse geneeskunde: het 17e-eeuwse anatomisch theater in De Waag.

Na een intensieve voorbereiding van enkele jaren, werken de twee Amsterdamse academische ziekenhuizen vanaf dit moment samen onder een gezamenlijke naam: Amsterdam UMC. Zie ook de home pagina van het VUmc  Deze stap maakt het de beide Amsterdamse universitair medische centra mogelijk om in gezamenlijkheid hun kerntaken verder te ontwikkelen: complexe patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, en onderwijs & opleidingen. Amsterdam UMC zet nu een proces in gang van voortgaande integratie. In eerste instantie betreft dit vooral de patiëntenzorg en het wetenschappelijk onderzoek.

Naar verwachting zullen ook wij op onze website de naam binnenkort aanpassen.

Read More

Wachtlijstenproblematiek in het nieuws en in de politiek (wordt regelmatig aangevuld!)

De afgelopen dagen zijn de problemen met de wachttijden in de Transgenderzorg regelmatig in het nieuws. Hieronder een aantal media: Ook de Amsterdamse gemeenteraad mengt zich in de discussie.

 • 30 mei: Nos, artikel
 • 31 mei: Het parool, artikel.
 • 31 mei: Hart van Nederland, artikel.
 • 31 mei: SBS 6 Hart van Nederland om 18.00 uur. Reportage over wachtlijsten, met name bij jongeren.
 • 1 juni: NPO Radio 1 Nieuws en Co om ca 16.12 ging het over de Psycho Informa Instellingen en om 16.45 over de wachttijdenproblematiek. Terug te luisteren bij uitzending gemist.
 • 6 juni: Parool, artikel. Amsterdamse politiek gaat het kabinet verzoeken de transgenderzorg aan te pakken en de opvang van transgenders beter te regelen. Daartoe zijn twee moties door BIJ1 Amsterdam ingediend en aangenomen: motie-acute-problemen-in-de-transgenderzorg en motie-wachtlijsten-transgenderzorg. De ene motie doet een oproep aan de minister om te zorgen voor voldoende transgenderzorg. In de andere motie wordt aangedrongen om alles in het werk te stellen om te zorgen dat er voldoende gespecialiseerde opvang en begeleiding is voor transgender jongeren en volwassenen in de eerste- en tweedelijns zorg in Amsterdam. Het debat is hier te volgen. Kijk vanaf minuut 35.

 

Read More

Overleg met de NZa over de wachtlijsten

Transvisie heeft afgelopen maandag gesproken met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de wachttijden en het uitblijven van voldoende zorgaanbod voor transgenders. Dit was naar aanleiding van een oproep uit februari van Transvisie aan de NZa. Het gesprek was bedoeld om de NZa bij te praten over alle specifieke recente ontwikkelingen, zoals het faillissement van Pyscho Informa, de open-einde-wachttijd van VUmc en de alsmaar stijgende toestroom. Met deze actuele informatie zal de NZa het bestuurlijk overleg voorbereiden dat ze op 14  juni houden. In dit overleg, een resultaat van onze oproep in februari, zal de voorzitter van de NZa met de belangrijkste betrokken zorgaanbieders bespreken wat er mogelijk is om de situatie te verbeteren. Lisa van Ginneken zal namens Transvisie ook bij dit overleg zijn. Transvisie probeert van alle kanten de bestuurlijke druk op te voeren om beweging te creëren en is blij dat de NZa het oppakt.

 

Read More

Transvisie, TNN en COC sturen brief aan de minister van VWS

Gisteren, 31 mei 2018, hebben Transvisie, TNN  en COC gezamenlijk een brief aan de minister van VWS gestuurd om de penibele situatie in de zorg van transgender mensen aan de orde te stellen. De aanleiding voor deze brief is het gewijzigde wachtlijstenbeleid van het VUmc en de reactie van de minister op vragen van de SP Kamerlid Hijink naar aanleiding van het statement van Transvisie van 23 maart jl. over de stagnerende zorg aan transgender jongeren. De brief gaat in op de wachttijdenproblematiek en doet ook een aantal suggesties om knelpunten op te lossen.

De integrale brief is te lezen.

Read More

Persbericht – Transgender belangenorganisaties zijn wachtlijsten beu

Wanneer je in Nederland transgenderzorg nodig hebt is behandeling verder weg dan ooit. Het VUmc Genderteam heeft mensen op de wachtlijst laten weten geen inschatting meer te kunnen geven over wanneer hun behandeling start. Dit is het onvermijdelijke besluit nadat in een half jaar tijd de wachtlijst opliep van 52 naar 111 weken. De belangenorganisaties Transvisie, TNN en COC Nederland eisen snelle en doortastende maatregelen van minister Bruins (Medische Zorg), zorgverzekeraars en het VUmc.

“Meer dan duizend mensen zijn hier de dupe van en elke maand komen er honderd bij, dat is gewoon niet te verteren” aldus Lisa van Ginneken, voorzitter van Patiëntenorganisatie Transvisie.

Uit beantwoording van SP-Kamervragen over oplopende wachtlijsten voor transgenderjeugd blijkt dat het Ministerie van VWS niet stil zit. Zo zijn er gesprekken gaande over het openen van een derde centrum voor transgenderzorg. De drie organisaties vinden alleen dat er niet afgewacht kan worden tot dit derde centrum – naast VUmc en UMC Groningen – is geopend. Zij willen nu snel meer maatwerk in de diagnostiek en een intensivering van de opleiding van hulpverleners.

“De verantwoordelijkheid ligt bij de zorgaanbieders en de zorgverzekeraars, dat zegt ook de minister, maar er gebeurt simpelweg te weinig. Het leed is te groot om je nog te gaan verbergen achter de toenemende hulpvraag van transgender personen.”
Brand Berghouwer, voorzitter Transgender Netwerk Nederland

De drie organisaties maken zich grote zorgen over het welzijn van de mensen op de wachtlijst van het VUmc. Ze sluiten niet uit dat dit de pogingen tot zelfmoord onder deze groep zal doen toenemen.

Aanpassing van de werkwijze van het VUmc kan volgens Transvisie, TNN en COC Nederland zonder in te boeten op zorgvuldigheid. Dat kan met ketenzorg en meer maatwerk in de diagnostiek. Internationaal is al veel ervaring met maatwerk en Stepwork en Genderteam Zuid-Nederland doen al ervaring op met ketenzorg.

Het gebrek aan voldoende hulpverleners maakt opleiding van meer psychologen noodzakelijk. Ook moeten er medisch specialisten komen en dienen huisartsen te worden ingezet om de hormoonzorg door het land te verspreiden. “Het gaat bij hormoonzorg niet om hoog-specialistische zorg, zeker wanneer iemands fysieke gezondheid verder op orde is,” zegt Transvisie-voorzitter Van Ginneken. “Trans personen die van zorg verstoken zijn, grijpen nu naar zelfmedicatie, met alle risico’s van dien, dat kan op deze manier voorkomen worden.”

De drie organisaties maken zich nog altijd grote zorgen over de vele transgender kinderen die nu op zorg wachten terwijl de puberteit hun lijf blijvend verandert.

“Behalve een steunende omgeving, hebben deze kinderen ook gewoon tijdige puberteitsremmers nodig,” aldus Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland. “Wij willen dat minister Bruins daar snel voor gaat zorgen.”

Read More

VUmc past wachttijdenbeleid aan omdat ze de stroom van verwijzingen niet meer aan kan

Het VUmc heeft afgelopen maandag 28 mei 2018 aan alle mensen (volwassenen en kinderen) die op de wachtlijst staan een brief gestuurd. De brief bevatte de mededeling dat nu de wachtlijst steeds langer wordt de eerder aangegeven of gepubliceerde wachttijden niet kunnen worden waargemaakt. De wachttijd loopt op doordat er steeds meer verwijzingen naar het VUmc zijn en het VUmc deze groei niet meer kan bij houden. Het VUmc gaat vanaf heden ook minder mensen per maand uitnodigen voor het eerste gesprek. Dat zal de wachttijden nog verder doen oplopen. Wachttijden zullen daarmee ruim uitkomen boven de wachttijden die eerder zijn gecommuniceerd.

Op dit moment staan er meer dan 1000 mensen op de wachtlijst en is de wachttijd tot de intake opgelopen tot meer dan twee ! jaar voor volwassenen en ruim anderhalf ! jaar voor kinderen en adolescenten. Ook de wachttijd na de intake wordt steeds langer en bedraagt op dit moment al langer dan een half jaar. Ook de wachttijden voor de verdere vervolgbehandelingen worden langer.

Vanaf heden publiceert het VUmc niet meer de wachttijden op haar website. Het genderteam zal zich beperken tot het melden van de periode van verwijzing waaruit mensen nu worden opgeroepen voor de intake. Het genderteam zal ook geen planningen meer afgeven. Wat het genderteam wel publiceert is hier te zien.

Het VUmc heeft een informatienummer geopend om vragen te beantwoorden 020 444 27 30

Hoe heeft het zover kunnen komen?

Daarvoor zijn verschillende redenen. Bekend is dat de wachttijden bij het VUmc en ook bij het UMCG al jaren lang zijn, 9 maanden tot een jaar waren geen uitzondering. Bekend is ook al jaren dat het aantal verwijzingen toe neemt. Al sinds de oprichting van Transvisie staat het onderwerp wachttijden op de agenda in al haar overleggen met de zorgverleners (VUmc en UMCG), zorgverzekeraars, toezichthouders, ministerie van VWS en Tweede Kamer. Ook andere organisaties als: TNN, COC, Principle 17, hebben regelmatig aandacht gevraagd voor de wachttijdenproblematiek. Helaas is daar nooit echt adequaat op gehandeld, ook niet door de politiek.

Ten lange leste heeft Transvisie in oktober 2017 het initiatief genomen om alle huidige zorgverleners uit te nodigen, om in een of meer werksessies, in onderling overleg te komen tot oplossingen. Er zijn een aantal bijeenkomsten geweest, maar helaas is de periode nog te kort om resultaat te verwachten.

Het bestuur en de andere medewerkers van Transvisie vinden het vreselijk dat ondanks al haar inspanningen het probleem van de wachttijden nog altijd niet is opgelost; dat het probleem niet kleiner, maar alleen maar groter is geworden. Als geen andere weet iedereen bij Transvisie wat dit betekent voor alle mensen die al op de wachtlijst staan of die op het punt staan om zich aan te melden. Wat het betekent voor de ouders om te zien dat ze met hun kind, dat aan de vooravond van de puberteit staat, geen kant uit kunnen. Transvisie blijft strijdbaar en zal al haar middelen blijven inzetten om dit probleem opgelost te krijgen. Momenteel wordt de verdere strategie bepaald.

Read More

Minister geeft antwoord op kamervragen naar aanleiding van Statement van Transvisie inzake de kinderen en jongeren

Op 23 maart heeft Transvisie een statement uitgebracht over het volledig op slot zitten van de transgenderzorg, en in dit geval wat betreft de kinderen. Zie ons bericht van 23 maart jl. Naar aanleiding van dat statement heeft de SP Kamervragen gesteld. Zie ons bericht van 24 april jl. De minister heeft inmiddels op deze Kamervragen geantwoord. Zie de volledige beantwoording

Positief is dat de minister op de hoogte is van het feit dat er enorme wachttijden bestaan binnen de transgenderzorg en erkent dat dergelijke lange wachttijden onacceptabel zijn. Vervolgens wijst de minister naar de Somatische zorgstandaard die op dit moment ontwikkeld wordt en nog dit jaar moet worden opgeleverd. De minister meldt dat de verzekeraars van mening zijn dat bij kinderen en jongeren grote zorgvuldigheid betracht moet worden en dat deze van mening zijn dat dit alleen verwezenlijkt kan worden met gespecialiseerde multidiciplinaire begeleiding. De verzekeraars willen, volgens de minister, dan ook alleen het somatische deel van de  zorg inkopen bij de expert centra (VUnc en UMCG) en door hun kwalitatief gecontroleerde zorgaanbieders, waarmee de expert centra een gecontroleerd netwerk vormen.

De minister noemt in zijn antwoorden aantallen kinderen en jongeren die op dit moment op de verschillende wachtlijsten staan.

Op de vraag wat de minister gaat doen aan dit nijpende probleem, geeft hij aan dat zijn mogelijkheden beperkt zijn, het is een zaak tussen zorgverleners en zorgverzekeraars. Vanuit het ministerie is:

1. de Kwaliteitsstandaard Somatische Transgenderzorg geïnitieerd;

2. overleg gestart met zorgverzekeraars en zorgaanbieders om te komen tot een derde expertisecentrum of dat er meer ziekenhuizen zijn die transgenderzorg willen aanbieden.

3. sinds 2017 een regulier overleg met alle betrokken partijen gestart om knelpunten te signaleren en oplossingen te bespreken en te adresseren.

4. op ad hoc basis overleg gevoerd met de patiëntenorganisaties.

5. gewerkt aan een subsidieregeling voor borstimplantaties.

Inmiddels is de situatie verder verslechterd, immers die verslechterd op dit moment per dag. Zie het nieuwsbericht over het  veranderde wachttijden beleid van het VUmc.

Read More

Rechter oordeelt dat de tijd rijp is voor erkenning ‘genderneutraal’

De meervoudige kamer van het team Familie- en Jeugdrecht van de rechtbank Limburg heeft het verzoek van de officier van justitie toegewezen om in de geboorteakte van belanghebbende de vermelding van het geslacht ‘vrouwelijk’ te verbeteren in ‘geslacht is niet kunnen worden vastgesteld’. Zie de uitspraak.

