header_onderwerp_politiek_01

Concert om aandacht te vragen voor dak- en thuisloze LHBTI-jongeren

Op de website van het COC staat het volgende bericht te lezen:

Met een bijzonder Kerstconcert in de Westerkerk op zaterdag 14 december vragen COC Nederland, Leger des Heils en HVO Querido aandacht voor dak- en thuisloze LHBTI-jongeren. Deze groep van naar schatting 600 jongeren in de leeftijd van 13 tot 18 jaar valt buiten de radar van de reguliere dak- en thuislozenzorg, zo blijkt uit recent onderzoek van Movisie in opdracht van de Gemeente Amsterdam.

 Deze jongeren komen vaak uit een gezin met een sterk religieuze inslag waar hun coming-out als LHBTI leidt tot conflict en geweld, een situatie die vaak eindigt met uitstoting of weglopen. In Amsterdam heeft een groot deel van de jongeren een Islamitische achtergrond. Buiten Amsterdam, waar het om naar schatting 3000 jongeren gaat, bepalen overwegend conservatief christelijke religies de familieband.

 COC Nederland, Leger des Heils en HVO Querido willen niet alleen het probleem onder de aandacht brengen, maar ook zoeken naar oplossingen. Margo Merts van het Leger des Heils GoodwillCentre Amsterdam: “De samenwerking met het COC geeft ons de mogelijkheid om een doelgroep te bereiken waar we tot nu toe nauwelijks mee in contact stonden. Deze jongeren zijn vaak wantrouwend naar de hulpverlening en proberen hun eigen boontjes te doppen. Daardoor raken ze geïsoleerd, gaan niet meer school en krijgen te maken met armoede, eenzaamheid en verwaarlozing. In zo’n situatie lonken prostitutie en verslaving en het is dus zaak ze daar zo snel mogelijk van weg te leiden. Maar dat kost heel veel geld en dat budget heeft het Leger des Heils niet.”

Volgens COC-voorzitter Astrid Oosenbrug ligt er ook een taak voor de brede LHBTI-community: “Het geeft steun, kracht en zelfvertrouwen wanneer je in contact staat met gelijkgestemden. Dat geeft geborgenheid en herstelt het vertrouwen dat de jongeren in de maatschappij hebben. Daarom zullen wij ons als COC inzetten om onze community te verbinden met deze dak- en thuisloze jongeren, bijvoorbeeld met een buddy-project. Met het Leger des Heils en HVO Querido moeten we heel goed gaan nadenken op welke manier we deze jongeren het beste kunnen helpen, wie daarbij welke rol moet spelen en vooral waar we het geld vandaan gaan halen.”

Met het concert wordt een aanzet gegeven tot de oplossing van het probleem. Initiatiefnemer Hans Verhoeven: “Het concert is vooral bedoeld om de omvang van dit probleem onder de aandacht te brengen. Het markeert daarnaast het begin van een unieke samenwerking. De opbrengst van het concert is slechts de bekende druppel. De échte oplossing moet van de overheid komen, een budget speciaal voor deze doelgroep waarmee Leger des Heils, HVO Querido en COC samen écht aan de slag kunnen om een significant verschil te maken.”

Het programma op 14 december in de Westerkerk wordt ingevuld door talloze artiesten en muzikanten uit de LHBTI-community en uit de achterban van het Leger des Heils. Het concert wordt voorafgegaan door een Kerstsamenzang op het Homomonument met een koperensemble en soep en koffie van het Leger des Heils (aanvang 19:00). Om 20:00 uur begint het concert in de Westerkerk. Een vertelling van predikant Wielie Elhorst loopt als een rode draad door het programma. Aan het programma verlenen onder meer een orkest, een band, twee koren en tientallen individuele artiesten hun medewerking.

Programma zaterdag 14 december 2019

 • 19.00 uur Aanvang gratis Kerstsamenzang op het Homomonumen, Werstermarkt, 1016 DV Amsterdam
 • 20.00 uur Aanvang Kerstconcert in de Westerkerk, Prinsengracht 279, 1016 GW Amsterdam (deur open 19:45 uur)

Tickets voor het concert zijn vanaf 15 november verkrijgbaar. Zie verder de website van het COC.

Read More

13 december 2019 paarse vrijdag

Elk jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse vrijdag. Paarse vrijdag is een Gay-Straight Alliances (GSA) actiedag waarop de hele school hun steun voor sekse, gender en seksuele diversiteit kan tonen door paars te dragen.

In Nederland wordt ‘Paarse Vrijdag’ georganiseerd door het netwerk van GSA van homobelangenorganisatie COC. Dit met name omdat uit onderzoek is gebleken dat het op de helft van de scholen niet veilig genoeg is om uit de kast te komen en het aantal zelfmoorden onder homoseksuele jongeren vijf keer hoger ligt dan bij heterojongeren.

Zit je op school en wil je meedoen bestel hier dan het gratis Paarse vrijdag actiepakket met posters en bandjes.

Read More

Transgendergedenkdag op 20 november 2019

Hieronder plaatsen we een bericht van TNN over de transgendergedenkdag op 20 november:

“Jaarlijks herdenken we in de week van 20 november de honderden transgender personen die door geweld om het leven zijn gekomen. Met deze Transgender Gedenkdag vragen we aandacht voor transfobie en tonen we ons solidair met de slachtoffers en hun nabestaanden.

De landelijke gedenkdag vindt dit jaar plaats in Amsterdam, op woensdagavond 20 november 19.00 uur in de Singelkerk (Singel 452), maar op verschillende plekken in het land worden evenementen georganiseerd.

Het is belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders iets meekrijgen over deze dag. Want ook in Nederland ben je niet altijd veilig als transgender persoon. Dagelijks hebben mensen die afwijken van de gendernorm te maken met uitsluiting en discriminatie. Zo worden trans personen in Nederland 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd.

Hoe kan je zelf, of hoe kan jouw organisatie iets bijdragen aan de zichtbaarheid van de Transgender Gedenkdag? En hoe kun je je uitspreken tegen transfobie?

 • Hang de transgendervlag halfstok. Mocht je een transvlag aan willen schaffen dan kan dat bijvoorbeeld via deze link. Eventueel kun je ook een regenboogvlag halfstok hangen.
 • Verspreid de poster van Transgender Netwerk Nederland. Download die hier of bestel de gedrukte poster gratis via info@transgendernetwerk.nl 

Read More

Oproep: Deelnemers gezocht voor reizende tentoonstelling

Zorgbelang Inclusief gaat een reizende tentoonstelling organiseren die mensen aan het denken zet over de beelden die zij hebben bij de LHBTI-doelgroep. De tentoonstelling zal plaatsvinden in een plattelandsregio in Gelderland en zal bestaan uit een serie portretten en daarnaast de mogelijkheid om, onder begeleiding van iemand uit de doelgroep, over dit onderwerp met elkaar in gesprek te gaan. Hiervoor is zorgbelang nog op zoek naar een aantal personen in het LHBTI-spectrum die mee willen denken over hoe zorgbelang dit kan aanpakken en die er eventueel voor open staan om gefotografeerd te worden of gesprekken te begeleiden. Interesse? Neem contact met zorgbelang op!

Jennifer van Leur (Zorgbelang Inclusief), JennifervanLeur@zorgbelanginclusief.nl 

Julia Zwager, info@juliazwager.nl 
Read More

Symposium Zorg voor LHBTQIA+ jeugd: Ontwikkeling van een inclusieve en bevestigende zorg

Op 20 november 2019 vindt er in Groningen een symposium plaats als afsluiting van het project gericht op LHBTQIA jeugdigen in de jeugdhulp.  Zie hieronder de aankondiging in het Engels:
 

Symposium Caring for LGBTQIA+ Youth: Developing Inclusive and Affirmative Care

Project Audre commemorates the 30th anniversary of the Convention on the Rights of the Child with a symposium about LGBTQIA+ youth in care. The symposium will gather care experienced young people, students, researchers, practitioners and policymakers to discuss the experiences and needs of LGBTQIA+ youth with the child protection system. The team will present the main findings of Audre project, and provide insight on how to create safe and supportive environments in which LGBTQIA+ youth can feel loved and valued.

When:
20th of November from 13:00 to 17:00
Where: Lutkenieuwstraat 5, 9712 AW Groningen (Zaal de Weverij)
Entrance: Free. Limited seats. Register by sending an email to m.bhageloe-blaauw@rug.nl
For whom: Students from Pedagogical and Educational Sciences, Social Work, Psychology and Sociology, researchers, practitioners working in youth care and educational settings, care experienced young people.

Language: English and Dutch (support will be provided to follow the presentations in both languages)

 
Read More

TransAmsterdam start ‘Trans Art School’ met open dag

Begin 2020 start TransAmsterdam met ‘Trans Art School’ (TAS) waarin aan diverse kunst-, culturele en lifestyleprojecten vorm wordt gegeven. Het spits wordt afgebeten door de projecten Trans Nieuwkomers-Kunstproject en Trans Jongeren-Kunstproject. Om een idee te geven van de projecten, organiseert TransAmsterdam een Open Dag met diverse workshops op 30 november aanstaande in De Meevaart in Amsterdam-Oost.

TransAmsterdam is een transgenderorganisatie voor kunst, cultuur en lifestyle in Amsterdam. Door positieve zichtbaarheid van transgender personen te stimuleren, bevorderen we de emancipatie en empowerment van transgenders in Amsterdam, Nederland en daarbuiten. Via kunst en cultuur laten we zien dat zij meer zijn dan hun gender. Kunst en cultuur benutten we als verbindende factor tussen transgendergemeenschap en samenleving.

Op de Open Dag kun je alvast een voorproefje nemen van verschillende workshops, zoals dans, martial arts, spoken word, empowerment, fotografie en drag. Ook als je niet (weet of je) meedoet aan de projecten ben je van harte welkom. Tijdens de projecten in 2020 worden deze en andere workshops uitgebreider gegeven, specifiek voor nieuwkomers en jongeren (tot ongeveer 30 jaar). We bieden in de projecten een plek waar nieuwkomers en jongeren zich veilig en zichzelf kunnen voelen en creativiteit kan opbloeien.” De Nieuwkomers- en Jongerenprojecten worden mogelijk gemaakt door Kansfonds, Janivo Stichting, Oranje Fonds en Meevaart.

De Open Dag op 30 november is van 13 tot 18 uur in De Meevaart, Balistraat 48A in Amsterdam-Oost en is geheel gratis. De verschillende workshops worden twee keer gegeven en zijn deels ook in het Engels. Voor meer informatie: transamsterdam.nl.
 
Read More

Expositie: Ik mag zijn wie er is

De oudere generatie is in de aandacht voor transgenders tot nu toe enigszins onderbelicht gebleven. Terwijl juist deze groep, met hun persoonlijke geschiedenis van strijd en opgroeien in een wereld waar het aan acceptatie en kennis ontbrak, zoveel te vertellen heeft.