Het betreft hier iemand met een intersekse conditie, waarvan na de geboorte het geslacht niet kon worden vastgesteld. De ouders hebben toen in de geboorteakte laten opnemen dat het kind van het mannelijk geslacht was, omdat dat makkelijker zou zijn voor het kind. In de pubertijd kwam belanghebbende erachter dat zij zich niet mannelijk voelde en heeft een geslachtsaanpassing naar vrouwelijk ondergaan. Ook dit geslacht paste uiteindelijk niet, omdat belanghebbende zich als genderneutraal beleeft. Belanghebbende wil de erkenning dat er een derde gender is, omdat er mensen zijn die zich noch man, noch vrouw voelen.

De rechter oordeelde dat, gelet op de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen de tijd rijp is voor de erkenning van een derde gender. Volgens de rechtbank is er sprake van een inbreuk op het privéleven, het zelfbeschikkingsrecht en de persoonlijke autonomie van belanghebbende, nu belanghebbende zich niet als genderneutraal kan laten registreren. De rechter is van mening dat de wetgever nu aan zet is om dit wettelijk gezien mogelijk te maken. Zie ook.

Read More

Plenaire behandeling van het Wetsvoorstel verduidelijking rechtspositie transgender en intersekse personen (34 650)

Komende dinsdag wordt in de Tweede Kamer een initiatiefwet van D66, GroenLinks en de PVDA behandeld om expliciet in de wet op te nemen dat de discriminatie van transgender mensen en intersekse personen verboden is. Een groot deel van deze groep durft niet zichzelf te zijn of ervaart discriminatie.

Als de Tweed en de Eerste Kamer akkoord gaan met de wet dan wordt de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) aangepast. Het wetsvoorstel voegt geslachtskenmerken (vrouwelijke en/of mannelijke lichaamskenmerken), genderidentiteit (of je je man of vrouw voelt) en genderexpressie (of je je masculien of feminien gedraagt) toe aan de verboden discriminatiegrond geslacht.

Iedereen moet in Nederland bij het uitgaan, op het werk, in clubverband, op school, zichzelf kunnen zijn. Maar als we naar de laatste cijfers kijken zien we een toename van discriminatie van transgender mensen. Zo zijn er gevallen bekend van ontslag bij transitie, transitie in de eigen (vakantie)tijd, een lagere beloning of het niet toelaten op een sportclub.

Het College van de Rechten van de Mens heeft al meerdere uitspraken op haar naam staan die discriminatie door werkgevers, schoolbesturen, en sportschoolhouders verbiedt. Maar niet iedereen kent al die uitspraken. Deze initiatiefwet maakt duidelijk dat de wetgever tegen discriminatie is.

Zie ook een artikel in het Parool over dit onderwerp.

Zie de stand van zaken wetsvoorstel.

Het COC, TNN en NNID hebben de Tweede Kamer dringend opgeroepen voor dit wetsvoorstel te stemmen.

Read More

Oproep: Onderzoek carrièredoelen van transgender jongeren

Onderzoek is nodig om transgenders hulp te bieden die is aangepast aan hun specifieke ervaringen. Onderzoek met transpersonen en, meer specifiek, met trans-jeugd is echter te schaars. Onze studie over de carrièreambities van trans-jongeren zou dus dienen als een link tussen de realiteit van trans-jongeren en de acties die instellingen moeten ondernemen om hun leven te vergemakkelijken. Deze studie is de eerste studie die de carrièredoelen van trans-jongeren onderzoekt en wordt uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Maastricht.

Het doel van dit project is om te onderzoeken welke factoren een rol spelen bij de ontwikkeling van de carrière van transgenderjongeren. Tijdens het interview worden vragen gesteld over de interesses van de deelnemers, ideale bezigheden en factoren die van invloed zijn op hun loopbaankeuzes. Het onderzoek is gericht op het verkrijgen van inzicht in de ervaringen van transgenderjongeren en de aansluiting van deze ervaringen op hun beroepskeuze. Met de verkregen inzichten kunnen loopbaanadviseurs in de toekomst acties ondernemen met betrekking tot het bieden van hulp die is aangepast op de bijzonderheden van transgenderjongeren.

Waar bestaat het onderzoek precies uit?

Het onderzoek omvat informele face-to-face interviews met transgender en niet-gender-conforme jongeren (van 18 tot 25 jaar oud) in Nederland. Interviews duren ongeveer een uur, vinden plaats op een comfortabele en private locatie naar keuze van de deelnemer en worden in het Engels gehouden. Voor het gemak van de geïnterviewden zijn we bereid om naar de deelnemers toe te reizen en om onze afspraak aan hun tijdsschema aan te passen. Deelname is volledig vrijwillig en de namen van geïnterviewden zullen niet verbonden zijn met het onderzoek om zo de vertrouwelijkheid te waarborgen. De interviews worden afgenomen door een masterstudent die betrokken is bij de LGBT-gemeenschap.

Het onderzoek loopt tot de tweede week van juli 2018. Wil je meedoen ? Mail naar: s.lopezcorlett@student.maastrichtuniversity.nl

Read More

Transgendercliënten PII moeten op zoek naar nieuwe behandelaar

Veel van de GGZ cliënten van de failliete Psycho Informa Instellingen zijn overgenomen door twee bestaande zorgaanbieders. Helaas geldt dat niet voor de transgendercliënten. De curator heeft gesprekken gevoerd met verschillende overnamekandidaten. Voor de transgenders die onder behandeling stonden is geen geschikte overnamepartij gevonden. Genderdysforie is een niche binnen de geestelijke gezondheidszorg. Er was een uitermate geschikte partij in beeld, maar die kwam er niet uit met de zorgverzekeraars. Volgens de curator is een aantal van de transgenders inmiddels aangemeld bij een andere gespecialiseerde instelling. Daar is echter wel een wachttijd van 3 maanden. Zorgverzekeraars kunnen een rol spelen bij wachttijdbemiddeling. Zie ook het bericht op topics.nl en in het AD

Transvisie heeft inmiddels de curator aangeschreven om alle dossiers van transgender cliënten van PII aan deze cliënten over te dragen. De curator heeft bevestigd daarvoor zorg te dragen.

Wij adviseren daarom alle transgender cliënten dringend hun originele dossier op te vragen bij de curator. Zie tips daarover op het blog van OP EN TOP VROUW, met een voorbeeldbrief . De gegevens van de curator zijn: mr. A.Y. Kroll, Wille & Donker Advocaten (www.willedonker.nl), kantoorhoudend Postbus 357, 2400 AJ Alphen a/d Rijn, tel.nr. 0172-442417.

NB: Naar Transvisie heeft vernomen vinden er op dit moment toch nog gesprekken plaats met partijen die de transgender cliënten van PII mogelijk kunnen overnemen.

Read More

Oproep: Doe mee aan onderzoek van de Open Universiteit

Onderzoekers van de Open Universiteit zijn op zoek naar jouw ervaringen tijdens het transitietraject. Zij willen een vragenlijst ontwerpen waarmee gemeten kan worden hoe goed iemand is opgewassen tegen situaties waar men mee geconfronteerd kan worden tijdens de transitie. Om een goede inschatting te kunnen maken welke problematische momenten er tijdens de transitie kunnen zijn, is jouw inbreng als ervaringsdeskundige van groot belang.

Ben je …

 • ouder dan 18 jaar?
 • op dit moment in transitie of heb je het transitietraject net afgerond?
 • begin september 2018 een hele dag beschikbaar (van 11.00 uur-16.00 uur)?

En…

wil jij jouw stem laten horen tijdens een bijeenkomst waarin wordt gebrainstormd over het onderwerp: Met welke lastige situaties worden transgenders geconfronteerd tijdens het transitietraject?

Meld je dan

alsjeblieft aan voor de bijeenkomst door een e-mail te sturen naar maria.verbeek@ou.nl

Tijdens een bijeenkomst met andere transgenders, experts en behandelaars wordt er gebrainstormd over situaties waar transgenders tegen aan kunnen lopen tijdens de transitie en hoe zij daar mee omgaan. Op basis van de bevindingen zal de vragenlijst worden samengesteld. Hiermee kan in de toekomst de behandeling van transgenders in transitie gerichter worden ingezet.

De fase van transitie en een evenredige verdeling van transmannen en transvrouwen zijn criteria voor deelname aan de bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst wordt er voor koffie, thee en een lunch gezorgd. De reiskosten worden vergoed.  

Na de ontwikkeling van de vragenlijst wordt deze online getest. Je kunt aangeven of je, indien je niet wordt uitgenodigd voor de bijeenkomst, wel deel wilt uitmaken maken van het testpanel.

 

Read More

Boek: Nieuwe Namen, levensverhalen van transgender ouderen verschenen

Tijdens een interessant symposium is op 24 mei 2018 het eerste exemplaar van het boek ‘Nieuwe Namen’ overhandigd aan de schrijfster Eveline van de Putte.

Over het boek: De transgender ouderen van nu zijn de eersten die de mogelijkheid hadden een geslachtsaanpassende operatie te ondergaan. Eveline laat ze in haar boek aan het woord. Het zijn aangrijpende verhalen geworden, die laten zien hoezeer het nodig is dat de spotlights op de oudere transgender mensen worden gericht. Het boek is belangrijk omdat er zowel in onderzoek als in de media weinig aandacht is voor oudere transgender mensen. Transgender ouderen zijn, volgens een van de spreeksters, interessanter dan de transgender jongeren, omdat zij een levensverhaal te vertellen hebben. Het boek is te koop voor € 25,-, ISBN 9789078905912. Er zijn ook videoportretten van transgender ouderen gemaakt door Erik Alkema. Deze zijn binnenkort ook te zien op de website van Eveline.

Tijdens het symposium, wat overigens erg druk bezocht was, waren er muzikale bijdragen van Merel Moistra en Victoria False. Verder waren er diverse lezingen, filmportretten, oude tv-opnamen en een kwis. Alex Bakker sprak over over de geschiedenis van transgenders in Nederland. Geschiedenis waarin de transgender ouderen een hoofdrol hebben gespeeld. Thomas Wormgoor sprak over problemen die transgender ouderen op latere leeftijd kunnen hebben en wat er gedaan kan worden om die te voorkomen of aan te pakken.

Na de pauze volgde een interessant panelgesprek met Iris de Graaf (Transcafé), Evelien Keizer (Humanitas TransSupport), Dinah Bons (Trans United Nederland) en (TNN) over de veiligheid van transgender mensen in Rotterdam, transitieverlof en de toekomst van transgenders. Dit werd gevolgd door presentaties van Paula Vennix (vereniging ven Genderdiversiteit) en  Manon Linschoten (Roze 50+) in het kader van het boek Nieuwe Namen. Tot slot overhandigde Hentiëtte Faas (uitgeverij de Brouwerij) het eerste exemplaar van het boek ‘Nieuwe Namen’ aan Eveline. Eveline eindigde met een bespiegeling over het boek en dankwoorden. Tot slot was er een gezellige borrel. Al met al een geslaagd symposium.

Zie ook de reportage van Hart van Nederland.

Read More

Transvisie start nieuwe lotgenotencontact groep in Bergen op Zoom

Transvisie start op 12 juni 2018 een nieuwe groep in Bergen op Zoom, de BrabantseWal groep. Het is een zelfhulpgroep voor transgenders, transmannen en -vrouwen, zij die zoekend zijn en hun naasten.

De doelstelling van deze groep is om, door het met elkaar delen van onze kennis en ervaring, elkaar te versterken in het aanpassingsproces dat hoort bij het worden van wie je bent.

Heb je het gevoel dat je meer vrouw bent dan man, of meer man dan vrouw, of weet je het niet precies, dan kun je terecht bij onze BrabantseWal groep. Je ontmoet er mensen die hetzelfde ervaren als jij, die dezelfde gevoelens hebben en die vergelijkbare problemen tegenkomen. Je kunt jouw ervaringen delen met anderen en ervan leren, meer zelfbewust worden en steviger in je schoenen komen te staan.

Deze groep komt bij elkaar op iedere tweede dinsdag van de maand van 19.00 – 21.00 uur. Voor verdere info zie onze betreffende pagina op deze website .

Read More

Oproep: Nationaal onderzoek transgender & veiligheid, doe mee

TNN is een nieuw onderzoek gestart naar de veiligheid van transgender personen. Transgender personen worden opgeroepen een vragenlijst in te vullen. Met deze vragenlijst wil TNN de ervaring van transgender personen met  geweld in kaart brengen.  Ook als je géén geweld of discriminatie hebt  meegemaakt zijn jouw antwoorden van groot belang voor TNN!

Zie verder de website van TNN

Read More

Oproep: Doe mee aan het onderzoek naar de worsteling van transgenders met geloofsvragen

Wat maak je als gelovige transgender mee in je geloofsgemeenschap? Met welke geloofsvragen zit je persoonlijk in relatie tot je transgender zijn? Hoe gaat jouw kerk om met transgender mensen? Vertel je verhaal door deze enquête in te vullen!

DOE MEE AAN HET ONDERZOEK VAN JOLANDA NAAR DE WORSTELING VAN TRANSGENDER MENSEN MET GELOOFSVRAGEN!

Hoe?
– door de enquête in te vullen
– door de vragenlijst te delen in je netwerk

Zie: https://www.survio.com/survey/d/transgender-en-geloof-ond

 

Read More

Zorg voor transgenders verbeteren met microdata

Heeft de hormoonbehandeling die transgenders ondergaan gevolgen voor de gezondheid? Hoe zit het met borstkanker? En met botbreuken? Christel de Blok en Chantal Wiepjes, arts-onderzoekers bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam, onderzoeken dat. Ze maken daarbij gebruik van microdata van het CBS.

Lees hierover de uitgebreide artikelen op de website van het CBS en op de website van het VUmc.