Eveline van de Putte en Erik Alkema presenteren bij IHLIA een video-installatie met daarin een vijftal openhartige documentaire portretten van transgender ouderen. Hierin vertellen oudere transgenders hun levensverhaal, waarmee de problematiek waarmee transgenders te maken krijgen, begrijpelijk en invoelbaar wordt gemaakt.

Deze transvrouwen, -mannen en non-binaire transgenders, die nu eindelijk de mogelijkheid hebben zichzelf te kunnen zijn, vertellen uit eerste hand hoe het in een vroeger van niet zp lang geleden was. Hun verhalen illustreren wat er bevochten en gewonnen is en waarom de hedendaagse positieve ontwikkelingen zo belangrijk zijn.

Met deze persoonlijke verhalen van mensen die hun gevoelens moesten ontdekken in een tijd zonder voorbeelden, willen de makers laten zien wat geboren worden met genderdysforie en het binaire gender-denken, betekent voor een leven, voor een mens en voor hun omgeving.

Deze expositie is onderdeel van het Transgender Ouderen Project. Voor meer informatie zie www.transgenderouderen.nl.

De films zijn in het Nederlands met Engelse ondertiteling.

Expositie is geopend op 7 november 2019 en te zien tot 19 januari 2020.

IHLIA LGBTI Heritage 3e etage, OBA Amsterdam

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).

Read More

Oproep: Deelname aan onderzoek opgegroeid als ‘genderkind’

De Universiteit Leiden, Instituut voor pedagogische wetenschappen gaat een onderzoek doen naar mensen die in hun kindertijd (voor de start van de puberteit) op de een of andere wijze hebben geworsteld of geëxperimenteerd met hun genderidentiteit.

Het onderzoek vindt plaats door middel van een vragenlijst. Meedoen kunnen mensen die zijn geboren in of na 1980, die 16 jaar of ouder zijn en die in hun kindertijd (voor de start van de puberteit) op de een of andere wijze aan de ouders/verzorgers hebben laten blijken gevoelens van gendervariantie te hebben.

Het doel van het onderzoek is inzicht krijgen in de manier waarop gevoelens van gendervariantie in de kindertijd en de manier waarop ouders/verzorgers daarmee omgaan samenhangen met de ontwikkeling van genderidentiteit, psychosociaal functioneren en welzijn.

DEELNAME via deze deze link.

Voor meer informatie zie onderstaande flyer: 

Het bijzondere van dit onderzoek is dat het, voor het eerst in Nederland, wordt gedaan vanuit een pedagogische invalshoek en dat het onderzoek onafhankelijk is van het Genderteam van het AUMC waar tot nu toe vrijwel alle onderzoek wordt gedaan.

Ter voorbereiding van deze studie is er een verkennende brainstorm georganiseerd waar Transvisie bij betrokken is geweest.  Het onderzoek maakt deel uit van het project “Ouderschap van transgender jeugd: Meer vragen dan antwoorden”  dat de basis wil leggen voor systematisch, grootschalig, langlopend (longitudinaal) onderzoek naar ouderschap in gezinnen met transgender jeugd en de ondersteuning waar deze gezinnen behoefte aan hebben om een gezonde ontwikkeling van deze jongeren te bevorderen.  Het onderzoek wordt een combinatie van een retrospectieve onderzoek waarbij wordt teruggeblikt op de opvoeding van kinderen die inmiddels al ouder zijn en een pilotstudie met een aantal gezinnen die langdurig worden gevolgd.

Ben je nieuwsgierig naar de uitkomsten van de brainstormsessie? deze zijn te vinden in het artikel daarover van de onderzoekers. Het document is via deze link te downloaden:

De Engelstalige versie is ook online te vinden.

 

 

 

Read More

Transgender, een toegankelijke gids gepresenteerd

Vandaag (1 november 2019) is het boekje Transgender, een toegankelijke gids gepresenteerd tijdens het landelijk symposium LHBTI en LVB. We hebben onze voorzitter Lisa van Ginneken daar een paar vragen over gesteld.

Voordat we echter aan onze vragen toekwamen merkte Lisa op dat ze erg blij is dat deze gids er nu is.

Voor wie is deze Gids bedoeld? Deze gids is geschreven voor licht verstandelijk beperkte mensen – lvb mensen – die hun genderidentiteit willen onderzoeken en/of die in transitie willen gaan. De gids is ook bedoeld voor zorgprofessionals om hier met lvb mensen over te kunnen praten. Ook voor laaggeletterden zou de gids een uitkomst kunnen zijn.

Wat staat in de gids? Deze gids behandelt de complexe materie rondom transgender-zijn en in transitie gaan in toegankelijke taal en met behulp van illustraties. Wat is het verschil tussen gender en geslacht? Hoe vertel je aan je omgeving dat je trans bent? Wat gebeurt er met je lichaam als je hormonen gebruikt? Deze en veel meer vragen over medische, sociale en juridische transitie komen aan bod.

Hoe is Transvisie op het idee gekomen om deze gids te willen ontwikkelen? Eigenlijk heel toevallig. Ik ben bevriend met een Engelse transvrouw en toen ik begin dit jaar bij haar was liet ze me de Transgender Easy Read Guide zien waar zij aan had meegewerkt. Een Engelse versie, ontwikkeld door Achieve Together en Change. Omdat ik in van dichtbij weet hoe moeilijk het is voor licht verstandelijk beperkte mensen om serieus genomen te worden in hun gevoelens, realiseerde ik me meteen hoe ingewikkeld het moet zijn als je dan ook transgendergevoelens hebt. Binnen één seconde besloot ik: dit boekje moet er ook in Nederland komen.

Hoe is de gids tot stand gekomen? Toen ik met de Engelse versie in mijn koffer weer thuis kwam, ben ik partners gaan zoeken om samen met Transvisie de Nederlandse versie te gaan realiseren. TNN en COC Zonder stempel waren ook meteen enthousiast over het idee. Vervolgens hebben we met een team de Nederlandse versie gemaakt. Dat was iets meer werk dan gewoon vertalen, want de situatie in Nederland is voor transgender personen echt anders dan in Engeland. We hebben de gids getest bij mensen met een licht verstandelijke beperking om te zien of we het een beetje goed gedaan hadden. Aan hun input hebben we veel gehad.

Hoe kunnen mensen aan deze gids komen? Deze is gratis hier te downloaden transgender-een-toegankelijke-gids-2019. Een papieren versie van de gids is te bestellen tegen betaling van administratie- en verzendkosten via TNN.

Read More

Toegankelijke gids gelanceerd voor transgender personen met een beperking

Op vrijdag 1 november wordt een toegankelijke gids gelanceerd voor transgender personen met een verstandelijke beperking. De gids is een initiatief van Transvisie en is in samenwerking met COC’s Zonder Stempel en Transgender Netwerk Nederland tot stand gekomen.

Ook onder mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb-personen) zijn er transgender personen. Voor deze groep ontwikkelden Transvisie, COC’s Zonder Stempel en Transgender Netwerk Nederland een toegankelijke gids. Daarin wordt transgender-zijn en de stappen in een eventuele transitie in eenvoudige taal uitgelegd. De gids is een bedoeld voor lvb-personen die hun genderidentiteit willen onderzoeken en/of die in transitie willen gaan. Ook helpt de gids zorgprofessionals die de lvb-personen in zo’n proces willen ondersteunen.

Unieke samenwerking

Tot op heden was hierover geen speciaal informatiemateriaal beschikbaar. De nieuwe gids behandelt de complexe materie rondom transgender-zijn en in transitie gaan in toegankelijke taal en met behulp van illustraties. Wat is het verschil tussen gender en geslacht? Hoe vertel je aan je omgeving dat je trans bent? Wat gebeurt er met je lichaam als je hormonen gebruikt? Deze en veel meer vragen komen aan bod.

De gids is een samenwerking van de belangenorganisaties Transvisie, COC’s Zonder Stempel en Transgender Netwerk Nederland en is gebaseerd op een Engelstalige versie die in het Verenigd Koninkrijk is ontwikkeld door Achieve together en Change. De gids werd ontwikkeld samen met mensen met een verstandelijke beperking en professionals.

Lancering

De lancering van de gids vindt plaats tijdens het landelijk LHBTI & lvb symposium op 1 november 2019 in de OBA in Amsterdam. Daarna is de gids als PDF kosteloos beschikbaar via de websites van Transvisie, COC en TNN. Papieren exemplaren worden toegestuurd tegen betaling van administratie- en verzendkosten en kunnen besteld worden bij TNN.

Read More

Het TRANS magazine zoekt sporters voor een interview.

Transgender sporters gezocht

Voor een artikel in het jaarlijkse TRANS magazine (geschreven door trans en non-binair mensen), is Rachel Chapman op zoek naar twee trans sporters die zowel in de dames als de heren (of andersom) categorie hebben gesport. Omgeving Amsterdam en omstreken.
Het gaat om een dubbel interview met foto’s waarbij Rachel de lezer (trans en cis) kan vertellen over jouw verhaal.
Het liefst zoekt Rachel mensen die (semi-)prof en/of contact sport doen, omdat hierover de meeste misverstanden zijn.

Heb je interesse en/of wil je meer weten? Je kan met Rachel mailen naar  r.a.chapman@hotmail.com

Read More

Onderzoek Universiteit Maastricht naar de carrièreontwikkeling van transgender jongeren

De Universiteit van Maastricht is bezig met een onderzoek over ambities en carrièreontwikkeling van transgender en non-binaire jongeren. Dit onderzoek wordt gedaan om meer inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken en om mogelijk de begeleiding van jongeren op dit gebied te verbeteren.

Dit is wat zij zelf over dit onderzoek zeggen:

Transgender en non-binaire ambities en carrièreontwikkeling

Ben jij trans of non-binair en heb jij het idee dat dit jouw studie en/of carrière heeft beïnvloed, dan horen we graag van je! Universiteit Maastricht is opzoek naar transgender en non-binaire jongeren tussen 18 en 24 jaar.  We zouden graag horen over de ideeën die jij hebt over je ambities, studie(keuze) en carrièrevorming, en hoe het transgender zijn hier een invloed op heeft gehad. We doen dit onderzoek om zo meer inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken in professionele omgevingen en om mogelijk de begeleiding van transjongeren op dit gebied te verbeteren.

Het onderzoek vindt plaats in de vorm van een ongeveer 1 uur durend interview wat plaatsvindt op een gemakkelijke plek, naar jouw keuze. Deelname is volledig vrijwillig en alle gegevens zullen met uiterste zorg anoniem verwerkt worden.

Wil je graag deelnemen of heb je vragen je vragen over dit onderzoek, neem dan contact op met Dr. Sarah Stutterheim via onderstaand email adres.

We hopen van je te horen!

Mail: s.stutterheim@maastrichtuniversity.nl

Read More

Gender Clinic van start

Gender Clinic is een chirurgische kliniek voor transgender personen die, na het psychologische en eventueel hormonale traject, op zoek zijn naar hoogwaardige en persoonlijke chirurgische zorg. Vanwege de lange wachtlijsten voor operaties in andere centra is besloten om Gender Clinic op te richten die zich volledig inzet om “sneller” en “eerder” te kunnen helpen. We streven ernaar hiermee ook een bijdrage te leveren aan het reduceren van psychische nood die soms kan ontstaan bij het vooruitzicht van een jarenlange wachtlijst.

Op dit moment kunnen transgender personen bij Gender Clinic terecht voor de borst chirurgische ingrepen en secundaire correcties na eerdere ingrepen aan borst en genitaliën.

In de afgelopen maanden heeft de Gender Clinic met meerdere zorgverzekeraars afspraken gemaakt en recent is ook VGZ, als grote zorgverzekeraar, ingestapt om gezamenlijk het terugdringen van de wachtlijsten gestalte te geven. Ook VGZ ziet het belang en de urgentie van het sneller beschikbaar stellen van de meest gewenste chirurgische ingrepen voor transgender personen.

Het team van Gender Clinic, gespecialiseerd in Plastische Reconstructieve Genderchirurgie staat onder leiding van Dr. Mark-Bram Bouman (tevens verbonden aan het Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie (KZcG) van het Amsterdam UMC (VU)). De cliënt-coördinatoren van de Gender Clinic begeleiden de mensen met veel persoonlijke aandacht en bieden ook hulp bij het aanvragen van de subsidie voor een borstvergroting.

De kliniek nodigt genderteams uit andere centra van harte uit cliënten door te verwijzen als dat voor hun traject wenselijk is. Gender Clinic is de eerste zelfstandige chirurgische kliniek in Nederland die zich specifiek richt op transgender personen.

Gender Clinic is gevestigd in Bosch en Duin en heeft ook een polikliniek in Haarlem. Zie voor meer informatie de website van Gender Clinic.

Read More

Problemen met rijbewijs

Nadat mensen hun naam en geslacht hebben laten aanpassen in de Basis Registratie Personen van de gemeente moeten er ook een nieuwe identiteitsbewijs worden aangevraagd en een nieuw rijbewijs. Zie ook onze informatie hierover op de website. https://www.transvisie.nl/transitie/algemeen/juridisch/

Er bereiken ons berichten dat de registratie bij de RDW niet altijd goed gaat. Daardoor staat er soms, ook bij een nieuw rijbewijs, een onjuist geslacht in het onderliggende register van het RDW. Het geslacht staat niet op het rijbewijs zelf, dus kun je het zelf niet zien.

Dat betekent in de praktijk dat bij sommige mensen het rijbewijs als ongeldig in de administratie van de RDW staat geregistreerd.  Soms blijkt dat pas jaren later bij het huren van een auto of het kopen van een andere auto. Het vervelende is dat dit problemen kan geven bijvoorbeeld met de verzekering mocht je die onverhoopt nodig hebben

Wij hebben over dit onderwerp telefonisch contact gehad met zowel het RDW als met de gemeente Utrecht. Onze informatie is dat in ieder geval mensen die in de gemeente Utrecht wonen hun rijbewijs aan de balie kunnen laten controleren op geldigheid. Deze service zou ook door andere gemeentes geboden kunnen worden aldus de ambtenaar die wij spraken. De gemeente kan dat echter niet in haar eigen systeem zien.  De gemeente moet, om dit te controleren, contact opnemen met de RDW. Wij raden dan ook aan om deze controle door de gemeente te laten doen als je het rijbewijs opnieuw hebt aangevraagd en je zeker wilt weten of je rijbewijs geldig is.

Mocht je tegen dit probleem aan lopen, dan is de gemeente de plek waar dit moet worden opgelost. Lukt het dan niet neem dan contact op met TNN (info@transgendernetwerk.nl).

Er is door het Transgender Netwerk Nederland inmiddels ook navraag gedaan over dit probleem. 

 

 

Read More

Radboudumc in Nijmegen start transgenderkliniek

Goed nieuws uit Nijmegen!

Het Radboudumc opent in januari een transgenderkliniek. Voorlopig alleen voor kinderen en jongeren maar op termijn zal de begeleiding en medische zorg ook ook voor volwassenen mogelijke zijn. Radboudumc en Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem zijn in gesprek om in de toekomst ook gezamenlijk de transgenderzorg aan te bieden aan volwassenen.

Transvisie heeft de laatste jaren op alle plekken waar dat zinvol was bij voortduring aandacht gevraagd voor de schrijnende wachtlijsten in de transgenderzorg. We zijn dan ook blij met deze eerste stap om te komen tot betere zorg . Wij adviseren het Radboud over hoe ze deze zorg het beste kunnen inrichten en zijn daarover al een paar maanden in gesprek.

Zie ook de berichtgeving van Radboudumc hierover

Onze informatie is dat het nog niet mogelijk is om kinderen en jongeren aan te melden voor deze zorg. Zodra we weten hoe dat kan zullen we dat op onze website vermelden. In tegenstelling tot de titel van de berichtgeving van de Gelderlander zullen de geslachtsoperaties voor volwassenen dus pas op termijn mogelijk zijn.

 

 

Read More

Coming Out Day 11 oktober 2019

Ook dit jaar wordt Coming Out Day georganiseerd op 11 oktober. Er zijn lokaal en regionaal weer veel activiteiten gepland van de Achterhoek tot in Zeeland en van Groningen tot Maastricht. Te veel om hier te noemen. Daarom wordt daarvoor verwezen naar de lokale en regionale media. We wensen iedereen veel plezier met de georganiseerde activiteiten en hopen in dat de tijd snel gaat komen dat deze dag niet echt meer nodig is, omdat iedereen kan en mag zijn die die is.

Read More

Oproep: Trans personen die zelf op zoek gaan naar hormonen

Drie studenten die master journalistiek aan de UvA volgen zijn opzoek naar transgender mensen die zelf op zoek gaan naar hormonen als gevolg van de lange wachttijden in de transgenderzorg. Hieronder volgt hun oproep:
 
‘Mijn naam is Julia Vié en ik volg de master journalistiek aan de UvA. Op dit moment ben ik met twee andere studiegenoten bezig met een onderzoeksjournalistiek project over trans personen die zelf op zoek gaan naar hormonen als gevolg van de lange wachtrijen in de transgenderzorg. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dit gepubliceerd wordt in een landelijk medium.
 
Ik ben hiervoor op zoek naar trans of non-binaire personen die zelf hormonen gebruiken buiten het officiële traject om, of als aanvulling op voorgeschreven hormonen. 
Als je interesse hebt om met ons te praten (mag ook op achtergrondbasis of anoniem), stuur dan graag een mailtje naar juliajasmijnvie@gmail.com.
Heel erg bedankt alvast!’
Read More

Herevaluatie van de Nederlandse aanpak: Zijn recentelijk doorverwezen jongeren anders dan die uit het verleden?

Het artikel ‘Re-evaluation of the Dutch approach: are recently referred transgender youth different compared to earlier referrals? van Arnoldussen et al. (2019) behandelt het onderzoek naar de ‘Nederlandse aanpak’ bij jongeren in het verleden en nu. Voor de volledige Engelse tekst klik hier.

Hier volgt een Nederlandse samenvatting van dit artikel:

Voor dit onderzoek zijn jongeren vergeleken die zijn doorverwezen naar de genderkliniek van het Amsterdam UMC, in de periode 2000 en 2016. Er is gezocht naar overeenkomsten en verschillen in demografie, psychologie, diagnose en type behandeling. Er zijn voor dit onderzoek verschillende bronnen gebruikt, zoals de Child Behaviour Check List, de Youth Self-Report en de Utrecht Gender Dysphoria Scale.

De groep bestaat uit 1072 adolescenten, waarvan 404 “geboren als man” en 668 “geboren als vrouw”. De gemiddelde leeftijd is 14.6 jaar (jongste persoon is 10.1 en de oudste 18.1 jaar). Interessante data zijn :

 • Demografische gegevens: 54% leeft met beide biologische ouders, 41.9% leeft in een anders situatie, van 4.1% is de leefsituatie onbekend. 54.1% van de ouders heeft beroepsonderwijs gedaan (MBO), 41.9% heeft hoger beroepsonderwijs of academisch onderwijs gevolgd (HBO en universiteit), van 15.8% is het onderwijsniveau onbekend.
 • In totaal zijn 107 diagnoses vroegtijdig stopgezet, vaak omdat de jongere zelf op dat moment geen medische behandeling meer wilde. Heel soms deed de psycholoog dit, omdat er psychologische of sociale problemen waren die de diagnose verstoorde.

Uit het onderzoek is gebleken dat er tussen 2000 en 2016 een verschil is in het “aangeboren geslacht” van de deelnemers. Waren in 2000 de meeste jongeren nog “geboren als man”, in 2016 zijn de meeste “geboren als vrouw”. De volgende figuur laat dit verschil goed zien:

Er zijn geen verschillen gevonden in de demografische gegevens door de jaren heen. Ook het IQ is gelijk gebleven. Wel bleek dat het psychologische functioneren van de deelnemers licht was toegenomen. De hoeveelheid doorverwezen jongeren die uiteindelijk de diagnose genderdysforie kregen bleef gelijk, namelijk gemiddeld 84.6%. Ook bleef het percentage jongeren die begon me een medische behandeling (puberteitsremmers of een hormoonbehandeling) gelijk (gemiddeld 77.7%).

Deze bevindingen suggereren dat de recentelijk gestegen hoeveelheid doorverwijzingen laten zien dat het zoeken van hulp bij genderdysforie gewoner is geworden, de drempel lijkt minder hoog. De resultaten laten niet zien dat de toename van het aantal doorverwijzingen kan worden toegeschreven aan het feit dat er meer jongeren worden doorverwezen met een lagere intensiteit van genderdysforie of jongeren met andere psychologische problemen. Dit betekent dat een vroege start met een medische behandeling, zoals puberteitsremmers, kan worden voortgezet. Dit gebeurt al langer bij de “Dutch aproach ”. Nu de jongeren die vanaf 2000 zijn behandeld volgens de onderzochte gegevens gelijk zijn aan de jongeren die in 2016 of later beginnen, is er geen reden om te stoppen met deze Nederlandse aanpak.

Het verschil in de “geboren als man” en “geboren als vrouw” ratio wordt ook geduid. De onderzoekers denken dat het makkelijker is voor jongeren die zijn “geboren als vrouw”  om uit te komen voor hun gendergevoelens, omdat zij minder te maken hebben met een maatschappelijk stigma. Het zou kunnen zijn dat jongeren die zijn “geboren als man” , meer met stigma te maken hebben als zij zich vrouwelijk gedragen. Ook hebben jongeren die zijn “geboren als vrouw” eerder te maken met de puberteit en de lichamelijke veranderingen die dit met zich meebrengt.

Dit onderzoek heeft een aantal beperkingen: alleen jongeren uit de genderkliniek van Amsterdam zijn onderzocht, resultaten kunnen dus niet worden gegeneraliseerd naar de gehele groep van jongeren met transgendergevoelens; sommige gegevens zijn niet onderzocht, zoals de genderidentiteit van de jongere; ook kunnen recente veranderingen niet goed worden geduid, door limieten in de data.