 

 

Read More

Themamiddag transgender ouderen donderdag 21 juni 13.30 tot 17.00

Themamiddag transgender ouderen op donderdag 21 juni van 13:30 tot 17:00

https://www.facebook.com/events/581543262219637/

COC Midden-Nederland, Art.1 Midden Nederland, Patiëntenorganisatie Transvisie en Paula Vennix organiseren tijdens het Midzomergracht festival het evenement ‘Themamiddag Transgenderouderen’ voor transouderen, professionals zorg en welzijn en overige geïnteresseerden. Met het evenement willen zij ruimte geven om ervaringsverhalen te delen, waarmee professionals aan de slag kunnen om hun dienstverlening te verbeteren en hun sensitiviteit t.a.v. transpersonen te verhogen. Op het programma o.a. de film TransAnders, een lezing van Paula Vennix en aandacht voor het boek ‘Nieuwe Namen, transgenderouderen in beeld’ van Eveline v/d Putte.

Dit evenement kan worden gerealiseerd door een financiële bijdrage van het Kees van den Berg fonds.

Read More

Patiëntenorganisatie Transvisie herdenkt bij Homomonument in Amsterdam

Vanavond werden bij het het Homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam de LHBT slachtoffers herdacht die werden vervolgd om hun seksuele geaardheid en genderidentiteit. De voorzitter van Transvisie, Lisa van Ginneken, heeft samen met Brand Berhouwer, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland, een krans gelegd. Naast de kransleggingen waren er toespraken en muziek.

 

Read More

Genderpoli VUmc op sommige dagen op andere plaats op de eerste verdieping

De genderpoli werkt op proef in de maand mei op maandag, woensdag en vrijdag op poli N. Dat is direct naast de prikpoli, ook op de 1e verdieping. Als de proef bevalt, dan zal op termijn de genderpoli zich daar definitief vestigen, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Op dinsdag en donderdag zitten ze op de gewone plek bij poli K. Zie ook de website van het genderteam.

(ter info: Poli N was voorheen de poli Dermatologie. Vanwege de samenwerking met AMC is Dermatologie verhuisd naar het AMC. Op Poli N zit voorlopig nog wel de afdeling Allergologie, maar die gaan (na een verbouwing aldaar) ook naar AMC toe).

Read More

Viva zoekt transgender persoon voor reportage

Ben jij een transgender persoon (20-35 jaar?), ga je binnenkort beginnen met je transitie en wil je daarover vertellen én laten zien wat er met je gebeurt? Wij van VIVA zijn op zoek naar iemand die we kunnen volgen in zijn/haar proces. We zijn vooral benieuwd tegen welke problemen, obstakels, gevoelens en vooroordelen je aanloopt. Ongeveer eens in de maand word je gefotografeerd en geïnterviewd voor een mooie reportage in VIVA. Interesse? Mail naar beeldredactie@viva.nl

Read More

SP stelt kamervragen over de extreme wachtlijsten in de transgenderzorg.

De SP heeft kamervragen gesteld over de extreme wachttijden in de transgenderzorg, waardoor kinderen veel te laat in aanmerking komen voor goede zorg. Dit naar aanleiding van ons statement over die lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2018Z07619&did=2018D26213

Zie voor het statement https://www.transvisie.nl/statement-transvisie-zorg-transgenderkinderenjongeren-komt-laat/

 

Read More

Transvisie ziet vooralsnog af van collectieve claim over vergoedingen buitenlandoperaties

Transvisie heeft onderzocht of het mogelijk is een collectieve claim (collectieve juridische procedure) te starten voor transmensen die problemen hebben met hun zorgverzekeraar n.a.v. een operatie in het buitenland.

Transvisie heeft na uitgebreid overleg met enkele juridische adviseurs besloten dat het geen zin heeft op basis van de zaak tegen Ditzo Verzekeringen (zie ons eerdere nieuwsbericht) een collectieve claim tegen één of meerdere zorgverzekeraars te starten. Een collectieve claim zou inhouden dat Transvisie naar de rechter zou stappen namens meerdere transpersonen die problemen hebben gehad met hun zorgverzekeraars. Specifiek gaat het dan om personen die een te lage vergoeding hebben ontvangen voor een operatie in het buitenland. Hoewel Transvisie interesse heeft getoond in een collectieve claim, wegen de kosten helaas niet op tegen de baten:

 • Bij een collectieve claim moet er sprake zijn van gelijksoortige claims. Aan dit criterium lijkt voldaan wanneer we het hebben over de hoogte van de vergoedingen voor operaties in het buitenland, maar de werkelijkheid is complexer. De polisvormen kunnen bijvoorbeeld verschillen, net als de gebruikte declaratiecode en (kosten van) de gewenste arts. Het bundelen van individuele claims is moeilijk, omdat ze juridisch niet snel  genoeg op elkaar lijken. Dat zou anders zijn wanneer een groep personen dezelfde polisvorm, declaratiecode en arts heeft, maar dan ontstaat het volgende probleem. Conclusie de individuele claims verschillen te veel om ze te bundelen.
 • De groep personen die deel zou kunnen nemen aan de procedure is beperkt. Dit hangt samen met het vorige vereiste. Indien Transvisie een collectieve claim zou instellen, kunnen alleen diegenen meedoen van wie de claims voldoende op elkaar lijken. Bovendien zou een collectieve claim per zorgverzekeraar apart moeten worden ingesteld. De kosten voor de procedures zouden hierdoor snel oplopen, terwijl maar een kleine groep hiermee zou worden geholpen. Conclusie de groep ‘gelijke gevallen’ is te klein.
 • Een collectieve claim kan helaas niet worden gebruikt om schadevergoeding te vorderen. Hooguit kan het bedrag wat ten onrechte niet door een verzekeraar is vergoed worden gevorderd. De omvang van de vergoeding staat echter niet op voorhand vast en kan tegenvallen. Bovendien kan de claim ook worden afgewezen. De kleine groep transpersonen die we zouden helpen, zou dus mogelijk maar een beetje of zelfs niets krijgen! Conclusie de eventueel toegewezen vergoeding is mogelijk te laag.
 • Ten slotte zou voor het instellen van een collectieve claim waarschijnlijk een aparte stichting opgericht moeten worden en moet die stichting door meerdere mensen bezet worden. Ook hieraan zijn hoge kosten verboden en die kosten zouden door de deelnemers en/of Transvisie zelf moeten worden gedragen. Gezien de beperkte vergoeding, kunnen die kosten hoger uitvallen dan de mogelijke opbrengst als de collectieve actie wordt toegewezen. Conclusie de organisatorische kosten zijn te hoog (geen evenwicht kosten en baten).

Vooralsnog ziet Transvisie daarom geen mogelijkheid tot het instellen van een collectieve claim. Wil je naar het buitenland voor een operatie? Zorg dan in ieder geval dat je ruim van tevoren een rechtsbijstandsverzekering afsluit, zodat je aanspraak kunt maken op individuele juridische bijstand tegen je zorgverzekeraar. Zie ook onze tips op onze pagina ‘Zorgverzekering‘ en dan nog met name de tips op het tabblad ‘operatie in buitenland’.

Deze informatie wordt mogelijk in de loop van dit jaar verder uitgebreid.

Read More

Oproep: modellen gezocht voor fotografieproject

Milan Gies werkt als zelfstandig beeldend kunstenaar/portretfotograaf. Voor een nieuw fotografieproject is Milan op zoek naar transgenders en/of mensen die zoekende zijn naar hun genderidentiteit, die door Milan geportretteerd willen worden.

Milan houdt zich in de fotografie vooral bezig met mensen die zich om de één of andere reden buiten de maatschappij voelen staan, bijvoorbeeld omdat zij niet voldoen aan een standaard schoonheidsideaal, worstelen met psychische problemen, of zich op een andere manier ‘anders’ voelen. Door deze mensen te fotograferen, wil Milan laten zien hoe mooi diversiteit is. Ook wil Milan laten zien hoe belangrijk het is om als mensen onze kwetsbaarheid te tonen, zodat we elkaar kunnen vinden en ontmoeten in onze gedeelde menselijkheid. Milan vindt het belangrijk om gedurende een wat langere tijd met mijn modellen te werken, zodat een relatie kan ontstaan en zij zich op hun gemak voelen. Op deze manier probeert Milan in de portretten ‘de mens in alle kwetsbaarheid’ te laten zien. Voor meer informatie over Milan en een deel van het werk zie de website: http://www.milangies.com. 

Wil je meer weten? Milan geeft je graag mondeling nog wat meer informatie. Tel: +31 6 22900711, E-mail: info@milangies.com

Read More

Op 1 juni 2018 opent PsyTrans-De Vaart een nieuwe vestiging in Almere

Het laatste nieuws bij PsyTrans – De Vaart is dat zij op 1 juni een nieuwe vestiging opent in Almere. Vanaf dat moment wordt ook zorg aan transgender personen in Almere geboden. Geïnteresseerden kunnen zich al eerder aanmelden voor een intake in Assen, waarna dan een behandeling in Almere mogelijk is vanaf 1 juni. Zie voor meer informatie de website van PsyTrans – De Vaart.

Read More

Overleg op het ministerie over de transgenderzorg en de extreme wachtlijsten

Vanmiddag heeft onze voorzitter Lisa van Ginneken  namens Transvisie (letterlijk en figuurlijk) op hoog niveau overleg gevoerd bij het Ministerie van VWS.

foto van Patiëntenorganisatie Transvisie.

Het ministerie roept elk half jaar zorgaanbieders in de transgenderzorg en zorgverzekeraars bij elkaar voor bestuurlijk overleg.

Natuurlijk stonden ook deze keer de extreme wachttijden centraal. Ook is gesproken over problemen die zorgaanbieders ervaren met de financiering van uitbreiding van capaciteit en/of samenwerking.

Lisa heeft een krachtig en met cijfers onderbouwd pleidooi gehouden dat we het nooit redden om de wachttijden terug te dringen als men alleen maar probeert om capaciteit toe te voegen. De bestaande capaciteit moet veel beter benut worden door minder tijd te besteden aan controles en gesprekken waarvan totaal niet vaststaat dat die helpen om een betere beslissing te nemen over behandeling. De productiviteit moet en kan omhoog door een snellere diagnostiek en indicatiestelling! Het  pleidooi maakte indruk, bij iedereen en met name bij de zorgverzekeraars. Nu hopen dat men buiten de kaders gaat denken en met concrete oplossingen komt om elkaar verder te helpen.

Belangenbehartiging is een proces van goed onderbouwd steeds opnieuw je punt maken en druk blijven uitoefenen tot er iets beweegt. Vandaag is dat weer gedaan.

Read More

Aanpassing standpunt Transvisie t.a.v. de leeftijdsgrens in de Transgenderwet

Op 19 januari 2018 hebben we een nieuwsbericht gepubliceerd over de evaluatie door het WODC van de Transgenderwet van 1 juli 2014 en het rapport wat daarover is uitgebracht aan de minister. In deze evaluatie is ook gekeken naar de leeftijdsgrens voor jongeren. Deze staat in de wet op 16 jaar. Transvisie was tijdens het interview over de evaluatie van de wet van mening dat deze leeftijdsgrens gehandhaafd zou moeten blijven. COC, TNN en NNID pleiten voor het afschaffen van de leeftijdsgrens. Beide meningen zijn in het rapport opgenomen.

Op 11 april 2018 heeft Transvisie een brief geschreven aan de minister waarin ze haar standpunt bijstelt naar 14 jaar met de volgende motivering: ‘Door een recente wijziging in het medische protocol voor de behandeling van jongeren bij het VUmc is voor ons de balans in alle voors en tegens verschoven. Daarom stellen wij ons nu op het standpunt dat het wenselijk is om de minimum leeftijd omlaag te brengen, en wel naar 14 jaar. De wijziging in het medische protocol bestaat eruit dat onder bepaalde voorwaarden jongeren vanaf 15 jaar cross-sekse hormonen kunnen krijgen. Voorheen was dit 16 jaar. Onder invloed van de cross-sekse hormonen verandert het uiterlijk richting het gewenste geslacht dusdanig dat registratie op het oude geslacht verwarrend en ongewenst is‘.

Transvisie heeft de minister gevraagd dit aangepaste standpunt mee te nemen in zijn overwegingen.

Geïnteresseerd in de volledige brief? Deze is hier te downloaden.

 

Read More

Psycho Informa Instellingen failliet verklaard

Gisteren bereikte ons het bericht dat de Psycho Informa Instellingen BV failliet is verklaard. Onduidelijk is nog wat de invloed hiervan is op de begeleiding van de cliënten van deze instelling en voor de ca. 130 transgender mensen die hier worden begeleid. Zodra we daar meer duidelijkheid hebben zullen we hierover berichten op onze website. Tot die tijd kunnen cliënten met vragen zich wenden tot de curator mr. A.Y. Kroll, telefoonnummer 0172-442417.

Zie ook het bericht op de site voor curatoren en het artikel in het AD van 11 april 2018.

 

Read More

Steun minister voor de begeleiding van transgenders naar de arbeidsmarkt

Uit onderzoek van het sociaal cultureel planbureau komt naar voren dat de positie van transgender mensen op de arbeidsmarkt slecht is. Ze zijn veel vaker werkeloos en als ze werken verdienen ze gemiddeld veel minder.  Om die reden hebben een aantal gemeenten en het UWV regelingen getroffen om transgender mensen extra hulp te bieden op de arbeismarkt. Nu volgt ook de rijksoverheid. Met de steun van de minister van emancipatie zaken kunnen de komende drie jaar transgender mensen via Transgender Netwerk Nederland (TNN) en GenderTalent extra hulp krijgen op de arbeidsmarkt.  Dit geldt ook voor mensen werken en bijvoorbeeld laagbetaald werk doen of onder hun kunnen werken.

 

Voor meer informatie zie de website van TNN

Read More

Transvisie brengt NZa in actie op wachttijden

De wachttijden in de transgenderzorg zijn dramatisch. Dat is bekend. Half februari van dit jaar besprak Transvisie de situatie met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en verzocht om hulp. De NZa bleek zeer welwillend om ons te helpen binnen de mogelijkheden die ze daar voor hebben. Ons verzoek om hulp hebben we formeel in een brief (brief-transvisie) verwoord.