Over enige tijd zou dit onderzoek weer moeten worden herhaald. Verder kan er natuurlijk alleen gespeculeerd worden over de betekenissen van de gegevens, er kunnen geen daadwerkelijke uitspraken worden gedaan.

 

 

 

 

 

 

 

Read More

Carien van Rijn benoemd als lid van de Raad van Advies van Transvisie

Met ingang van september 2019 heeft het bestuur van Transvisie Carien van Rijn benoemd als lid van de Raad van Advies van Transvisie. Carien is sinds 1998 klinisch geriater, waarvan de laatste zeven jaar als Medisch Leider in het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Ze bekleedde diverse functies binnen de Nederlandse Vereniging voor Geriatrie, vooral op gebied van kwaliteitsverbetering. Eerder was ze als internist/geriater op verschillende plekken werkzaam in de GGZ.

Als ouder van een transzoon is Carien nauw betrokken bij de doelstellingen van Transvisie. Het afgelopen jaar heeft ze zich al op verschillende momenten ingezet ter ondersteuning van Transvisies belangenbehartiging.

Leden van de Raad van Advies van Transvisie werken onbezoldigd. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur over strategische en organisatorische vraagstukken. Eerder dit jaar zag de Raad van Advies het levenslicht door de benoeming van Mick van Trotsenburg als eerste lid. Het bestuur van Transvisie is blij dat er met Carien een sterke aanvulling is gekomen.

Read More

Oproep: Ben jij in transitie of in transitie geweest en ouder dan 18 jaar …..? Wil je dan de online Transgender Coping Vragenlijst invullen?

Ben jij in transitie of in transitie geweest en ouder dan 18 jaar….? Wil je dan de online Transgender Coping Vragenlijst invullen?Dit zijn vragen die onderzoekers van de Open Universiteit je stellen.

Onderzoekers van de Open Universiteit bestuderen hoe transgender mensen omgaan met specifieke, lastige situaties binnen het transitietraject en hebben daarvoor een vragenlijst ontworpen. Tijdens brainstormsessies met transgender mensen is gevraagd naar specifieke probleemsituaties tijdens transitie en hoe men hier mee omgaat. Op basis van de hieruit verkregen informatie is de vragenlijst voortgekomen met als doel een instrument te ontwikkelen waarmee de behandeling van mensen in transitie meer op maat gemaakt kan worden.

Van de Transgender Coping Vragenlijst staat nu de testversie online en het onderzoeksteam zoekt transgender mensen in transitie die deze vragenlijst willen invullen.

Heb jij ongeveer 20 minuten tijd, ben jij ouder dan 18 jaar, in transitie of heb je de transitie al achter de rug en wil je een bijdrage leveren aan de verbetering van deze vragenlijst? Klik dan op onderstaande link om de vragenlijst te starten.

https://ls3.ou.nl/index.php/82922?lang=nl

Aan het begin van de vragenlijst is een verklaring gegevensbescherming opgenomen. Alleen als je deze accepteert kun je de vragenlijst invullen. Mocht je opmerkingen hebben over de vragenlijst, problemen die je ervaart met de lay-out of andere zaken die je opvallen, dan kun je deze mailen naar maria.verbeek@ou.nl

Alvast heel erg bedankt voor jouw bijdrage aan de ontwikkeling van deze vragenlijst.

 

Read More

‘Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt’ genomineerd voor beste theologische boek van 2019

Coverfoto

Het boek ‘Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt’ staat op de nominatielijst voor het beste theologische boek van dit 2019. Dit boek is een handreiking voor gelovige transgender personen en werkers in de kerk en gaat in op vragen rondom geloof van transgender personen, hun naasten, pastores, predikanten, kerkeraadsleden en andere mensen die een ambt vervullen in een geloofsgemeenschap.

De prijs wordt op 16 november tijdens de Nacht van de Theologie uitgereikt. Vijf titels zijn geselecteerd voor de shortlist.

Het volledige artikel van Trouw valt hier te lezen.

Read More

RoSa vzw lanceert toolkit ‘Gender in de kleuterklas’

Coverfoto

RoSa vzw lanceert met steun van equal.brussels de toolkit ‘Gender in de kleuterklas’, een praktisch handvat voor kleuterleerkrachten en -opvoeders die genderbewust(er) willen lesgeven. Ook leerkrachten die op bepaalde stereotypen in de klas of op school botsen, maar niet weten hoe ze deze kunnen doorbreken of nuanceren, vinden in deze toolkit tal van bruikbare tips en lesideeën. In de toolkit valt het volgende te vinden:

 • Tips en tricks voor een genderbewuste klas en school: doe inspiratie op over hoe je met enkele hulpmiddelen een genderbewust(er) klas­ en schoolklimaat kunt creëren
 • Concrete opdrachten: uitgewerkte opdrachten die genderbewustzijn bij kinderen stimuleren
 • Themadagen: hoe kan je genderstereotypen op Moederdag, Vaderdag, carnaval, Halloween en andere themadagen vermijden?
 • Checklist: test hoe genderbewust jij lesgeeft
 • Boekentips: lijst met roldoorbrekende kinderboeken
 • Nuttige links: meer informatie over genderbewust opvoeden en lesgeven

De digitale toolkit is via deze link te vinden, voor papierversies kunt u mailen naar info@rosavzw.be. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van RoSa.

 

Read More

VN-special: ‘Hoe de transgenderzorg door een monopolie belemmerd wordt’

Vandaag publiceerde Vrij Nederland een verslag over de transgenderzorg in Nederland en de positie van het Amsterdam UMC hierin, Transvisie-voorzitter Lisa van Ginniken werd hiervoor geïnterviewd.

Aan de hand van het verhaal van Pepijn Stoop worden veel situaties uitgelegd die ook binnen Transvisie bekend zijn, zoals onze voorzitter stelt. Transvisie dringt al jaren aan op tijdige, toegankelijke en decentrale zorg, dit verdrukt de lange wachttijden en geeft transgender personen in Nederland meer zorgkeuze. Transvisie krijgt vaker signalen, van zowel transgender personen als van zorgaanbieders, dat het Amsterdam UMC actief ontmoedigt om niet-specialisten zorg te laten bieden aan transgender personen. Al in al komt de bijna-monopoliepositie van het ziekenhuis de zorg niet ten goede, zoals het blad stelt.

In oktober 2018 werd adviesbureau Zorgvuldig Advies als kwartiermaker aangesteld om de problemen in de transgenderzorg in kaart te brengen en met concrete oplossingen te komen. Specifiek moest de ‘netwerkzorg’, zoals deze door onder andere Stepwork wordt geleverd, worden onderzocht. In januari 2019 kwam uit dit onderzoek een definitief rapport waarin duidelijker werd hoe de lange wachtlijsten moeten worden aangepakt. Hoe ver de decentralisatie wordt doorgevoerd zal snel bekend worden, na vele onderhandelingen met zeven beroepsorganisaties en Transvisie die sinds 2016 plaats hebben gevonden wordt na de zomer wordt de standaard voor stomatische (lichamelijke) behandelingen verwacht. Volgens drs. Annelijn Wensing van het Amsterdam UMC zal deze standaard zorgaanbieders helpen in de erkenning bij zorgverzekeraars.

Het volledige stuk valt te lezen op de website van Vrij Nederland.

Read More

Opening tentoonstelling Trans in Amsterdam

Op zaterdag 7 september vindt de opening van de expositie Trans in Amsterdam bij Ihlia LGBT Heritage in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. De expositie duurt van 7 september tot en met 3 november.

De fotoserie Trans in Amsterdam biedt een inkijkje in verschillende Amsterdamse transgenderorganisaties: Café Lellebel, Danaë Trans-Missie, Het Jongensuur, Man.ish Cave, Mariposa, TransAmsterdam, TranScreen, Transgender Netwerk Nederland, Transgenders Amsterdam, Transketeers, Trans United Nederland en Transvisie Zorg Jeugd.

Aanleiding voor de expositie is het tienjarig jubileum van Transgender Netwerk Nederland (TNN). Sinds de oprichting in 2009 is TNN uitgegroeid tot een netwerkorganisatie voor tal van organisaties door het land. Juist door de samenwerking tussen al deze organisaties groeit de transgenderemancipatie. Met de fotoserie wil TNN in beeld brengen wat we gezamenlijk voor elkaar krijgen.

Fotografie: Jasmine de Vries
Productie: Gabriel Bos

Voor meer informatie zie de website van TNN.

 

Read More

Zwolle Pride

Van 29 augustus t/m 1 september 2019 zijn er vele activiteiten tijdens Zwolle Pride (www.zwollepride.nl). 

Zondagmiddag 1 september is een landelijk Transgender Rendez-Vous in de prachtige Statenzaal in de Diezerstraat in hartje Zwolle, georganiseerd door Club-T in samenwerking met COC Zwolle. Er kunnen ervaringen worden uitgewisseld, workshops gevolgd en natuurlijk zijn er hapjes en drankjes!

Tijdens deze middag zijn Society Queen Loena Maas en Realty-koppel Louisa & Rowan te gast om hun ervaringen te delen en vragen te beantwoorden.

Muziek is er van de getalenteerde Kayden, bekend van “Holland’s Got Talent”.

Read More

Fantastisch resultaat verkoop Transvisie Charity Pot van Lush tijdens de Pride Week

Tijdens de Pride week in Amsterdam verkocht Lush een speciale Transvisie-uitvoering van haar Charity Pot Bodylotion. Bij de start op zaterdag waren er twee medewerkers van Transvisie aanwezig in de winkel. Dit bezoek werd zo positief ervaren, dat ook de online shop en de winkel op het Centraal Station in Amsterdam mee gingen doen. De teams uit de twee winkels en de online shop hebben samen in totaal €1.346,03 opgehaald! Wat een fantastisch resultaat! Dit bedrag van de verkochte Charity Pots doneert Lush geheel aan Transvisie.

Transvisie bedankt de enthousiaste medewerkers van Lush voor deze mooie actie!

 

Read More

Oproep: Onderzoek door Europese Commissie naar situatie transgender mensen

De Europese Commissie doet onderzoek naar de sociale, demografische en economische positie van transgender mensen in de Europese Unie. Het onderzoek handelt meer specifiek over de ervaringen van transgender mensen met discriminatie, coming-out en procedures rond genderregistratie. Je kunt deelnemen als je transgender bent, ouder dan 18 jaar bent en in de EU woont.

Je kunt op vier manieren bijdragen aan dit onderzoek:

 1. Online vragenlijst invullen. Deze is in het Engels, Duits, Italiaans, Frans, Spaans, Pools, Roemeens, Tsjechisch.
 2. Telefonische interview. Dit is in het Engels, Duits, Italiaans, Frans, Spaans, Pools, Roemeens, Tjechisch, Bulgaars of Hongaars.
 3. Deelnemen aan een online discussie in het Engels.
 4. Deelname aan een focusgroep. Focusgroepen vinden plaats in Duitsland, Griekenland, Litouwen, Polen, Portugal en Spanje in de lokale talen.

Voor meer informatie zie de oproep in het Engels: call-for-participation of de website van de Europese Commissie over dit onderzoek.

 

Read More

Nanoah uit Emmen is de tweede Nederlander met een X in het paspoort, nu met uitspraak

Een aantal media berichten dat Nanoah uit Emmen afgelopen vrijdag van de rechter te horen heeft gekregen dat ze als tweede Nederlander in plaats van M of V een X in het paspoort krijgt. Dit is opzienbarend nieuws. Transvisie heeft inmiddels bij TNN navraag gedaan naar de onderliggende uitspraak van de rechter. Zodra we hier meer informatie over hebben zullen we dat weer delen. Zie het artikel in de Telegraaf en de berichtgeving van RTV Drenthe.

Noot van de redactie:

Om een procedure te starten om in jouw paspoort een X te krijgen, heb je een advocaat nodig met verstand van transgenderzaken die de juiste wegen weet te bewandelen. Dan heb je de meeste kans van slagen. Transvisie kan je aan adressen helpen als je dat wilt. We raden je dringend aan om zo’n procedure niet op eigen houtje te doen. De reden hiervoor is dat uitspraken als ze negatief uitpakken bindend zijn voor jou, maar ook voor alle andere mensen die graag een aangepast paspoort willen hebben.

Je zult vast de media-aandacht voor de zaak van Nanoah hebben gevolgd. Deze zaak is door een advocaat ingediend.
https://www.transvisie.nl/nanoah-uit-emmen-is-de-tweede-nederlander-met-een-x-in-het-paspoort/

De uitspraak van Nanoah is inmiddels gepubliceerd. Dit is jurisprudentie waarop een advocaat zich kan beroepen. Omdat er een beroepstermijn is van 3 maanden is deze uitspraak in oktober pas bindend. Naar verluid zou de gemeente geen beroep willen instellen.

In ieder geval is het verzoek en daarmee ook de uitspraak onder andere gebaseerd op een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Limburg
https://www.transvisie.nl/rechter-oordeelt-tijd-rijp-is-erkenning-genderneutraal/
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2018:4931

Read More

Oproep: Wil jij deelnemen aan een smartphone-studie rond dagelijks seksueel welbevinden

Maastricht University en UZ Gent zijn op zoek naar deelnemers voor een nieuwe studie rond seksueel welbevinden van binaire transgender personen. Binaire transgender personen in verschillende fases van een medische transitie kunnen deelnemen, namelijk:

 • Personen die (nog) geen genderaffirmerende hormoontherapie of geslachtsoperatie hebben ondergaan;
 • Personen die al minstens een jaar genderaffirmerende hormoontherapie ondergaan en (nog) geen geslachtsoperatie hebben ondergaan;
 • Personen die minstens een jaar geleden geslachtschirurgie (vaginoplatiek; metadoioplastie en/of falloplastie) hebben ondergaan

Wie deelneemt, zal drie weken lang elke dag twee korte vragenlijsten invullen via een applicatie op de smartphone. Deelnemers ontvangen een onkostenvergoeding van €30.

Interesse of vragen? Stuur een email naar hoofdonderzoeker Mathilde Kennis via mathilde.kennis@maastrichtuniversity.nl. Hiermee geeft u uw naam en emailadres vrij aan de onderzoeker. Met deze gegevens zal uiterst voorzichtig worden omgegaan, en ze zullen niet worden gedeeld met derden.

NB. Dit onderzoek strekt zich niet uit tot de non-binaire transgender personen.

Read More

Aandacht voor psychische zorg na de transitie laat te wensen over

Op 23 juni 2019 verscheen er in de Gaykrant een artikel over de tekortschietende psychische zorg nadat de geslachtaanpassende operatie is ondergaan.

Transgender personen moeten vaak door een lang traject voordat zij hun geslachtsbevestigende operatie krijgen. Een ingrijpende, emotionele weg die vaak veel tijd en begeleiding vraagt. In tegenstelling tot het traject vóór de geslachtstransitie, blijkt de psychische ondersteuning en begeleiding na de operatie beperkt. Dit terwijl transgender personen nog altijd te maken kunnen krijgen met depressie of zelfs suïcidale gedachten.

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat 21 procent van de transgender personen te maken heeft gehad met suïcidale gevoelens of uitingen. Daarnaast toont Zweeds onderzoek* aan dat bij transgenders een hoger risico bestaat op zelfdoding, dan bij niet transgenders. Ook na hun geslachtstransitie.

Volgens belangenorganisatie Transvisie nemen zorgaanbieders op dit moment een verkeerde rol aan. De psychologie die nu onderdeel is van de behandeling richt zich te veel op het stellen van een diagnose, in plaats van de mentale ondersteuning die hard nodig is bij dit traject. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor de psychische nazorg. Dit wordt volgens de organisatie onvoldoende gedaan.

*An Analysis of All Applications for Sex Reassignment Surgery in Sweden, 1960–2010: Prevalence, Incidence, and Regrets

Het hele artikel is is hier te lezen:

Read More

Koop een Charitypot bodylotion bij Lush, Kalverstraat 121 Amsterdam gedurende de Prideweek en help daarmee Transvisie

Tijdens de Prideweek doneert Lush de gehele opbrengst van de verkoop van één van hun bekende producten, de Charitypot Bodylotion, aan Transvisie.

A.s. zaterdag 27 juli geeft Lush Transvisie de gelegenheid zich te presenteren aan hun klanten in de winkel in de Kalverstraat 121. Deze dag zijn medewerkers van Transvisie aanwezig om met klanten in gesprek te gaan om genderdysforie en Transvisie onder de aandacht te brengen. De dagen na de 27ste, tijdens de Prideweek, nemen medewerkers van Lush deze voorlichting over.

Oproep: Koop jij tijdens de Prideweek ook een Charitypot bodylotion bij Lush (Kalverstraat 121-123 Amsterdam) ??
Lush doneert de gehele opbrengst van dit product van deze Prideweek aan Transvisie de belangenorganisatie van Transgenders in Nederland.
Een mooi gebaar. Dus kom naar Lush en help Transvisie verder helpen.
 
Read More

Informatie over de Pride en de TransPride Amsterdam

De Pride Amsterdam is een festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. De Pride wordt gevierd in de week 27 juli – 4 augustus 2019. Tijdens de Pride zijn er vele activiteiten, zoals Canal Parade, street parties, Pride walk & Park, Arts & culture. Zie ook de website van Pride Amsterdam.

Voor het programma van de TransPride, zie de Facebookpagina van de TransPride.

Read More

Zorgverzekeraar CZ erkent Stepwork

Stepwork heeft Transvisie laten weten dat zorgverzekeraar CZ eindelijk erkent dat Stepwork met de artsen met wie ze samenwerkt een volwaardig genderteam is. Onder CZ vallen Ohra, Nationale Nederlanden en Just. De verzekeraar gaat beginnen enkele van deze artsen te contracteren voor het verlenen van zorg aan transgender mensen. Achter de schermen heeft Stepwork, deels met hulp van Transvisie, hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.

Door deze erkenning komt er een beter perspectief voor de vele cliënten van Stepwork, waar wij als Transvisie blij mee zijn. Te meer omdat onze inspanningen voor meer decentrale transgender zorg hiermee weer een stapje dichterbij komen. Transvisie feliciteert Stepwork en haar cliënten met dit resultaat.

Zodra er mee bekend is over wat deze erkenning betekent voor de zorg van Stepwork en welke concrete stappen er worden gezet, zullen we deze informatie delen op deze website.

 

Read More

Resultaat van de brainstormsessie voor het project: Ouderschap van transgender jeugd, meer vragen dan antwoorden

Rens Huffmeijer van de faculteit Pedagogische Wetenschappen in Leiden bereidt een wetenschappelijke studie voor om onderzoek te doen naar de sociale transitie van transgender kinderen en jongeren. Ter voorbereiding van deze studie is er een verkennende brainstorm georganiseerd waar Transvisie bij betrokken is geweest. Drie van de ouders van Go werkten hieraan mee en via Go zijn ook andere ouders gevonden die mee wilden denken.

Het bijzondere van dit onderzoek is dat het, voor het eerst in Nederland, wordt gedaan vanuit een pedagogische invalshoek en dat het onderzoek onafhankelijk is van het Genderteam van het AUMC waar tot nu toe vrijwel alle onderzoek wordt gedaan.

De brainstorm was bedoeld om een helder beeld te krijgen van de vragen die bij ouders en opvoeders leven als het gaat om de opvoeding van een transgender kind.

Het project “Ouderschap van transgender jeugd: Meer vragen dan antwoorden” wil de basis te leggen voor systematisch, grootschalig, langlopend (longitudinaal) onderzoek naar ouderschap in gezinnen met transgender jeugd en de ondersteuning waar deze gezinnen behoefte aan hebben om een gezonde ontwikkeling van deze jongeren te bevorderen.  Het onderzoek wordt een combinatie van een retrospectieve onderzoek waarbij wordt teruggeblikt op de opvoeding van kinderen die inmiddels al ouder zijn en een pilotstudie met een aantal gezinnen die langdurig worden gevolgd.

Een beschrijving van de brainstormsessie en de uitkomsten daarvan zijn te vinden in het artikel van de onderzoekers. Het document is via deze link te downloaden:

De Engelstalige versie is ook online te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

Read More

Onderzoek kwartiermaker al ingevuld? Vul in en geef de noodzakelijke input!

De kwartiermaker doet onderzoek naar tevredenheid over en behoefte aan transgenderzorg in Nederland.
Heb je de enquête al ingevuld? Indien ja, fijn bedankt! Indien nee, vul het dan vandaag nog in en klik hier!

Kan de zorg voor transgenders beter?

Dit is jouw kans om een bijdrage aan betere zorg te leveren.Vul de vragenlijst in dat kan nog tot 31 juli 2019

Er zijn lange wachttijden in de transgenderzorg en het aanbod is volop in beweging. Bovendien groeit de diversiteit aan behoeften van mensen die zorg ontvangen. Daarom is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de ervaringen met de zorg en de wensen & behoeften van transgenders. Jij kunt daarbij helpen door de vragenlijst “Ervaringen en behoeften in de transgenderzorg” in te vullen. Vanaf vandaag staat het onderzoek online, het staat open tot 31 juli 2019.

De vragenlijst is bedoeld voor iedereen die een vorm van transgenderzorg heeft ontvangen of nog gaat ontvangen. 

Het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland hebben Zorgvuldig Advies (Kwartiermaker) en Transvisie de opdracht gegeven dit onderzoek op te zetten. Enkele wetenschappers bewaken de onafhankelijkheid en de zeggingskracht van het onderzoek. Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen de opdrachtgevers verbeteringen in gang zetten in de transgenderzorg.

Als jij behoort tot de doelgroep en mee wilt doen, klik dan HIER.

Bij voorbaat dank voor je medewerking om de transgenderzorg te verbeteren!

Zie ook de oproep van Lisa onderaan de home pagina.