Naar aanleiding van onze brief en het gesprek heeft de NZa besloten:

 • de transgenderzorg op te nemen in het Actieplan wachttijden in de zorg. Dit zorgt er voor dat de situatie meer bestuurlijke en politieke aandacht krijgt. De NZa rapporteert namelijk regelmatig over de voortgang in het actieplan, zoals begin dit jaar. Zie een bericht uit mei 2017 en een bericht uit januari 2018 hierover. De komende tijd zal NZa in overleg met Transvisie concretiseren hoe de transgenderzorg een plek in dit actieplan krijgt.
 • de betrokken partijen bijeen te vragen voor bestuurlijk overleg met de voorzitter van de NZa. Dit klinkt wat ambtelijk, maar is een goede gelegenheid om krachtige acties af te spreken.

De NZa heeft dit onlangs per brief (reactie-nza) aan ons bevestigd.

Wij zijn erg blij met dit resultaat. Deze bestuurlijke druk brengt en houdt partijen hopelijk in beweging. Natuurlijk brengt bestuurlijke druk op zichzelf geen oplossingen. Daarvoor moet je concreet met elkaar aan de slag.

Daarom heeft Transvisie de rol op zich genomen om als een ketenregisseur te proberen met de zorgaanbieders concrete stappen tot verbetering te zetten. Op 16 januari j.l. hadden we daarover voor het eerst overleg met VUmc (ook namens UMCG) en zo goed als alle gespecialiseerde GGZ instellingen en/of psychologenpraktijken. Begin april komt deze groep voor een tweede keer onder leiding van Transvisie bij elkaar.

Dat Transvisie nu dat proces trekt, wordt door de zorgaanbieders als positief gezien. Tegelijk is dat een rol die we zonder financiële middelen niet lang kunnen vervullen. Helaas zag de NZa geen mogelijkheden ons hierin te helpen. Overleg met het Ministerie van VWS heeft op dat punt ook nog geen resultaat gebracht.

PS: Transvisie is nog op zoek naar een fondsenwerver. Kijk op onze vacaturepagina.

Read More

Statement Transvisie: Zorg voor transgender kinderen komt veel te laat

De transgenderzorg in ons land zit volledig op slot. De medische behandeling van het VUmc zit verstopt achter enorme wachttijden: 60 weken voor kinderen en adolescenten en 75 weken voor volwassenen. Voor volwassenen zijn er nog een paar mogelijkheden om zorg buiten het VUmc te krijgen. Voor kinderen en adolescenten zijn die er niet. Voor hen is het VUmc op dit moment de enige plek in Nederland waar ze terecht kunnen. Het jeugdjournaal heeft onlangs aandacht aan dit probleem besteed en ook Transvisie om een reactie gevraagd. De uitzending is terug te zien de website van het Jeugdjournaal. Ook de website van de NOS is hier aandacht aan besteed.

Transvisie ontvangt over dit probleem regelmatig noodkreten van wanhopige ouders en jongeren. Tijdens de lange wachttijden staat de ontwikkeling van het kind of de jongere vaak stil, met als risico dat die achterstand later moeilijk in te halen is. Als de puberteit het laatste zetje is geweest om medische hulp bij het VUmc te zoeken, dan is het zelfs al te laat. Door de extreem lange wachttijden én de langdurige diagnostiek en indicatiestelling die daarop volgt, duurt het namelijk bijna twee jaar voordat er puberteitsremmers voorgeschreven kunnen worden. Door de puberteit zal in die periode het lichaam ingrijpend veranderen. Dit vooruitzicht is traumatisch voor het transgender kind. Al die veranderingen moet je later met ingrijpende operaties en behandelingen weer ongedaan maken en bij sommige veranderingen kan dat niet eens. Essentiële zorg komt dus te laat.

Daarom doet Transvisie een klemmend beroep op de zorgverleners om dit probleem op te lossen. In de psychische zorgstandaard hebben zorgverleners en Transvisie vorig jaar met elkaar afgesproken dat een wachttijd van meer dan 13 weken voor medische behandeling niet aanvaardbaar is. Recente capaciteitsuitbreidingen zijn onvoldoende gebleken om de wachttijden überhaupt naar beneden te krijgen, laat staan in de buurt van de 13 weken. Capaciteitsuitbreiding blijft nodig, maar volgens Transvisie is het anders organiseren van de zorg de echte oplossing. Recent heeft Stepwork met enkele endocrinologen voor volwassenen afgesproken dat deze nu ook 17 jarigen gaan behandelen. Het is dit soort buiten-de-kaders-denken dat nodig is. Maar dan op veel grotere schaal.

Volgens Transvisie is een combinatie van de volgende maatregelen nodig:

 1. De diagnostiek en indicatiestelling moet gefaseerd en op maat: namelijk niet uitgebreider dan nodig is voor de eerstvolgende stap in de behandeling. De behandeling met puberteitsremmers is omkeerbaar en bedoeld om in alle rust de gendergevoelens en wensen van het transgender kind te onderzoeken. Die puberteitsremmers moeten voorgeschreven kunnen worden na een veel beknopter onderzoek dan nu het geval is. Op een vergelijkbare manier kan dan later de hormoonbehandeling geïndiceerd worden.
  We moeten af van het idee dat er één allesomvattende indicatiestelling moet plaatsvinden voordat er om het even welke zorg geleverd wordt. Niet een allesomvattend groen licht vooraf, maar stap voor stap behandelen met de vinger aan de pols. Zodat het licht op rood gezet kan worden wanneer dat nodig blijkt om problemen te voorkomen.
 2. Het VUmc moet de hoogste prioriteit geven aan het verspreiden van kennis. Kinderendocrinologen uit diverse ziekenhuizen moeten opgeleid worden en supervisie krijgen, zodat ze hun eerste stappen in de transgenderzorg met vertrouwen kunnen zetten en het transgender kind en de ouders kunnen vertrouwen op de kundigheid van de arts. Niet alleen voor nazorg, maar ook voor puberteitsremming en later het instellen van de hormoonbehandeling.
 3. Er moet meer gebruik gemaakt worden van al bestaande ‘voorkennis’ bij artsen buiten de transgenderzorg. Denk aan de vele artsen die de afgelopen jaren tijdens hun opleiding een periode hebben meegelopen in de genderteams van VUmc en LUMC. Deze artsen moeten, met de eerder genoemde opleiding, een snelle start kunnen maken in het bieden van transgenderzorg vanuit hun eigen ziekenhuis. Zij moeten daarom actief benaderd worden door het VUmc.
  Daarnaast schrijven algemene kinderendocrinologen al jarenlang puberteitsremmers voor bij kinderen die extreem vroeg in de puberteit raken. Deze artsen hebben de medische deskundigheid die nodig is om dit ook voor transgenderpubers te gaan doen. Zij kunnen per direct met de decentrale gespecialiseerde GGZ ketenzorg aanbieden als het gaat om puberteitsremming.
 4. Het VUmc en de decentrale gespecialiseerde GGZ moeten doorgaan met het werven en opleiden van psychologen die transgenders kunnen begeleiden en diagnosticeren. Liever op korte termijn minder behandelen en meer nieuwe collega’s opleiden, zodat daarna echt stappen gemaakt worden met het terugdringen van de wachttijden.
 5. Gemeenten moeten in de zorgovereenkomsten beperkingen opheffen in aantallen transgender kinderen dat behandeld kan worden door de decentrale gespecialiseerde GGZ.
 6. Zorgverzekeraars moeten vergoeding beschikbaar stellen voor perifere kinderendocrinologen die transgenderzorg willen bieden.

Deze maatregelen zijn niet alleen voor de zorg voor transgender kinderen en -adolescenten nodig, maar ook voor de transgenderzorg voor volwassenen. De afgelopen maanden heeft Transvisie constructief contact gehad met de academische centra en de gespecialiseerde GGZ om samen maatregelen in gang te zetten. Dat was een hoopgevende stap. Maar hoop doet niet vanzelf leven. We kunnen een duwtje in de rug vanuit de overheid en toezichthouders goed gebruiken. Transvisie zou graag zien dat we met zijn allen nu doorpakken en de Nederlandse transgenderzorg – ooit toonaangevend in de wereld – een stevige plek in de 21e eeuw geven. Moderne en flexibele transgenderzorg anno nu.

Transvisie vraagt voortdurend bij overheid en politiek om aandacht voor deze nijpende situatie en zal met dit statement  opnieuw ook Tweede kamerleden benaderen.
Voetnoot:  Transvisie adviseert ouders en jongeren die nu op de wachtlijst staan om psychologische begeleiding te zoeken buiten het VUmc. Er zijn meerdere gespecialiseerde GGZ instellingen verspreid door het land. Ook kan het contact met andere transgender kinderen en jongeren en ouders in onze lotgenotengroep tot steun zijn.

 

 

Read More

Sophie Schers en Corinne van Dun gekozen in de gemeenteraad van Utrecht

Supergoed verkiezingsnieuws. Sophie Schers van GroenLinks Utrecht heeft 927 voorkeurstemmen gekregen en Corine van Dun van D66 Utrecht 513 voorkeurstemmen. Zij komen beide in de Gemeenteraad Utrecht

Het is nog afwachten wat er uit de onderhandelingen komt maar met Groenlinks en D66 als grootste partijen in Gemeente Utrecht is de kans toch wel heel groot dat deze partijen ook wethouders gaan leveren.

Transvisie feliciteert Sophie en Corine. Onze samenwerking met hen vanuit hun betrokkenheid bij TNN geeft ons het vertrouwen dat ze transgenders goed zullen vertegenwoordigen in Utrecht.

Weten wie Sophie en Corinne zijn. Zie deze twee filmpjes van TNN

en

 

 

 

Read More

Nieuwsbrief maart 2018

 
In deze nieuwsbrief zijn weer veel interessante onderwerpen opgenomen. Dit keer zijn de onderwerpen voor een deel terug te voeren op de onderwerpen ‘gender’, ‘genderidentiteit’ en ‘genderdiversiteit’ en hoe we in onze maatschappij met deze onderwerpen om gaan. Ook het lezen waard zijn de artikelen over de beleidswijzigingen bij het VUmc, de stand van zaken subsidie borstvergroting, de psychische zorgstandaard, en de actualiteit rond wachttijden.
Read More

Oproep: Onderzoek open universiteit

De open universiteit zoekt transgender mensen voor een onderzoek naar zelfstigmatisering.

Dit is wat ze daar zelf over zeggen.

‘Transgenders hebben vaak te maken met discriminatie, vooroordelen en stigma’s vanuit de samenleving. Dit kan invloed hebben op het zelfbeeld van transgenders. Wij (de universiteit) nodigen u daarom graag uit om mee te doen aan een onderzoek naar zelfstigmatisering. De kennis over (zelf)stigmatisering kan ermee worden vergroot, en uw deelname kan eraan bijdragen om de hulpverlening aan transgenders te verbeteren. Het wordt zeer gewaardeerd als u meedoet.  Het onderzoek wordt uitgevoerd door de vakgroep Klinische Psychologie van de Open Universiteit.                

Met dit onderzoek willen we meer inzicht krijgen in de mate waarin  zelfstigmatisering een rol speelt, welke gevolgen dit kan hebben en op welke manieren ermee wordt omgegaan. Daarnaast zijn we geïnteresseerd in de rol van spiritualiteit en religie, en of dit effectieve manieren zijn om met zelfstigmatisering om te gaan. Meedoen aan het onderzoek is volledig anoniem en ook vrijwillig. Met uw deelname geeft u toestemming tot het anoniem gebruik van de gegevens. Deze gegevens zijn niet tot u te herleiden. U kunt overigens op elk gewenst moment zonder opgaaf van redenen stoppen met het onderzoek. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst die u via internet kunt invullen. Dit zal ongeveer 25 minuten van uw tijd in beslag nemen. Als u vragen heeft over het onderzoek kunt u hiertoe de onderzoeker per email benaderen (n.dereus@vumc.nl). Mocht u na het invullen van de vragenlijst behoefte hebben aan gesprek erover, dan kunt u via email contact opnemen met de onderzoeker of met de hoofdonderzoeker van het onderzoek, Dr. Mark Hommes. Als u te zijner tijd een samenvatting van de resultaten wilt ontvangen kunt u dit via email aan de onderzoeker laten weten. Uw emailadres zal na correspondentie worden verwijderd uit ons bestand. Om de vragenlijst te kunnen invullen dient u op uw tablet, laptop, mobiel etc. de volgende adresregel in te voeren:

bit.ly/stigmatisering NB vragenlijst sluit per 1 juni 2018

Klik daarna op ‘enter’. U komt dan direct in het onderzoek. Wij stellen het erg op prijs als u uw connecties binnen het netwerk van transmensen op dit onderzoek wilt attenderen.               

Alvast hartelijk dank voor uw deelname.

Vriendelijke groet,

Drs. Nico de Reus  Onderzoeker
n.dereus@vumc.nl

Dr. Mark Hommes Supervisor
mark.hommes@ou.nl”

 

Noot van de redactie: Hoewel dit onderzoek lijkt op dat van de Erasmus, is het een ander onderzoek.

Read More

Oproep: Doe mee aan het Erasmus Transgenderonderzoek 2018

Ben jij jouw genderidentiteit aan het ontwikkelen of heb jij jouw transitie al achter de rug? In beide gevallen wil een student aan de Erasmus Universiteit je graag uitnodigen om een vragenlijst in te vullen over je leven als (ontdekkende) transgender. Hierdoor help jij mee om de wetenschappelijke kennis over genderdysforie te vergroten. Vanwege de respons tot nu toe op dit onderzoek worden vooral transvrouwen gevraagd om te reageren.
Het beantwoorden van de vragen duurt ongeveer 10 tot 30 minuten en is geheel anoniem en vrijblijvend. Heb je vragen of opmerkingen dan kun je mailen naar dit e-mailadres.