 

 

 

 

Read More

Oproepen voor deelname aan focusgroepen / onderzoek AUMC (VUmc)

Het AUMC (VUmc) is in het kader van het project ‘Jullie aan het Woord” op zoek naar transgender vrouwen voor focusgroepen t.b.v. de ontwikkeling van een informatietool voor trans vrouwen en naar genderincongruente mensen voor interviews over seksueel welbevinden. Verder informatie staat hieronder:

1. FOCUSGROEP INFORMATIETOOL VOOR TRANSGENDER VROUWEN

Naar aanleiding van het succes van de keuzehulp voor de trans mannen en de behoefte van vrouwen aan een vergelijkbare keuzehulp voor trans vrouwen, is vanuit plastische chirurgie, VUmc een project gestart om een informatietool over genitale chirurgie bij transgender vrouwen te ontwikkelen.

Er zullen, net zoals bij de ontwikkeling van de keuzehulp voor transgender mannen, een aantal focusgroepen worden georganiseerd, waarbij ervaringsdeskundigen en hulpverleners (chirurgen/PA’s) gaan nadenken en overleggen over welke informatie belangrijk is en hoe de informatietool eruit moet gaan zien. Dit is een onderdeel van het project “Jullie aan het Woord: Informatie tool voor trans vrouwen.”

De verwachting is dat er 4-5 focusgroep bijeenkomsten worden georganiseerd. Deze worden geleid door een onafhankelijke gespreksleider. De groepen zullen bestaan uit 8-10 deelnemers. Het zou mooi zijn als er in de focusgroepen vanuit verschillende ervaringen geput kan worden, om een zo representatief mogelijk beeld van de vrouwen te verkrijgen. Men is dan ook op zoek naar:

 • Vrouwen die op de wachtlijst staan voor een vaginaplastiek;
 • Vrouwen die onlangs geopereerd zijn;
 • Vrouwen die langer geleden geopereerd zijn;
 • Vrouwen die in het buitenland geopereerd zijn;
 • Vrouwen met een penisinversie vaginaplastiek;
 • Vrouwen met een een darmvaginaplastiek.

Er zal bij het samenstellen van de groepen gekeken worden naar een zo representatief mogelijke groep. Dat betekent dat bij te veel aanmeldingen een selectie gemaakt zal worden. De data van de focusgroepen zullen snel volgen.

Er is bij dit bericht een bijlage met informatie bijgevoegd: e1e2_informatie-informatie-tool-transvrouwen-07-06-2019

Als u wilt meewerken, kan u een email sturen naar: infotoolvrouwen@vumc.nl .
Vermeld in de mail dan tevens tot welke van bovenstaande groep vrouwen u behoort.

Dank alvast en wellicht tot ziens bij een van de focusgroepen. 

2. INTERVIEW SEKSUEEL WELBEVINDEN

Dit betreft een onderdeel van het onderzoeksproject “Jullie aan het Woord”: Seksueel welbevinden volgens gender incongruente personen”.

Als aanvulling op de interviews die Maeghan Ross al eerder heeft gedaan voor de ontwikkeling van de GenderQ, is drs. Özer bezig met interviews naar seksueel welbevinden. Zij zal zelf deze interviews afnemen, waarbij het de voorkeur heeft dat de geïnterviewde niet door haar geopereerd is.

Ondanks dat er veel onderzoek wordt gedaan naar kwaliteit van leven blijft het onderdeel seksualiteit onderbelicht. Om deze reden wil men via interviews informatie verzamelen over wat seksueel welbevinden is voor gender incongruente personen. Het doel is om “seksueel welbevinden” te beschrijven vanuit de gender incongruentie. Een tweede doel is het ontwikkelen van een vragenlijst om seksueel welbevinden te kunnen evalueren op basis van wat personen uit de populatie zelf belangrijk vinden. 

Er is bij dit bericht een bijlage met informatie bijgevoegd: e1e2_seksueel-welbevinden-en-sex-q-07-06-2019

Als u wilt meewerken, kun u een email sturen naar: Seksueelwelbevinden@vumc.nl  
Vermeld in de mail dan: Toegewezen geslacht bij geboorte, Gender, Leeftijd, Fase van transitie

Dank  !!

 

Read More

Oproep: voor TV programma ‘Ik durf het bijna niet te vragen’

In het programma ‘Ik Durf Het Bijna Niet Te Vragen’ van BNN willen de programmamakers voorgoed afrekenen met vooroordelen over groeperingen in de samenleving. (Afleveringen: https://www.npo3.nl/ik-durf-het-bijna-niet-te-vragen/BV_101391017)

In opdracht van BNN-VARA wordt een tweede seizoen van het programma gemaakt. In iedere aflevering wordt 1 onderwerp met ongeveer 8 sprekers behandeld. Voor een aflevering over transgender personen zijn de programmamakers op zoek naar personen die hier openhartig over willen praten. Bij vragen of interesse kun je het beste een mailtje sturen naar: stefanie@conceptstreet.nl

Read More

Nieuwsbrief nummer 3

Transvisie heeft afgelopen week haar derde nieuwsbrief van 2019 (nieuwsbrief-2019 3) uitgebracht. Deze nieuwsbrief is specifiek voor medewerkers, donateurs en andere belangstellenden. In de nieuwsbrief aandacht aan het onderzoek door de Kwartiermaker, nationale en internationale ontwikkelingen, interessante boeken en perikelen rond de kinderwens van transgender mensen.

De rest van het nummer is een vervolg op nieuwsbrief 2 en staat in het teken van de voordrachten op EPATH in april van dit jaar. Het eerste deel van de bijdragen van Lisa en Saskia met name over kinderen en jongeren stonden in de vorige nieuwsbrief. Als je deze hebt gemist, nieuwsbrief 2 net al alle eerdere nieuwsbrieven staat ook op de website. In déze nieuwsbrief zijn de voordrachten over volwassen transgender mensen, partners, non-binaire mensen en hulpverleners aan de beurt.

Read More

Nieuws over de genderidentiteitskaart

Tot een paar maanden geleden kon je bij Transvisie een genderidentiteitskaart aanvragen. Als gevolg van personele problemen heeft Transvisie daar noodgedwongen mee moeten stoppen. Blij zijn we te kunnen melden dat TNN die dienstverlening inmiddels heeft overgenomen. Wil je een gendertdentiteitskaart dan kun je die aanvragen op de website Transgenderinfo  van TNN. Denk eraan de genderidentiteistkaart is een toelichtende kaart, zonder juridische waarde, die nooit de rol van het wettelijke identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart) kan overnemen.

Read More

Transvisie vindt motie van SGP pathologiserend

Transvisie-voorzitter Lisa van Ginneken heeft SGP-Kamerlid Bisschop uitgenodigd voor een gesprek. Aanleiding was de motie die dhr. Bisschop afgelopen donderdag (27 juni 2019) indiende in de Tweede Kamer. Transvisie vindt de motie een wolf in schaapskleren, omdat een ogenschijnlijk sympathiek verzoek gebaseerd is op nogal pathologiserende overwegingen, die bijdragen aan stigmatisering van transgender personen.

Het begrip ‘spijt’ neem een centrale plek in in de motie van Bisschop. Lisa van Ginneken hierover: “Spijt komt – gelukkig –heel weinig voor. Ongeveer een half procent van de transgender personen rapporteert spijtgevoelens, maar bij de helft daarvan komen die gevoelens juist voort uit de sociale en maatschappelijke uitsluiting waar de SGP zelf eerder dit jaar nog een forse bijdrage aan geleverd heeft door de Nederlandse Nashville verklaring te ondertekenen.”

Lees de brief reactie-transvisie-op-motie-sgp van Lisa van Ginneken.

De motie van de heer Bisschop is hier te lezen.

 

Read More

De opstand van de LHBT gemeenschap bij de Stonewall Inn in 1969

Vandaag is het 50 jaar geleden dat in New York bij de Stonewall Inn de LHBT gemeenschap in opstand kwam tegen politiegeweld met daarin een belangrijke rol voor de gekleurde transgender mensen. Dit was een belangrijk kantelpunt in de geschiedenis van de LHBT gemeenschap. Naar aanleiding van deze rellen werd een jaar later de eerste Pride georganiseerd.  Vele Prides zouden daarna nog volgen.  Wereldwijd wordt dit jaar bij deze opstand stilgestaan.

Ook in de media wordt aan deze gebeurtenissen ruimschoots aandacht besteed. Hieronder een overzicht van een aantal van deze artikelen.

Over de geschiedenis van rellen rond de Stonewall Inn en over de Nederlandse situatie:

 • Een goed artikel in het Belgische magazine Zizo.
 • Een zeer uitgebreid artikel in de Volkskrant met daarin zowel de geschiedenis van Stonewall Innals de Nederlandse geschiedenis van LHBTI+ emancipatie
 • Een kort artikel van de NOS vooral over Nederland

Inmiddels heeft de politie van New York haar excuses aangeboden voor het structurele politiegeweld

 • Een artikel op de website van de NOS hierover.
 • Een artikel in de Volkskrant

En als eerbetoon voor twee belangrijke gekleurde transgender activisten Marsha P. Johnson en Sylvia Rivera krijgt NewYork een standbeeld om hen te eren.

 

 

 

Read More

Heb je het onderzoek van de kwartiermaker al ingevuld? Doe mee !!!

De kwartiermaker doet onderzoek naar tevredenheid over en behoefte aan transgenderzorg in Nederland.
Heb je de onderstaande enquête al ingevuld? Indien ja, fijn bedankt! Indien nee, doe het dan vandaag nog en klik hier!

Kan de zorg voor transgenders beter? Dit is jouw kans om een bijdrage aan betere zorg te leveren. 

Er zijn lange wachttijden in de transgenderzorg en het aanbod is volop in beweging. Bovendien groeit de diversiteit aan behoeften van mensen die zorg ontvangen. Daarom is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de ervaringen met de zorg en de wensen & behoeften van transgenders. Jij kunt daarbij helpen door de vragenlijst “Ervaringen en behoeften in de transgenderzorg” in te vullen. Vanaf vandaag staat het onderzoek online, het staat open tot 31 juli 2019.

De vragenlijst is bedoeld voor iedereen die een vorm van transgenderzorg heeft ontvangen of nog gaat ontvangen. 

Het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland hebben Zorgvuldig Advies (Kwartiermaker) en Transvisie de opdracht gegeven dit onderzoek op te zetten. Enkele wetenschappers bewaken de onafhankelijkheid en de zeggingskracht van het onderzoek. Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen de opdrachtgevers verbeteringen in gang zetten in de transgenderzorg.

Als jij behoort tot de doelgroep en mee wilt doen, klik dan HIER.

Bij voorbaat dank voor je medewerking om de transgenderzorg te verbeteren! 

 

Aanvullend van de redactie van Transvisie:

De redactie heeft Casper, een van de medewerkers van Transvisie, die aan het onderzoek ‘Ervaringen en behoeften in de transgenderzorg’ heeft meegewerkt daarover een aantal vragen gesteld:

Casper wat is de bedoeling van dit onderzoek? De kwartiermaker wil goed onderzoeken welke problemen er in de transgenderzorg zijn, in hoeverre de zorg aansluit bij de wensen van de transgender mensen zelf en hoe men de kwaliteit van de zorg nu ervaart. Met de antwoorden op deze vragen kan dan gekeken worden welke verbeteringen moeten worden ingezet.

Maar waarom zijn deze gegevens nodig? Weten we niet allang wat er anders zou moeten in de transgenderzorg? Er zijn wel gegevens bekend maar die zijn al weer van wat langer geleden. Er is de laatste tijd toch veel in de zorg veranderd, zo zijn er een aantal aanbieders bijgekomen. Ook is het lastig om met deze eerdere gegevens te zeggen waar de zorg precies wel en niet aansluit bij de behoeften die er zijn. De kwartiermaker wil op basis van de ervaringen van transgender mensen weten hoe het er nu voor staat, daarvan leren en zo te kunnen kijken hoe zorg in de toekomst beter aansluit bij de behoeften.

Voor wie is de vragenlijst bedoeld? Voor iedereen die een of andere vorm van transgenderzorg heeft gehad, nog wil hebben of nog op de wachtlijst staat. Dat is niet beperkt tot lichamelijke behandelingen, maar ook mensen die alleen psychologische ondersteuning willen of nog niet weten welke zorg ze precies willen, worden nadrukkelijk ook opgeroepen deel te nemen.

Waarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deze vragenlijst invullen? Hoe meer mensen deelnemen des te beter wordt het inzicht in de knel- en verbeterpunten.

Wat is jouw rol in dit project? Samen met andere medewerkers van Transvisie, medewerkers van de kwartiermaker en een aantal wetenschappers hebben we getracht deze vragenlijst zo goed mogelijk samen te stellen. Hierbij heb ik er bijvoorbeeld op gelet dat alle onderwerpen die van belang zijn er in komen en dat er in de vragenlijst genoeg ruimte is om duidelijk te maken welke knelpunten iemand tegen is gekomen in de transgenderzorg.

Read More

Moties om transgenderzorg te verbeteren aangenomen in Tweede Kamer

VAN ONZE VOORZITTER

Vandaag zijn er in de Tweede Kamer vier van de vijf ingediende moties aangenomen ter verbetering van de transgenderzorg. Transvisie is blij dat de Tweede Kamer zich opnieuw heeft ingezet om de situatie in de transgenderzorg te verbeteren. Wij hopen dat de minister voor zichzelf een actieve rol ziet ook nadat de kwartiermaker zijn werk heeft gedaan. Wij doen een beroep op de academisch centra om sterker in te zetten op kennisverspreiding en aan verzekeraars om echt substantieel meer zorg in te kopen.
 
De aangenomen moties gaan over de decentralisatie van de endocrinologische zorg naar algemene ziekenhuizen en over het beschikbaar maken van tijdige zorg voor jongeren. Daarnaast wil de Tweede Kamer zeer regelmatig op de hoogte worden gehouden van de wachtlijsten. Als er aan het eind van het jaar nog steeds lange wachtlijsten bestaan wil de Tweede Kamer een onderzoek of de zorgverzekeraars wel voldoen aan hun zorgplicht.
Helaas werd de motie van de SP niet aangenomen.
Transvisie bedankt de Kamerleden Corinne Ellemeet, Vera Bergkamp, Henk van Gerven en Lilianne Ploumen voor hun steun aan transgender mensen!

Diverse Kamerfracties hadden hierover al eerder schriftelijke vragen gesteld aan de minister. De minister heeft deze vragen schriftelijk beantwoord, zie de brief van de minister van 7 juni 2019. Tijdens het debat op 18 juni zijn vijf moties ingediend door D66, Groen Links, SP en PVDA

Motie van Bergkamp (D66) cs. over onderzoek naar de transgenderzorg op de lange termijn (AANGENOMEN)

Motie van Bergkamp (D66) cs. periodieke informatie over wachttijden en wachtlijsten (AANGENOMEN)

Motie van van Gerwen (SP) over optreden van de NZA bij budgetplafonds in de transgenderzorg (AFGEWEZEN)

Motie van Ellemeet (GL) over kennis over endocrinologische zorg (AANGENOMEN)

Motie van Ploumen (PVDA en Bergkamp (D66) over een tijdige hormonale behandeling voor pubers en adolescenten (AANGENOMEN)

(live een debat klik op deze link)

 

Read More

Europa voert grootschalig onderzoek onder holebi’s, transgender en intersekse personen uit

Europa roept holebi’s, transgender en intersekse personen op een grootschalige enquête in te vullen

De Fundamental Rights Agency (FRA) voert voor de tweede keer een Europese enquête uit met als doelgroep: lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen en non-binaire en andere qua gender non-conforme personen.

Behoor je tot de doelgroep en ben je vijftien jaar of ouder en woon je in de Europese Unie, Servië of Noord-Macedonië dan kun je deelnemen.

“Jouw verhaal is belangrijk

Het beantwoorden van de vragen duurt ongeveer 20 minuten. Je kunt de enquête in het Nederlands invullen. Vul hier de enquête in.

Zie het betreffende artikel en videofilmpje

Read More

Eerste Nederlandse publicatie transgender mensen, geloof en kerk

Eerste Nederlandse publicatie transgender mensen, geloof en kerk.
Publicatie zet in op informatie, bewustwording, emancipatie en sociale acceptatie.

Op zondag 23 juni 2019 presenteren de LCC Plus Projecten, projecten voor de sociale acceptatie van LHBT’ers in christelijke kring, de allereerste Nederlandse publicatie over transgender mensen, geloof en kerk. Het boek is bedoeld voor gelovige transgender mensen zelf en voor werkers in de kerk. Het boek zet in op informatie, bewustwording en wil de emancipatie en sociale acceptatie van transgender mensen in de Nederlandse kerken bevorderen.

Aandacht voor gelovige transgender mensen

Er is in de afgelopen tien tot vijftien jaar in Nederland gaandeweg meer aandacht gekomen voor transgender mensen: hun bestaan, hun ervaringen en hun positie in de samenleving. In 2014 organiseerde het LKP,de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging voor het eerst een landelijke themadag rond deze thematiek. Wielie Elhorst, redacteur en destijds voorzitter van het LKP: “De dag werd opvallend goed bezocht. Het was voor het LKP het startsein meer aandacht te geven aan het onderwerp. Deze publicatie is één van de resultaten. Het boek is hard nodig, omdat er nog een groot gebrek aan kennis bestaat in de kerken. Het is tegelijkertijd een steun in de rug van mensen:gelovige transgender mensen en werkers in de kerk die het onderwerp bespreekbaar willen maken.”

Totaalpakket

Het boek getiteld ‘Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt’, telt ongeveer 250 pagina’s en benadert de thematiek van transgender mensen, geloof en kerk vanuit alle mogelijke invalshoeken. De publicatie geeft informatie over transgender mensen, hun transitie(s) en hun sociale positie in verleden en heden. Daarnaast worden theologische perspectieven geschetst bij de ervaringen van transgender mensen en worden gedeelten uit de Bijbel behandeld die een problematische of bijzondere betekenis hebben voor transgender mensen. Ook is er aandacht voor de plaats van transgender mensen in plaatselijke kerkelijke gemeentes, inclusief gespreksmateriaal voor jongeren en volwassenen. Last but not least, in alle onderdelen van de publicatie komen transgender mensen zelf aan het woord. Carl Buijs, redacteur: “Verhalen van mensen die hun geloof, hun kerk of allebei als een enorm obstakel ervaren op hun pad naar hun ware zelf, zijn legio. Wat een gemiste kans voor transpersonen én kerken! Hopelijk laat dit boek aan veel mensen zien, hoe wondermooi God in ieders leven werkt.”

Redactie en samenstelling

De publicatie Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt is inhoudelijk geredigeerd door vier personen: Carl Buijs, medewerker bij Transvisie, zelfhulporganisatie voor transgender mensen, Jolanda Molenaar, transtheoloog en gastvoorganger in de Doopsgezinde Kerk, Heleen Zorgdrager, hoogleraar aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en Wielie Elhorst, LHBT-predikant Amsterdam en oud-medewerker van de LCC Plus Projecten. Zowel de redactie als de keuze voor auteurs garanderen het eigen geluid van transgender mensen in de publicatie. Heleen Zorgdrager, redacteur en hoogleraar PThU: “Te lang hebben kerk en theologie zich afgesloten van ervaringen van transgender personen of zelfs actief bijgedragen aan hun buitensluiting en stigmatisering. Wat een verrassing en verrijking als hun verhalen eindelijk gehoord worden in het grote verhaal van God, mensen en wereld.”

Presentatie

Op Roze Zondag 23 juni 2019 wordt in de Oranjekerk te Amsterdam de publicatie gepresenteerd en overhandigd aan Jacqueline Prins, Directeur Emancipatie van het Ministerie van OCW en aan Dirk Gudde, voorzitter van de Raad van Kerken Nederland. Jolanda Molenaar, redacteur: “We hopen dat deze publicatie haar weg vindt in de breedte van de kerken, en dat de kerken bereid zijn transpersonen de hand te reiken in hun zoektocht naar de mens die zij verlangen te zijn. In het boek zijn daartoe goede aanzetten te vinden. In de afsluitende viering,waarin Wielie Elhorst en ik zullen voorgaan, vragen we mensen in de spiegel te kijken opdat ze ontdekken wie God, en wie zij zelf zijn. Het is mijn verlangen dat ook kerken in die spiegel zullen kijken,en stappen zetten op weg naar een transinclusieve kerk.”

LCC Plus organisaties

De LCC Plus is een alliantie van christelijke LHBT+-organisaties die projecten uitvoeren ten behoeve van de sociale acceptatie van LHBT+-personen in christelijke kring. De organisaties voeren in verschillende samenstellingen sinds 2008 projecten uit, ondersteund door het Ministerie van OCW. Publieksverslagen van de verschillende projectperioden zijn beschikbaar. Meer info: www.lccprojecten.nl.

Wil je bij de presentatie van het boek aanwezig zijn dan ben je welkom! Meld je wel voor 20 juni aan bij: beheer@oranjekerkamsterdam.nl.

NB. Transvisie is er erg trots op dat twee van haar medewerkers, Carl Buijs en Jolanda Molenaar, coauteurs zijn van deze handreiking.

 

 

Read More

Debat in de Tweede Kamer over problemen in de transgenderzorg

Op 18 juni 2019 is er in de Tweede Kamer een debat met de minister geweest over de problemen in de transgenderzorg; Diverse Kamerfracties hadden hierover schriftelijke vragen gesteld aan de minister. De minister heeft deze vragen schriftelijk beantwoord, zie de brief van de minister van 7 juni 2019. Tijdens het debat op 18 juni zijn vijf moties ingediend door D66, Groen Links, SP en PVDA

Motie van Bergkamp (D66) cs. over onderzoek naar de transgenderzorg op de lange termijn

Motie van Bergkamp (D66) cs. periodieke informatie over wachttijden en wachtlijsten

Motie van van Gerwen (SP) over optreden van de NZA bij budgetplafonds in de transgenderzorg

Motie van Ellemeet (GL) over kennis over endocrinologische zorg

Motie van Ploumen (PVDA en Bergkamp (D66) over een tijdige hormonale behandeling voor pubers en adolescenten

Volgende week dinsdag 25 juni 2019 wordt over deze moties in de Tweede Kamer gestemd.