Ga naar onderstaand webadres om mee te doen!
(Doorgifte aan transgender-lotgenoten wordt zeer gewaardeerd)

erasmusuniversity.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_0vTvibbjhIHPdxr

 

Noot van de redactie: Hoewel dit onderzoek lijkt op dat van de Open Universiteit, is het een ander onderzoek.

Read More

‘Hij is een Zij’ deelneemster Eveline wint rechtszaak verzekeraar over vrije artsenkeuze

Eveline van den Boom, oud-voorzitter van Transvisie en oud-deelneemster van het KRO-NCRV programma “Hij is een Zij”, heeft de rechtszaak tegen haar verzekeraar Ditzo (onderdeel van ASR) gewonnen. Inzet van het geschil was de weigering van de verzekeraar om het volledige bedrag van de geslachtsbevestigende operatie te betalen. Eveline koos ervoor deze ingreep in het Thailand te laten doen, vanwege de aanwezigheid van gespecialiseerde klinieken met goede nazorg. Nederland kent geen klinieken die uitsluitend transgender operaties uitvoeren.

Verzekeraar Ditzo besloot echter om maar een deel van het bedrag te vergoeden. Dit terwijl ze in haar campagnes hoog opgaf over vrije artsenkeuze. De verzekeraar ging uit van een gemiddelde vergoeding op een bepaalde zorgcode, terwijl de meeste ziekenhuizen geen genderbevestigende operaties uitvoeren. De rechter haalde hier een streep doorheen en stelde Ditzo in het ongelijk. Eveline maakt de zaak tevens aanhangig bij de Reclame Code Commissie, om ook op die manier het onterecht claimen van een vrije artsenkeuze door verzekeraars aan banden te leggen.

​Transvisie is blij met de uitspraak van de rechter en roept op tot een structurele oplossing. Uit een eerder uitgevoerde inventarisatie van Transvisie bleek de situatie van Eveline niet uniek: verzekeraars werken allemaal met verschillende, niet-marktconforme tarieven als grondslag voor vergoeding. Dat leidt tot willekeur en te lage vergoedingen, variërend van €3.000,- tot €10.000,-. Transvisie vindt het onacceptabel dat transgenders op dit moment alleen via de rechter de vergoeding kunnen krijgen, die hen de keuzevrijheid geeft waar ze recht op hebben​.

Deze recente uitspraak maakt bezwaar aantekenen bij de verzekeraar wellicht iets kansrijker. Transvisie adviseert transgenders die in het buitenland geopereerd willen worden om:

 1. Vooraf toestemming aan te vragen voor zorg. In de meeste gevallen wordt deze gehonoreerd, alleen tegen een veel te laag bedrag.
 2. Bezwaar aan te tekenen tegen het te lage bedrag. Verwijs hierbij naar bovenstaande uitspraak van de rechter in de zaak tegen Ditzo. De belangrijkste lessen uit de uitspraak zijn als volgt:
  1. Controleer altijd of de verzekeraar DBC-code 990004044 en/of declaratiecode 15D197 als grondslag voor de vergoeding noemt. Is dit niet het geval? Vraag of de verzekeraar alsnog die code wil wijzigen. Een andere code kan ten onrechte tot een lagere vergoeding leiden.
  2. Verzekeraars zijn in het geval van een restitutiepolis niet vrij in het vaststellen van het marktconforme tarief, maar dienen de in redelijkheid passende zorgkosten te vergoeden (art. 11 Zorgverzekeringswet en art. 2.2 lid 2 onder b van het Besluit Zorgverzekering). De Rechtbank haalt een bindend advies van Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekering (SKGZ) van 2 maart 2016 (bindend-advies-gcz02-maart-2016skgz201501971). Om te bepalen of het marktconform tarief van de zorgverzekeraar realistisch is, kan dit tarief volgens paragraaf 4.4 van het advies vergeleken worden met de passantentarieven. De Rechtbank vergelijkt enkel de tarieven van het VUmc en UMCG, wat logisch is aangezien er in Nederland geen andere ziekenhuizen zijn die een vaginaplastiek uitvoeren. De conclusie luidt dat het passantentarief van circa €12.300 dat het UMCG in 2016 hanteerde als marktconform moet worden beschouwd. In 2018 bedraagt het passantentarief voor het VUmc €15.000 en voor het UMCG €12.848,31 (passantentarieven-dbc-code-15d197-umcg-vumc) wat neerkomt op een gemiddeld passantentarief van €13.924,16. De vergoeding die een verzekeraar toezegt voor een operatie in het buitenland zou daardoor tussen de €12.848,31 en €15.000 moeten uitkomen. Indien de berekening alsnog lager uitvalt zijn er mogelijk andere tarieven in de berekening betrokken. Vraag daarom altijd aan de verzekeraar of met meer tarieven dan alleen die van het VUmc en UMCG is gerekend en zo ja, waarom.
  3. Het marktconforme tarief kan bij een naturapolis mogelijk lager uitvallen, maar dient op zijn minst 75-80% van het marktconforme tarief te bedragen, wat neerkomt op circa €10.000.

De komende tijd zal Transvisie meer publiceren over dit dossier en hoe je het beste je verzekeraar kunt bewegen tot de juiste vergoeding. Voor de juridische argumentatie speelt nog een rol of de operatie binnen of buiten de EU plaats zal vinden. Transvisie ontwikkelt op dit moment voorbeeldbrieven voor deze specifieke situaties. Op onze website staat al een algemene bezwaarbrief, zonder de specifieke argumentatie uit deze recente uitspraak.

Transvisie gaat in 2018 ook in overleg met zorgverzekeraars om deze vergoeding structureel op een goede manier geregeld te krijgen, zonder dat daar bezwaarschriften of rechtszaken voor nodig zijn.

Heb je ook een veel te lage vergoeding gekregen voor je buitenlandse operatie? Maak ons dossier sterker en laat het ons weten, via ons informatiepunt.

Read More

Wijzigingen in behandelbeleid VUmc

Per 1 februari 2018 heeft het VUmc een aantal wijzigingen doorgevoerd in haar beleid bij de behandeling van volwassen transgender personen en van transgender jongeren.

Wat betreft transgender personen van boven de 18 jaar is de volgorde van behandeling van eerst hormonale behandeling en daarna mastectomie (verwijdering borsten) in bepaalde gevallen losgelaten:

 • Patiënten die als eerste stap in het traject de mastectomie wensen, kunnen na de diagnostische fase worden geïndiceerd voor deze ingreep.
 • Patiënten die als eerste stap de hormoonbehandeling wensen, kunnen na 6 maanden (was 12 maanden) en minimaal 2 endocrinologische consulten, tijdens de hormoonbehandeling worden geïndiceerd voor de mastectomie.

In beide gevallen blijft voor indicatie de voorwaarde gehandhaafd dat er aan de medische en psychologische voorwaarden van gezondheid en stabiliteit moet worden voldaan. De gynaecologische en chirurgische genitale ingrepen kunnen conform de WPATH richtlijnen nog steeds pas na 12 maanden hormoonbehandeling worden geïndiceerd.

Wat betreft de transgender jongeren hebben de wijziging betrekking op verlaging van de leeftijd voor puberteitsremmers en cross-sex hormonen en verkorting van de duur van het gebruik van de puberteitsremmers:

 • Jongeren die voldoen aan  de indicatiecriteria voor een behandeling met puberteitsremmers en die ouder zijn dan 11 jaar (was 12 jaar) kunnen starten met deze remmers.
 • Jongeren met de diagnose genderdysforie, die ouder zijn dan 15 jaar, die voldoen aan de indicatiecriteria voor gebruik cross-sex hormonen, kunnen starten met deze hormonen, onder de voorwaarde dat dit is voorafgegaan door een periode van tenminste 2 jaar (was 3 jaar) gebruik van puberteit remmende medicatie.

Read More

Film Una Mujer Fantastica wint Oscar voor de beste buitenlandse film

De film Una Mujer Fantastica (een fantastische vrouw) is een Chileense film over een transseksuele vrouw die na het overlijden van haar twintig jaar oudere vriend volledig wordt buitengesloten door diens familie. Deze film is op 31 augustus 2017 uitgekomen en heeft op 5 maart 2018 de Oscar voor de beste buitenlandse film gewonnen. Deze film is ook genomineerd voor de Golden Globes en is bekroond met de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn.

De film Una Mujer Fantastica is ook uitgekomen op DVD. Hierbij een link naar de website van September Film Distribution, waar meer informatie is te vinden en een trailer is te zien.

Read More

OPROEP: GEZOCHT MENSEN VOOR ONDERZOEKSPANEL

Ben jij homo, lesbisch, bi, trans of interseks? En ga je wel eens naar de huisarts met vermoeidheidsklachten, pijnklachten of buikklachten?  Dan zoekt Prof. Dr. Judith Rosmalen jou (en dus niet alleen cismannen en -vrouwen) voor haar onderzoek naar geslachts- en genderongelijkheid in de zorg op veel voorkomende klachten. Het onderzoek wordt gedaan door de samenwerkende universiteiten van Groningen en Nijmegen. Een samenvatting van dit project is te vinden op bit.ly/sGs17

Het panel komt één keer per jaar een halve dag samen en praat mee over het onderzoek. Ervaring is niet vereist, als je maar zo nu en dan met bovenomschreven klachten naar de huisarts gaat. Onkosten worden vergoed. Bij interesse graag mailen naar j.g.m.rosmalen@umcg.nl.

Read More

EPILATIE MOET OOK WORDEN VERGOED BIJ OPERATIE IN HET BUITENLAND

Het Anti Discriminatie Bureau Zeeland heeft opnieuw een procedure gewonnen voor een cliënte, nu over permanente ontharing van het genitale gebied.

Het gaat om een transvrouw die de behandeling ondergaat in Gent. Het feit dat zij in het buitenland onder behandeling is zorgde voor problemen. In Nederland wordt gewerkt met het zogenaamde DBC-systeem. De volledige behandeling ten behoeve van de vaginaplastiek valt onder de betreffende DBC (dus ook de ontharing van het genitale gebied). In het buitenland wordt niet met DBC’s gewerkt, dus ontstaat er regelmatig discussie.

In de eerste procedure die ADB Zeeland heeft gevoerd ging het om het invriezen van haar zaadcellen. De zorgverzekeraar weigerde de betreffende transvrouw deze kosten te vergoeden. Hierover heeft ADB Zeeland de handen ineen geslagen met Transgender Netwerk Nederland. Het resultaat was dat de ongelijke behandeling werd weggenomen dankzij ingrijpen van het Zorginstituut. Meer hierover leest u op http://www.lhbtnetwerkzeeland.nl/nieuws-agenda/nieuws/ongelijke-behandeling-van-transvrouwen-met-kinderwens-aangepakt

Deze keer ging het geschil over de vraag of de kosten van het permanent epileren van de schaamstreek bij een behandelaar vergoed werden uit de basisverzekering, nu de geslachtsaanpassende operatie werd uitgevoerd in Gent. Lang heeft de zorgverzekeraar geweigerd om deze kosten te vergoeden. Daarop heeft het ADB Zeeland samen met de transvrouw een geschillenprocedure via de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen, SKGZ in gang gezet. Deze commissie geeft bindende adviezen aan zorgverzekeraars. Om die reden kunnen alle transpersonen die (een deel van) hun behandeling in het buitenland ondergaan rechten ontlenen aan deze bindende uitspraak. Het bindend advies is dat de zorgverzekeraar deze kosten dient te vergoeden.

Nogmaals, deze uitspraak heeft betrekking op hen die in het buitenland de behandeling (geslachtsaanpassende operatie) ondergaan.

In Nederland worden de kosten van de permanente ontharing van de schaamstreek vergoed vanuit de vergoeding die de zorgverlener krijgt ten behoeve van de geslacht corrigerende ingreep (DBC).

Op basis van dit bindend advies moet de zorgverzekeraar deze zorg vergoeden op basis van het toepasselijke WMG tarief = marktconforme tarief. Alle kosten moeten worden vergoed door de zorgverzekeraar voor zover het totaal van deze kosten het DBC tarief niet te boven gaat. Zie voor de volledige uitspraak:

epilatie schaamstreek bindend-advies-gcz7-februari-2017skgz2017015741

 

 

 

Read More

Transgender kinderen hebben baat bij de ruimte om zichzelf te mogen zijn

In nieuw onderzoek gepubliceerd in  the Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry wordt opnieuw aan getoond dat transgender kinderen er van profiteren als ze  zichzelf te mogen zijn.  Als zij de ruimte krijgen voor de sociale transitie dan is hun geestelijk welzijn is vergelijkbaar met andere  kinderen van dezelfde leeftijd en heel veel beter dan dat van kinderen die deze ruimte niet krijgen.

Voor meer informatie zie deze link

Read More

OPROEP: TRANSGENDER PERSONEN VOOR ONDERZOEK NAAR MEDIA-AANDACHT

Een cisgender student aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (master Beleid, Communicatie en Organisatie) wil voor zijn scriptie onderzoek doen naar hoe transgender mensen de toegenomen media aandacht, op tv maar ook op Youtube, ervaren. Hoe zien en ervaren transgender personen deze toegenomen media-aandacht. Zie transgender personen deze aandacht puur als vermaak, als educatief voor cisgenders of juist voor transgenders? Mist er wat waardoor er een verkeerd beeld ontstaat over transgenders?

Wil je meedoen aan dit onderzoek neem dan via de email contact op met yangbaoluyckx@hotmail.com

 

Read More

OPROEP: VAN HET VAKBLAD VOOR VERPLEEGKUNDIGEN

Ben jij verpleegkundige en heb je een transgender achtergrond? Voor het vakblad voor verpleegkundigen Nursing zou een redacteur van dit blad graag eens met jou van gedachten willen wisselen over een mogelijk artikel over transgendersensitieve verpleegkundige zorg. Het artikel zou gericht moeten zijn op algemene verpleegkundige zorg en niet zozeer op verpleegkundige zorg rondom medische transitie. Het gaat om een verkennend gesprek dus het is geen concreet interview, je zit nergens aan vast. Voor meer informatie kun je mailen naar francine.aarts@bsl.nl.

Read More

OPROEP: HIJ IS EEN ZIJ ZOEKT DEELNEMERS VOOR SEIZOEN 4

Het programma ‘Hij is een Zij’ (KRO-NCRV) volgt jongeren met genderdysforie tijdens hun transitie. Voor een nieuw seizoen is de redactie van dit programma op zoek naar jongeren die hun verhaal willen vertellen. Door hen te volgen in het dagelijkse leven hoopt het programma een beter inzicht te kunnen geven in hun leefwereld. Hoe ervaar jij het om transgender te zijn.

Je kunt geheel vrijblijvend contact opnemen met de redactie via redactie.transgender@skyhightv.nl of via 0633591961.

Read More

OPEN UNIVERSITEIT START NIEUW ONDERZOEK

De Open Universiteit Nederland, afdeling klinische psychologie, zoekt deelnemers voor een onderzoek. Het gaat om transmannen en hun partners en/of ex-partners. De onderzoekers kijken naar de invloed van transitie op de relatie.
Het onderzoek gaat over de invloed van een geslachtsaanpassing van transmannen op de liefdesrelatie. Eerder is een zelfde oproep gedaan voor transvrouwen, maar nu worden transmannen gezocht. De Open Universiteit komt hiervoor graag in contact met transmannen.

Zie ook het bericht hierover op de website van Transgender info https://www.transgenderinfo.nl/transmannen-gezocht-onderzoek-open-universiteit/

Read More

MOVISIE HEEFT EEN ONLINE CURSUS GELANCEERD

Movisie heeft een korte online cursus ontwikkeld voor hulpverleners die in hun werk met transgender mensen te maken hebben. In deze cursus krijgen hulpverleners onder andere een handreiking over de vragen die je wel of niet kan stellen en over een juist taalgebruik.

https://movisieacademie.nl/mod/page/view.php?id=4107

Daarnaast heeft Movisie een handreiking ontworpen voor LHBTI-beleid in de wijk, 

http://www.natuurlijksamen.org/nieuws/39/handreiking-voor-buurtbewoners-om-te-werken-een-veilige-wijk-voor-lhbtis

en een voor diversiteit in organisaties,

https://www.movisie.nl/artikel/alliantie-genderdiversiteit-vijf-tips-uw-organisatie?utm_medium=email&utm_campaign=Pink+Link&utm_source=nieuwsbrief112017

Read More

ZING MEE MET HET REGENBOOGKOOR

Nachtegaaltjes gezocht voor Regenboogkoor!

Op zondag 22 april om 16:00 uur is er een Regenboogviering in de Grote Kerk op de Markt in Enschede, georganiseerd door de werkgroep religie & lhbt (bestaande uit o.a. het COC, de ChristenUnie en KCWO) en de PKN-kerk Enschede. Er wordt speciaal voor deze viering een projectkoor opgezet. Iedereen zingt mee! Of je nou homo, hetero, bi, transgender, christen of niet-gelovig bent, iedereen is welkom. Zing je mee? 

Hoe kun je je aanmelden?
Je kunt je aanmelden via dit aanmeldformulierOok als je al eerder hebt aangegeven dat je mee wilt zingen, vragen we je om je gegevens even in te vullen in het aanmeldformulier. 

Wat voor viering wordt het?
Een warme bijeenkomst voor iedereen – ongeacht je geaardheid of gender. Een viering die mensen verbindt en tot nadenken aanzet, zonder oordeel; die breed gedragen wordt door de lhbt-gemeenschap én door kerkgemeenschappen. Een viering waar ook niet-lhbt’ers meer dan welkom zijn. Predikanten zijn Hanneke Siebert (PKN) en Remco Ongersma (Baptisten). 

Wat gaan we zingen?
De viering bestaat uit een mix van wat modernere muziek en opwekkingsliederen. Een paar voorbeelden: Caravan of Love,Opwekking 609 – U bent heilig,Shackles, Mary Mary.

Wie leidt het koor? Welke begeleiding is er?
Dirigent is Edwin Beskers. Het koor wordt begeleid door een pianist. Waar nodig worden orkestbanden gebruikt. 

Wanneer zijn de repetities?
Er zijn zes repetities. Repetities zijn in Enschede op een donderdag- of vrijdagavond (je kunt je beschikbaarheid aangeven in het aanmeldformulier). Repetities starten in de eerste week van maart. Op zaterdag 7 april repeteren we een hele dag. 

Moet ik ervaring hebben?
Ervaring is natuurlijk handig, maar niet per se noodzakelijk. De groep die zich al heeft aangemeld bestaat uit een mix van ervaren en onervaren zangers. Iedereen is dus welkom!

Vragen?
Neem gerust contact op met Mark Melenhorst (mail; 06 – 5495 4484).

Read More

KEUZEHULP GESLACHTSAANPASSENDE GENITALE OPERATIES BIJ TRANSMANNEN

Het VUmc heeft een online keuzehulp ten behoeve van de geslachtsaanpassende, genitale operaties voor transmannen op hun website geplaatst. Lees het toelichtende artikel. Of ga direct naar de keuzehulp. In de keuzehulp staan alle opties en de voor- en de nadelen van deze opties. Alles wordt in begrijpelijke taal uitgelegd. Aangezien deze operaties erg ingrijpend zijn, is zo’n keuzehulp geen overbodige luxe. Transvisie heeft in het eindstadium meegekeken bij de ontwikkeling van deze keuzehulp. Transvisie wil ook graag een bijdrage leveren voor de ontwikkeling van een keuzehulp voor transvrouwen.

 

Read More

OPROEP: RUTGERS ROEPT TRANSGENDER JONGEREN TUSSEN 12 en 21 JAAR OP MEE TE DOEN AAN INTERVIEW

Oproep van Rutgers voor transgender jongeren tussen 12-21 jaar.

Hoe ervaar jij het contact met je omgeving en wat kan beter? Deel je ervaringen in een interview!

Uiting geven aan je genderidentiteit is een spannende en ingrijpende stap. Zowel voor jou als de mensen in je omgeving. Het kenbaar maken van je wensen en grenzen in de omgang met andere mensen kan lastig zijn. Wat mogen zij bijvoorbeeld wel en wat liever niet aan je vragen? Rutgers werkt aan een project dat erop is gericht is om jonge transgenders te helpen bij het contact met hun sociale omgeving. Dit contact is erg belangrijk in de periode voorafgaand, tijdens en na een transitie.

Om te begrijpen hoe Rutgers jonge transgenders het beste kan helpen nodgt Rutgers jou uit voor een interview. Rurgers hoort graag hoe jij (als jonge transgender) het contact met je omgeving ervaart en waar jij tegenaan loopt. De uitkomst van het project is een Hand-in-handleiding voor transgender jongeren. De Hand-in-handleiding is een klein pocketboekje dat je online invult en daarna geprint uitdeelt aan je omgeving. Zie ook: Handinhandleiding.nl. 

Meedoen? 

Jonge transgenders (tussen 12 en 21 jaar ) kunnen zich aanmelden voor een interview door een mail te sturen naar handinhandleiding@rutgers.nl. Er wordt dan contact met je opgenomen door Lotte Rensen, projectleider, of Jitske de Vries, seksuoloog en onderzoeker, beiden werkzaam bij Rutgers. Uiteraard word je input vertrouwelijk behandelt. Wil je meer weten over het project of heb je andere vragen voor ons dan horen we dit uiteraard ook graag!

Noot van de redactie. Deelname is gesloten.

Read More

TRANSGENDER IN NEDERLAND, een buitengewone geschiedenis

Vandaag heeft historicus Alex Bakker zijn nieuwe boek Transgender in Nederland, een buitengewone geschiedenis gepresenteerd.

Alex Bakker beschrijft voor het eerst is de geschiedenis van transgenders in Nederland en laat hen – van de oudste pioniers tot de jongste transgenderkinderen- zelf aan het woord. Lees ook het artikel in Historiek.

Het boek kosten € 24,90, is uitgegeven door uitgever Boom onder ISBN nummer: 9789089536228.

 

 

Read More

EVALUATIE VAN DE TRANSGENDERWET

Voldoet de Transgenderwet?

De Transgenderwet die op 1 juli 2014 van kracht is geworden is geëvalueerd. Zowel het WODC van het ministerie van Justitie als TNN hebben onderzoek naar gedaan naar de Transgenderwet en beide daarover een rapport uitgebracht. In beide rapporten worden verbeteringen voorgesteld. Verbeterpunten betreffen o.a.:

 • de deskundigenverklaring;
 • de minimum leeftijd van 16 jaar.

De voorwaarde van de deskundigenverklaring wordt door belangenorganisaties en transgender personen gezien als een voorwaarde die in strijd is met het zelfbeschikkingsrecht. Het consult, de verklaring en de kosten daarvan worden als belastend ervaren. Transvisie is het hier mee eens. Om de kosten te drukken laat men de aanvraag vaak toch parallel lopen met het te doorlopen transitietraject.

TNN, NNID en COC vinden dat de ondergrens van 16 jaar moet verdwijnen. Jongeren die de sociale transitie hebben doorgemaakt moeten ook de wijziging van naam en geslacht kunnen aanvragen. Transvisie is daar wat terughoudender in.

Ben je geïnteresseerd in de integrale tekst van het WOCD rapport, download het hier.

Het rapport van TNN is hier te lezen

 

 

Read More

Nederlandse Zorg Autoriteit noemt lange wachtlijsten onacceptabel.

De Nederlandse Zorg Autoriteit geeft in een nieuwsbericht aan dat het onacceptabel is als mensen te lang moeten wachten op de zorg die zij nodig hebben. Dit naar aanleiding van een tussenrapportage over de wachttijden in de zorg. Deze tussenrapportage is te vinden op de website van de NZA

Transgenderzorg is door de NZA niet in haar onderzoek meegenomen. Vandaag, 16 januari 2018, spreken Transvisie en academische en decentrale zorgverleners in de transgenderzorg met elkaar over de wachtlijsten in de transgenderzorg en de mogelijkheden deze terug te dringen. Dit op initiatief van Transvisie. De NZA is op de hoogte van ons initiatief en wij zullen de resultaten zeker ook met hen bespreken. Wij zullen later meer communiceren over dit overleg en de resultaten.

 

Read More

THE END OF THE DESISTANCE MYTH ??

Brynn Tannehill twijfelt sterk aan de wijze waarop de onderzoeken zijn uitgevoerd naar het aantal kinderen dat gaandeweg niet genderdysfoor zouden blijken te zijn. In de literatuur worden wel onderzoeken en getallen genoemd waaruit zou blijken dat 75 tot 85 % van deze kinderen niet de transistie in gaat. Brynn bepleit in haar blog dat deze onderzoeken onjuist zouden zijn uitgevoerd omdat geen onderscheid zou zijn gemaakt tussen genderdysfore kinderen en gender non-conforme kinderen. Kinderen die werkelijk genderdysfoor zijn, wijken zelden van hun standpunt af en zijn daarin vasthoudend en consequent. Lees het hele blog. Zie ook de facebookpagina van Principle 17.

Een onderzoek dat bovenstaande getallen wel zou bevestigen willen we de lezer niet onthouden.

De verwachting is dat de komende jaren meer bekend zal worden over dit onderwerp.

Read More

VOORLICHTINGSAVONDEN BIJ VUmc

Ook in 2018 organiseert het genderteam van het VUmc weer meerdere voorlichtingsavonden voor mensen die geïnteresseerd zijn in genderdysforie.

De eerste twee avonden zijn op 30 januari (Publieksavond met als titel de wetenschap achter genderdysforie) en 13 februari (voorlichtingsavond voor volwassenen met genderdysforie)  Zie voor het programma de website van het VUmc.

Read More

GESLACHTSVERANDERING OP BASIS VAN EIGEN VERKLARING IN BELGIË

In België is een nieuwe wet van kracht die het makkelijker maakt om het officiële geslacht op de identiteitskaart aan te passen. Er is hiervoor geen verklaring meer nodig van een arts of psycholoog, een eigen verklaring volstaat. De procedure in België kost wel veel tijd omdat er een bedenktijd is ingebouwd.
Patiëntenorganisatie Transvisie is ook voor Nederland voorstander van het autonome beslismodel op basis van zelfdiagnose, niet alleen voor de toegang tot zorg maar ook voor juridische geslachtswijziging.

De VRT heeft hier aandacht aan besteed https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/03/nieuwe-transgenderwet-van-kracht/

 

Read More

FILM ‘TAMARA’, HET LEVENSVERHAAL VAN TAMARA ADRIÁN

Movies that matter on tour vertoont de film Tamara, in zestien steden. De speelfilm Tamara, gebaseerd op het levensverhaal van Tamara Adrián, onder andere de eerste Venezolaanse transgenderparlementariër. Maar haar politieke loopbaan krijgt in de film geen aandacht, wel de lange weg naar de transitie. De trailer van Tamara is hier te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=olbwSE8wJ6A

Meer info: https://www.moviesthatmatter.nl/movies_that_matter_on_tour.

 

 

 

Read More

TRANSVISIE AUTORISEERT PSYCHISCHE ZORGSTANDAARD

Op de valreep van 2017 is de Kwaliteitsstandaard Psychische Transgenderzorg (volledige tekst onderaan dit bericht) gepubliceerd. Deze kwaliteitsstandaard wil de kwaliteit van de psychische zorg aan transgender personen verbeteren. De standaard is bedoeld voor alle beroepsgroepen die in de werkgroep vertegenwoordigd zijn (bijvoorbeeld psychologen, psychiaters en seksuologen).

De standaard is in de eerste helft van 2017 inhoudelijk afgerond en daarna voorgelegd aan alle betrokken organisaties met het verzoek deze standaard te autoriseren. Met autoriseren wordt bedoeld dat deze organisaties achter de inhoud van de standaard staan. Transvisie is dat ook gevraagd.

Transvisie is van het begin af aan betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze standaard. Er spraken heel veel andere partijen mee en dat maakte het niet eenvoudig om een grote invloed te kunnen nemen. Gelukkig zijn we er – met name in de eindfase van het proces – wel in geslaagd een aantal belangrijke uitspraken in de standaard te krijgen. Wat er nu ligt is niet de door ons gedroomde zorgstandaard. De inhoud en diepgang strekken niet zo ver als onze ambities. De standaard brengt wel een aantal voor ons belangrijke punten onder de aandacht en agendeert expliciet vervolgprocessen om verder te verdiepen.

Wat positief is aan de standaard:

 • Erkenning van non-binaire transgenders en naasten als doelgroep.
 • Erkenning van het belang van psychosociale zorg.
 • Brede behandelfocus (niet enkel op diagnostiek van genderdysforie) en aandacht voor co-existente problemen.
 • Peer review én informed consent (ook bekend als autonoom beslismodel) beiden benoemd als mogelijkheid voor indicatiestelling.
 • Aandacht voor samenwerking in de keten, decentralisatie en het delen van dossiers.
 • Concrete, acceptabele normen voor wachttijd voor psychische en somatische zorg genoemd.

Wat tegenvalt in de standaard:

 • Inhoud van psychosociale zorg ontbreekt (helemaal buiten scope geplaatst).
 • Inhoud van zorg voor transgenders en naasten is erg globaal beschreven.
 • Er wordt aan hulpverleners/behandelaars weinig concreet handelingsperspectief geboden.
 • Aanbevelingen zijn veelal bestuurlijk van aard en weinig concreet en inhoudelijk.
 • Bevat hier en daar niet-neutrale formuleringen waarmee impliciet en zonder onderbouwing een voorkeur wordt gesuggereerd voor de werkwijze van de academische multidisciplinaire zorgcentra.

Het proces biedt op dit moment geen ruimte meer om onze hogere ambities te realiseren. Dat vinden we jammer. Alles overwegende heeft het

bestuur van Transvisie toch besloten de Kwaliteitsstandaard Psychische Transgenderzorg te autoriseren. De standaard zet een aantal belangrijke onderwerpen op de agenda en het implementatieplan kan als breekijzer fungeren om onderwerpen bij de zorgverleners en beleidsmakers onder de aandacht te houden. Wat dat laatste betreft: half januari komen de belangrijkste psychische zorgverleners op initiatief van Transvisie bij elkaar om verdere stappen te gaan afspreken om verbeteringen in de zorg te implementeren.

 

Via deze weg wil het bestuur de leden van de werkgroep bedanken die hebben meegelezen en meegedacht.

Hier is de volledige tekst te downloaden: kwaliteitsstandaard-transgenderzorg-18122017

Read More

GOEDE ZORG KAN NIET ZONDER INBRENG VAN DE PATIËNT

Patiëntenfederatie Nederland heeft door middel van een brief aan de Tweede kamer aandacht gevraagd voor de eigen inbreng van de patiënt. ‘Goede zorg kan alleen als zorgverleners systematisch aan patiënten vragen wat het resultaat van de behandeling was en hoe ze de kwaliteit van leven ervaren na de behandeling’. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Die vergadert volgende week over Kwaliteitszorg. Lees de hele toelichting op de brief hier.

Read More

Roze Buddyzorg Amsterdam zoekt buddy’s voor transgenders

Stichting Roze Buddyzorg Amsterdam is voor de roze doelgroep. Homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders (afgekort LHBT) die hulp nodig heeft. We zijn op 5 maart 2012 opgericht nadat Buddyzorg bij de Schorer Stichting eindigde. Roze Buddyzorg Amsterdam bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. De meeste buddy’s zijn zelf LHBT. Roze Buddyzorg Amsterdam zorgt voor de juiste koppeling tussen een cliënt en een buddy waarbij een goede klik belangrijk is. Een buddy krijgt een training en begeleiding. Buddy’s worden voor minimaal zes maanden ingezet en de duur van de ondersteuning is maatwerk. Het contact is één- of tweewekelijks.

Voor wie?

De buddy’s van Roze Buddyzorg bieden ondersteuning aan Homomannen, lesbische vrouwen en biseksuelen met een ernstige ziekte, handicap en/of weinig sociale contacten. Transgender-mannen en -vrouwen die steun nodig hebben.

Wat doet een buddy?

Een buddy biedt een luisterend oor en is er als je het moeilijk hebt. Een buddy kan meegaan naar een afspraak in het ziekenhuis, helpt knopen doorhakken of steekt een hart onder de riem als dat nodig is. Met een buddy kun je samen op pad, voor een wandeling, naar de film, het theater of naar een terras.

Kwaliteiten van een buddy:

Een buddy kan luisteren en heeft ruimte voor het verhaal van de ander. Is open, kan zich inleven en laat de ander in zijn waarde. Is betrouwbaar en komt afspraken na. Heeft 2 tot 3 uur per week tijd voor minimaal een jaar.

Roze buddyzorg Amsterdam is opzoek naar buddy’s voor en door mensen uit de LHBTI gemeenschap. We hebben wel transgender cliënten maar nog geen buddy’s uit die doelgroep daarom zijn deze van harte welkom om de roze buddyzorg te komen versterken. Zie voor meer info: http://rozebuddyzorg.nl of de Facebookpagina: https://www.facebook.com/RozeBuddyzorg .

Read More

OOK HET UWV WERKT NU SAMEN MET GENDERTALENT

Naast bijstandsuitkeringsgerechtigden in de gemeentes Amsterdam, Deventer en Groningen, is stichting GenderTalent nu ook beschikbaar voor transgender personen met een WAO/ WIA of een WAJONG-uitkering. Het UWV besloot in oktober om GenderTalent officieel op te nemen in de lijst van 600 erkende re-integratie- en jobcoachingsbureaus. Naast jobcoaching en reïntegratie heeft GenderTalent ook mogelijkheden voor de begeleiding van de coming-out op werk of mediation bij conflicten op het werk. 
Op de website van GenderTalent is te zien wat er mogelijk is.

Read More

ONDERZOEK NAAR BORSTGROEI BIJ TRANSVROUWEN

Uit onderzoek dat mede door het VUmc is uitgevoerd, blijkt dat maar ongeveer 10% van de transvrouwen borstgroei ontwikkelt meer dan cup A. De helft komt niet voorbij cup AAA. De in het artikel genoemde centimeters zijn vanaf de buitenkant gemeten en dus niet één op één vergelijkbaar met de 1cm borstweefsel zoals nu in de basisverzekering wordt genoemd en via een scan wordt gemeten. Zie het artikel.

Transvisie heeft het ministerie van VWS op de hoogte gebracht van het genoemde onderzoek, omdat het ministerie momenteel de voorwaarden aan het opstellen is om in aanmerking te komen voor een vergoeding uit de door de minister ingestelde subsidieregeling voor borstvergroting (zie ons nieuwsartikel ). Zodra meer bekend is over deze subsidieregeling melden we daarover op deze website.

Read More

Themanummer van Tijdschrift van de Vereniging voor kinder- en jeugdpsychotherapie over genderdysforie

Het themanummer van het Tijdschrift van de vereniging voor kinder- en jeugdpsychotherapie van december 2017 is geheel gewijd aan genderdysforie bij kinderen en jongeren.

Er staan artikelen van Alex Kolman, Thomas Wormgoor, Joep Roeffen, Valentijn De Hingh, onze eigen Els Schijf en vele anderen in. De inhoud van het tijdschrift staat hieronder:

Het artikel van Els Schijf, gepubliceerd in Tijdschrift voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie 44, met de titel: Schijf, E. (2017). Ouders van een genderkind: goede begeleiding gezocht. Kinder- & Jeugdpsychotherapie, 44 (1), 43-48, is hier te downloaden.

Het tijdschrift kan besteld worden voor € 10,- per stuk, plus verzendkosten. De verzendkosten zijn € 3,10 bij 1 exemplaar en € 3,90 bij 2 of meer exemplaren (tot een gewicht van 2 kilo). Voor het nabestellen kan de deze link gebruikt worden.

Read More

NIEUWSBRIEF 4 VAN TRANSVISIE

Transvisie heeft haar vierde nieuwsbrief van dit jaar uitgebracht. Deze nieuwsbrief is specifiek voor haar medewerkers en donateurs, maar ook andere geïnteresseerde belangstellenden zijn van harte uitgenodigd de nieuwsbrief te lezen. In deze nieuwsbrief weer veel interessante onderwerpen, zoals de voorzitterswisseling bij Transvisie, de stand van zaken wat betreft het Theory of Change project van het bestuur, een terugblik op de scholingsdag en een vooruitblik op de medewerkersbijeenkomsten in 2018, een interview met Els Schijf, de gendersituatie in Zweden, zorgverzekeringen, criteria voor borstvergroting bij transvrouwen, verslag van de themadag genderfluïditeit en geloof, artikelen over geloof en kerk, de vacatures bij transvisie en nog veel meer. Geïnteresseerd download de nieuwsbrief hier.
Read More

STEDEN OMARMEN LHBTI-BELEID

10 jaar lokaal LHBTI-beleid

Vandaag organiseert Movisie in Utrecht een conferentie over 10 jaar lokaal LHBTI-beleid. Een mijlpaal, want LHBTI-beleid is steeds meer op de agenda gekomen van steden. De Regenboogsteden in Nederland hebben een impuls gegeven aan de zichtbaarheid en inclusie van LHBTI’s in Nederlandse steden.

De lokale insteek in Nederland is bijzonder. Juul van Hoof, programmaleider LHBTI bij Movisie: ‘Nederland heeft zich 10 jaar geleden al gerealiseerd dat de acceptatie van LHBTI’s op stad- en wijkniveau moet plaatsvinden. Daar moeten LHBTI’s zich, net als ieder ander, veilig kunnen voelen en vindt de acceptatie plaats. Dus daar, dichtbij mensen, moeten vooroordelen, pesten en discriminatie worden aangepakt en wordt de impact groter.’

Hoogtepunten
10 jaar lokaal LHBTI-beleid heeft een aantal hoogtepunten gebracht. Naast het Regenboogstedenprogramma, is de diversiteit van LHBTI’s zichtbaarder geworden. Gemeenten, zorg- en welzijnsprofessionals weten nu dat het niet gaat om een homogene LHBTI-groep. Waar beleid en hulpverlening voorheen gericht waren op lesbische vrouwen en homoseksuele mannen alleen, is er nu ook aandacht voor andere groepen zoals biseksuelen, transgender- en intersekse personen. Daarnaast spelen religieuze en culturele achtergrond meer een rol, zo ook leeftijd.

Aandacht blijft nodig
Sinds de vernieuwde Wmo, de Participatiewet en de Jeugdwet van kracht zijn, hebben gemeenten een grote verantwoordelijkheid voor zorg, welzijn en veiligheid van burgers. Uit divers onderzoek blijkt dat de positie van LHBTI’s kwetsbaar kan zijn. Zo komen LHBTI’s in onderzoeken naar psychische gezondheid, eenzaamheid, suïcidegevoelens en werk en inkomen nog altijd slechter naar voren dan niet-LHBTI’s.

Regenbooggids voor gemeenten 
Op het congres presenteert Movisie een Regenbooggids voor gemeenten. De gids brengt het beleid in beeld dat Nederlandse gemeenten voeren voor de verbetering van de positie van LHBTI-burgers. Gemeenten kunnen de gids gebruiken om LHBTI-beleid te ontwikkelen en uit te voeren, of het bestaande diversiteits- of inclusiebeleid uit te breiden.

De regenbooggids is beschikbaar op movisie.nl/publicaties.

Read More

BEHANDELING OP BASIS VAN ZELFDIAGNOSE: WIE DURFT?

Het is iets wat nooit went: slechte berichten over wachttijden. Opnieuw zijn de wachtlijsten bij het VUmc opgelopen, nu naar 60 weken voor een intake voor volwassenen en 47 weken voor kinderen. Begin oktober brak de wachtlijst voor intake voor volwassenen door de symbolische grens van 52 weken. Nu, twee maanden later, is de wachttijd met nog eens twee maanden opgelopen. Dit is niet alleen ontmoedigend, maar ook onwenselijk. En onthutsend.

Het lijkt soms wel alsof dit bij transgenderzorg hoort. Maar daar nemen we geen genoegen mee. Het kan anders en het moet anders. De toestroom van transgender personen die zorg zoeken is al een paar jaar structureel groter dan wat de zorgaanbieders aankunnen. De stroom aanmeldingen is bij alle zorgaanbieders groot; ook buiten de academische centra. Grote capaciteitsuitbreidingen van tientallen procenten blijken steeds onvoldoende. Iedereen is er van overtuigd dat de toestroom voorlopig nog wel zo zal blijven. Dus moet er iets gebeuren.

Daarom heeft Transvisie de zorgaanbieders die aan het begin van het traject zitten (de psychologen) uitgenodigd om samen concrete stappen te gaan maken in het anders organiseren van de zorg. Natuurlijk moeten we slimmer samenwerken om voldoende nieuwe psychologen op te leiden. Maar de grootste winst is volgens ons te halen uit het anders organiseren van het zorgproces. Bijvoorbeeld door slimmere diagnostiek, die van iedereen minder tijd vergt. Die diagnostiek bestaat: indicatiestelling op basis van zelfdiagnose met vaststelling van wilsbekwaamheid. Een hele mond vol, maar het betekent dat het dan niet meer nodig is om zes of meer maandelijkse gesprekken te voeren met een psycholoog voordat je toegang tot medische zorg krijgt. Vroeger noemden we dat wel eens informed consent, maar die term heeft in de gezondheidszorg een andere betekenis. We zeggen niet dat de bestaande diagnostiek fout is. Die heeft bij een deel van de transgender personen toegevoegde waarde. Maar bij sommigen juist niet. De zorgaanbieders moeten wat ons betreft de indicatiestelling op basis van zelfdiagnose gaan toevoegen aan het repertoire. Wie durft?

Begin januari praten we met huidige zorgverleners over decentrale en slimme psychologie. Een groot deel van alle partijen heeft al aangegeven op onze uitnodiging in te gaan. Daar zijn we heel blij mee. Onze inzet is om concrete werkafspraken te maken die in 2018 de groei van de wachtlijsten echt gaan stuiten en ombuigen. De ideeën zijn er wel, maar tot nu toe ontbrak het aan implementatie. Daar wil Transvisie bij helpen. Het is tijd om knelpunten op te lossen en tijd om te innoveren. De hoogste tijd.

Lisa van Ginneken, voorzitter Transvisie

Read More

Initiatiefwet om transgender mensen en mensen met een intersekse-conditie te beschermen tegen discrimimatie.

De Tweede Kamerleden Nevin Özütok, Vera Bergman en Kirsten van dan Hul hebben op 7 december 2017 een initiatiefwet ingediend om transgender- en intersekse personen te beschermen tegen discriminatie. De inhoud van dit zeer goed onderbouwde wetsvoorstel is te vinden op de website van de Tweede Kamer.

Patiëntenorganisatie Transvisie is blij met dit wetsvoorstel. Gezien bijvoorbeeld de hoge werkeloosheid en de lage inkomenspositie van transgender personen en de veel ervaren discriminatie is dit een noodzakelijke stap.

 

 

Read More

Historische toespraak: Canada verontschuldigt zich voor holebivervolgingen

De eerste minister van Canada Justin Trudeau heeft zich in het parlement namens de regering verontschuldigd bij LHBT mensen die vervolgd werden vanwege hun zijn.

Tot 1992 werden LHBT’ers uit het leger gezuiverd. Ook gewone burgers werden vervolgd voor homoseks en ambtenaren moesten vrezen voor hun baan.

‘Stel je voor dat wie je bent strafbaar is, zei een zichtbaar emotionele Trudeau. Zie het CBC News

In de afgelopen jaren hebben meer regeringsleiders zich verontschuldigd voor de historische vervolging van de LHBT gemeenschap. Dat gebeurde onder andere in Duitsland, Engeland, Wales Schotland, Nieuw Zeeland en Australië.

Read More

STAND VAN ZAKEN SUBSIDIEREGELING BORSTVERGROTING VOOR TRANSVROUWEN

Op 16 november was de voorzitster van Transvisie bij VWS om te praten over de aanstaande subsidieregeling voor borstvergrotingen voor transvrouwen. Voormalig minister Schippers wilde hiermee de transvrouwen tegemoet komen, omdat deze door de vergoedingssystematiek van de basisverzekering (sinds 1 januari 2017 alleen bij minder dan 1 cm. borstgroei) nu vrijwel altijd buiten de boot vallen. Beleidsambtenaren zijn de regeling aan het voorbereiden.

Transvisie is blij dat we in dit stadium onze inbreng voor deze regeling konden geven. Transvisie zou het liefst willen dat de subsidie voor iedereen die het wil beschikbaar is, dus zonder nadere voorwaarden, echter de subsidiepot is beperkt. Daarom wil VWS criteria om ervoor te zorgen dat de beperkte subsidie op de meest effectieve manier wordt besteed. Het vinden van criteria is niet eenvoudig. Het is niet voor niets dat het destijds bij het vaststellen van de voorwaarden voor vergoeding in de basisverzekering niet gelukt is om met alle partijen overeenstemming te vinden. Transvisie heeft de volgende uitgangspunten aangedragen:

 • Transvisie wil geen arbitrair criterium in aantallen centimeters eigen borstweefsel (zoals nu in de basisverzekering), maar een regeling waarin de passabiliteit centraal staat. Elk zogenaamd objectief criterium (bv. max. 8 cm. borstweefsel) knelt in de praktijk, omdat 8 cm borstweefsel voor de ene transvrouw passend is bij de lichaamsbouw en passabiliteit en voor de ander niet. Het gaat om het totale plaatje wat Transvisie betreft. Daarom is ook verwezen naar de criteria voor gezichtsfeminisatie die nu gelden in de basisverzekering. In die criteria wordt juist het hele plaatje getoetst.
 • Transvisie vindt dat deze operatie zou moeten kunnen worden uitgevoerd door alle gekwalificeerde Nederlandse plastisch chirurgen en niet alleen door die van de huidige academische gendercentra.
 • De aanvragen voor het ondergaan van de borstvergroting moeten administratief zo makkelijk mogelijk verlopen (liefst door de zorgverlener of de zorgverzekering).
 • Deze subsidieregeling moet ook open staan voor ‘oude gevallen’ (dus niet alleen voor transvrouwen die vanaf het ingaan van de regeling hun diagnose krijgen).
 • Transvisie heeft er begrip voor als een transvrouw, om in aanmerking te komen voor de subsidie, al 1,5 – 2 jaar hormoonbehandeling moet hebben gehad. Immers de hormoonbehandeling is de eerst aangewezen methode om borsten te krijgen. Echter Transvisie vindt dat de regeling ook toegankelijk zou moeten zijn voor mensen voor wie een hormoonbehandeling geen optie is.

Read More

Psychologenpraktijk de Vaart gaat samenwerken met PsyTrans

De Vaart Psychologenpraktijk werkt sinds 1 september 2017 samen met PsyTrans in Apeldoorn onder de naam PsyTrans – De Vaart. PsyTrans is dependance van De Vaart. Aanmelden gaat via De Vaart.

Bij PsyTrans – De Vaart kunnen volwassenen, jeugd en kinderen en naasten van transgenders terecht.

Voor informatie over de zorg die daadwerkelijk geboden kan worden en de eventuele vergoeding daarvan verwijzen we naar bovengenoemde websites en/of het informatienummer 0592-330187.

Read More

NIEUWE VESTIGINGEN STEPWORK TRANSGENDERZORG PER 1 OKTOBER 2017

Na de minder prettige berichtgeving over het oplopen van de wachttijden bij het VUmc, nu een bericht dat weer wat meer ruimte biedt. Stepwork Transgenderzorg heeft per 1 oktober 2017 een aantal nieuwe vestigingen geopend te weten in Assen, Amersfoort en Rotterdam.

Zoals eerder gemeld hebben Alwin Man en Lucien Dijksma- Rieske zich per 1 juli 2017 verzelfstandigd in een nieuw Genderteam, Stepwork Transgenderzorg. Het door Alwin Man opgebouwde netwerk van samenwerkende (para)medici en genderteams in binnen- en buitenland blijft onveranderd voortbestaan. De afdeling Endocrinologie van het Medisch Centrum Leeuwarden is nu ook aan het genderteam van Stepworks verbonden.

Binnen Stepwork Transgenderzorg en kan een breder zorgaanbod geboden worden aan transgenders en hun naasten. Stepwork Transgenderzorg en biedt ook GGZ-zorg en begeleiding aan jeugdigen tot 18 jaar.

Vestigingen:
Kaap Hoorn 10, 9642 AT Veendam
Tjabbestreek 28, 9697 XL Blijham               
Overcingellaan 17, 9401 LA Assen
Westblaak 33, 3012 KD Rotterdam
Plotterweg 31, 3821 BB Amersfoort

Aanmelding:
Centrale aanmelding via de contactformulieren op de website van Stepwork of via het centrale nummer van Stepwork Transgenderzorg: 0598 371717.
Persoonlijk bellen met Alwin of  Lucien kan ook.
De heer drs. A.O. Man, Psycholoog/ PIOP, T: 06 48690252, E: alwin.man@stepwork.nl
De heer drs. Lucien Dijksma-Rieske, Psycholoog/ psychotherapeut, T: 06 23942305,
E: lucien.dijksma@stepwork.nl
Er is zowel bij Alwin Man als Lucien Dijksma-Rieske ruimte voor nieuwe aanmeldingen.

 

Read More

TRANSVISIE NEEMT INITIATIEF VOOR WERKSESSIE ZORGVERLENERS

Patiëntenorganisatie Transvisie neemt het initiatief voor een werksessie met de belangrijkste organisaties voor transgenderzorg.

Het is tijd voor een andere aanpak in het oplossen van de wachttijden. Transvisie heeft daarom op 12 oktober 2017 alle partijen die transgenderzorg verlenen uitgenodigd deze aanpak samen te gaan uitwerken. Lees verder in: brief-wachtlijsten-pilot-decentralisatie

Read More

WACHTTIJDEN VUMC OPGELOPEN

Regelmatig publiceert het VUmc de wachttijden voor behandeling door het genderteam op haar website. Helaas heeft Transvisie moeten constateren dat de wachttijden flink zijn opgelopen, zie het overzicht. Ondanks alle toezeggingen en inspanningen is het het VUmc helaas niet gelukt de wachttijden naar beneden te krijgen. De wachttijd tot de intake voor een volwassene is op dit moment 52 weken. Transvisie vindt dit een onverantwoord lange periode en pleit al jaren voor verkorting van de wachttijden.

Op 24 maart 2017 hebben we gemeld op deze website dat minister Schippers een oproep deed aan zorgaanbieders en zorgverzekeraars de zorg voor transgender personen beter te spreiden en voldoende personeel beschikbaar te hebben.

Op 16 mei 2017 hebben we het bericht van het VUmc gepubliceerd dat ze de capaciteit flink, lees met 20%, zouden gaan uitbreiden. Transvisie heeft toen al gewaarschuwd dat dit niet genoeg zou zijn, immers het aantal aanmeldingen leek toen al met meer dan 40% toe te nemen. Dan is een uitbreiding met 20% een flinke uitbreiding, maar kan nooit genoeg zijn.

Na al die jaren van klagen door Transvisie en veel andere partijen en vervolgens de toezeggingen van het VUmc aan de minister, aan het ministerie van VWS, aan de Tweede Kamer, aan Transvisie, aan de transgendergemeenschap blijkt helaas dat het VUmc de toenemende stroom aanmeldingen niet voor kan blijven. Transvisie pleit al enige tijd voor meer decentralisatie van de zorg aan transgender personen, zeker van die zorg die decentraal kan. Transvisie gaat zich in de komende periode nog meer dan voorheen inzetten om hier serieus werk van te maken.

Read More

NIEUWE INFORMATIE TBV VLUCHTELINGEN EN OVER REIZEN OP DE WEBSITE VAN TRANSVISIE

De website van Patiëntenorganisatie Transvisie is onlangs uitgebreid met een paar handige pagina’s. Allereerst is er een Engelstalige pagina gekomen met informatie voor vluchtelingen. Omdat deze pagina een algemeen deel kent, is de pagina ook handig voor andere buitenlanders. Verder is er een pagina gekomen over aspecten waar transpersonen rekening mee moeten houden als ze reizen.

Read More

OVERHEID GENDERNEUTRALER en STATEMENT VAN TRANSVISIE

Het nieuwe kabinet is van plan de overheid genderneutraler te maken en geslachtsregistratie te gaan beperken.
https://nos.nl/artikel/2196930-nieuwe-coalitie-geslachtsregistratie-zoveel-mogelijk-beperken.html

Transvisie ziet op dit moment in de maatschappij een toegenomen aandacht voor genderneutraliteit (het niet onnodig indelen van mensen in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’) en genderstereotypering (het toewijzen van vaste kenmerken aan mannen en vrouwen). Sommige organisaties, bedrijven en overheden willen die stereotypen doorbreken. Veel transgender personen weten hoe knellend genderstereotypen kunnen zijn en mede daarom is Transvisie blij met deze maatschappelijke discussie. We zien genderstereotypering en genderneutraliteit echter als bredere en andere onderwerpen dan het transgender-zijn.

In de huidige discussie wordt duidelijk dat juist veel niet-transgender personen (cisgenders) de genderstereotyperingen als knellend ervaren. Niet alleen intersekse personen en transgender personen die buiten de tweedeling leven, zouden geholpen zijn met een meer genderneutrale samenleving. Overigens willen niet alle transgenders genderneutraliteit. Veel transmannen en transvrouwen identificeren zich namelijk juist van harte met een van de genderstereotypen.

Transvisie ziet voor zichzelf momenteel geen leidende rol weggelegd in het huidige debat over genderstereotypering en genderneutraliteit. Transvisie zet zich specifiek in om voor transgender personen de zorg (rondom een transitie en in het algemeen) te verbeteren, informatie te verstrekken en transgenders met elkaar in contact te brengen.

Read More

TRANSVISIE HEEFT NIEUWE VOORZITTER

Eveline van den Boom is op 5 oktober 2017 als voorzitter bij Transvisie gestopt. De afgelopen jaren heeft ze zich met hart en ziel ingezet voor de transgender zaak en heeft daarbij successen geboekt. Nu is echter het moment aangebroken om meer tijd te gaan besteden aan haar eigen bedrijf.

Gelukkig hoeft het bestuur niet lang zonder voorzitter te zijn. Lisa van Ginneken, algemeen bestuurslid en begeleidster van de jongvolwassenengroep, heeft op 5 oktober de functie van Eveline per direct overgenomen.

Transvisie dankt Eveline voor haar enorme inzet en wenst Lisa veel succes de komende jaren.