(live een debat klik op deze link)

 

Transvisie en TNN hebben op 18 juni diverse Kamerfracties op de hoogte gesteld van wat Transvisie en TNN van de minister vragen:

1. Aansporen van verzekeraars om niet zo terughoudend te zijn in het extra zorg inkopen, ook zonder NL zorgstandaard, er bestaat immers een internationale standaard (Standards of Care WPATH) waarin de belangrijkste dingen zijn geregeld.

2. Verzekeraars de ruimte te geven om de totale transgenderzorg kosten te laten stijgen Het is niet reëel te verwachte dat zo’n enorme toename in de vraag kan worden opgelost met alleen efficiëntere zorg. Echter het kabinet heeft vorig jaar besloten dat de kosten voor o.a. medisch specialistische zorg met niet meer dan 8% mogen groeien tot 2022. Dat maakt het lastig voor verzekeraars in deze.

Read More

Presentatie prentenboek Stefan en Katie

Speciaal voor jonge transkinderen verschijnt deze maand het prentenboek Stefan en Katie. Zondag 23 juni 2019 wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan voorzitter Brand Berghouwer van Transgender Netwerk Nederland. 
 
In het omkeerboekje volgen we Stefan en Katie, die naar school gaan. Op school worden ze aangesproken door een meisje. Ze zegt dat het raar is dat Katie er als een jongen uitziet en Stefan als een meisje. De juf leest in de kring een boekje voor dat uitlegt dat sommige jongens roze hersenen hebben en sommige meisjes blauwe. Thema van het boekje is genderdysforie. Op kinderniveau wordt door middel van kleine versjes op rijm verteld dat sommige kinderen niet het gender hebben dat bij hun geslacht past. Dit boekje is geschikt voor kinderen van 5-8 jaar. 
 
Het prentenboek is gemaakt door Stichting Schiedams LEF. Het Corine van Dunfonds en het PANN fonds leverden een financiële bijdrage aan de ontwikkelingskosten. Schrijfster is Carolien Kruijs en de illustraties zijn van Evelyne A. de Groot. 
 
Stefan en Katie is voor € 20 inclusief verzendkosten te bestellen bij stichting Schiedams LEF via info@schiedamslef.nl. Gratis lessen en een wegwijzer voor ouders worden op verzoek digitaal verzonden. 
 
Boekpresentatie Stefan en Katie 
Wanneer: Zondag 23 juni 2019 om 14 uur 
Waar: Schiedams Boekhuis, Hoogstraat 106, 3111 HL Schiedam 
Read More

Midzomergracht Festival Utrecht 20 – 28 juni (aangepast)

Tussen 20 en 28 juni 2019 wordt in Utrecht het Midzomergracht Festival georganiseerd

Hieronder volgen een aantal activiteiten die op de een of andere wijze met het transgenderzijn van doen hebben.

Zondag 23 juni

11.00 – 12.00 uur Transvriendelijke LHBT open zwemtraining in zwembad de Kwakel, Parandreef Utrecht.

13.00 – 15.00 uur Zangworkshop, georganiseerd door Utrecht Gender Divers in het UKC, Domplein 4 Utrecht

15.30 – 16.30 uur Transgender in de politiek, georganiseerd door Utrecht Gender Divers, in Café de Utrechter, Vredenburg 40 Utrecht, met Sofie Schers (Groen Links), Corinne van Dun (D66), Michelle van Doorn (PvdD), Gesprekleidster is Lisa van Ginneken (Transvisie)

17.00 – 18.00 uur M/F/X, documentaire met nagesprek Stadsschouwburg, Lucasbolwerk 24 Utrecht, georganiseerd door Queer Filmfestival Utrecht en geleid door Petra van Dijk met een bijdrage van Michelle Jeuken

Maandag 24 juni

19.00 uur film Girl in Springhaver, Springweg 15 in Utrecht, georganiseerd door Queer Film Festival Utrecht

Woensdag 26 juni

19.00 – 21.30 uur (wens) Regenboogouderschap, in de Kargadoor, Oudegracht 36 Utrecht. Er is veel ruimte voor (juridische) vragen. Gio neemt als baarvader zitting in het panel. Georganiseerd door o.a. Human Rights Utrecht

20.00 uur film Erik en Erika, in Molen de Ster, Molenpark 3 Utrecht, georganiseerd door Queer Film Festival Utrecht

Dit is slechts een kleine greep uit de activiteiten zie verder de website van het Midzomergracht Festival, de website van Utrecht Gender Divers, de facebookpagina over Transgender in de politiek, en de Facebookpagina van Human Rights Utrecht over de discussie over regenboogouderschap.

Read More

Alliantie genderdiversiteit organiseert kennishub opvoeding en genderdiversiteit

Alliantie genderdiversiteit organiseert kennishub opvoeding en genderdiversiteit.

Jongen, meisje of iets daartussenin, hoe zit het eigenlijk met gendernormen? Welke invloed hebben verwachtingen over jongens en meisjes op hoe we opvoeden? Werk je met jonge kinderen of ben je ouder en wil je hier meer over weten? Of misschien wel je inzichten delen? Kom naar de kennishub. Meer informatie, klik hier.

Read More

Driedelige serie ‘Butterfly’ op BBC first

Vanaf dinsdag 11 juni om 21.00 uur op BBC First  is de driedelige serie’ Butterfly’ te zien. De serie gaat over een transgender kind. De familie ondervindt aan den lijve wat genderproblemen niet alleen met het kind, maar ook met het gezin doen. Zie meer informatie en de trailer.

De 11-jarige Max, het jongste kind van de gescheiden ouders Vicky en Stephen, voelt zich al vanaf zeer jonge leeftijd een meisje. Hoewel ze heeft geprobeerd haar gevoelens te verbergen, vindt ze het steeds moeilijker zich als jongen voor te doen.

Terwijl haar ouders van mening verschillen over hoe ze moet omgaan met haar identiteit en verlangen zich openlijker als meisje te vertonen, wil Max niets liever dan haar leven te leiden als Maxine. Deze oprechte en gevoelige dramaserie verdiept zich in de complexiteit van familierelaties waarbij Max langzaamaan echt zichzelf begint te worden en haar ouders moeten leren te groeien en te veranderen om hun zoon bij deze enorme beslissing in zijn leven te steunen.

Read More

Oproep: deelnemers voor de documentaire over eenzaamheid onder jongeren voor NPO3

Heb je het gevoel dat mensen je niet begrijpen en dat je er daardoor alleen voor staat? Of vind je het moeilijk om contact te leggen met anderen? Heb je wel een druk sociaal leven, maar mis je toch een vriendschap die wat dieper gaat?

Dan komt de redacteur van het programma ‘Lonely Me: VR graag met je in contact.

Voor de nieuwe 6-delige documentaireserie Lonely Me-VR voor NPO 3 is de redacteur op zoek naar mensen tussen 18 en 35 jaar die zich eenzaam voelen en die graag iets willen doen om hun situatie te verbeteren. Herken jij je hierin of ken je iemand die hier mee te maken heeft? Stuur dan een email aan: tara.de.wit@gmail.com​. In eerste instantie hoort Tara graag je verhaal. Tara en jij kunnen in een later stadium samen bekijken of je mee wilt doen aan de serie.

Read More

Roze in Wit heeft lijst LHBTI+ vriendelijke artsen opgesteld

Roze in Wit heeft een lijst opgesteld met LHBTI+ vriendelijke artsen. Ben jij op zoek naar een arts die open staat voor seksuele- en genderdiversiteit? De lijst LHBTI+ vriendelijke artsen van Roze in Wit kan je helpen. Hierin staan verscheidene artsen, die allemaal achter het statement van Roze in Wit staan. Zoek op naam, specialisme of regio. De kleur van de blokjes geeft aan of het een basisarts, arts in opleiding of specialist is. De lijst is te vinden via de website van Roze in Wit.

Let op: de betreffende artsen hebben aangegeven zichtbaarheid en openheid belangrijk te vinden. Niet elke arts op de lijst heeft specifieke kennis op het gebied van  LHBTI+ gerelateerde gezondheidsproblemen.

Read More

Een dag uit het leven van onze voorzitter

Om een idee te krijgen hoe de voorzitter van Transvisie actief is voor de achterban heeft zij deze tekst op Facebook gezet:

VAN ONZE VOORZITTER

Ik ben onderweg in de trein van Den Haag naar huis. Vanochtend om 8:30 heb ik op het ministerie van VWS overleg gevoerd over de somatische zorgstandaard (de afspraken tussen medici, psychologen en Transvisie over wat we goede transgenderzorg vinden). Deze standaard had er wat mij betreft al lang moeten zijn, want die gaat helpen om meer zorg beschikbaar te krijgen. Maar een compromis bleek moeizaam. Transvisie kon zich in maart al vinden in de afspraken, maar dat gold niet voor alle beroepsverenigingen van medici. Ik heb er goede hoop op dat dat nu wel zo is. Fingers crossed, eerst de aangepaste tekst lezen. Zodra het akkoord formeel is, zal ik meer informatie geven over deze afspraken.

Meteen daarna ging ik door naar het volgende overleg: het Voorjaarsoverleg Transgenderzorg. Twee keer per jaar roept het ministerie alle betrokken partijen bij elkaar voor overleg. Doel is om concrete afspraken te maken over hoe de wachtlijsten teruggedrongen kunnen worden en hoe de zorg verbeterd kan worden. Bij het overleg zitten verzekeraars, zorgaanbieders, de overheid (ministerie VWS en OCW, Zorgautoriteit) én patiëntvertegenwoordigers (Transvisie en TNN) bij elkaar.

 

Dit keer werd het overleg voorgezeten door de kwartiermaker, die als opdracht heeft om de transgenderzorg te verbeteren. Volgende week komt de kwartiermaker met een officiële tussenrapportage, maar ik kan alvast melden dat de wachttijd alleen op enkele onderdelen is afgenomen, maar over de gehele linie nog onveranderd lang is. Wel is het aantal aanmeldingen wederom toegenomen, dus dan is het wel goed nieuws dat daardoor de wachttijden niet nog verder zijn opgelopen.

Naast deze cijfers is er ook aandacht geweest voor het behoeften- en tevredenheidsonderzoek dat de kwartiermaker samen met Transvisie uitvoert. Op korte termijn zullen we onze vragenlijst gaan uitzetten. Houdt onze Facebookpagina of website dus in de gaten!

We hebben vooral uitgebreid gesproken over wie nu wat moet doen om belemmeringen in de transgenderzorg op te lossen. Een greep uit mijn boodschappenlijstje:
– Gemeenten moeten efficiënter en uniformer gespecialiseerde transgender jeugdzorg inkopen
– De vergoeding van de zorg (dbc’s) moet aangepast worden om netwerkvorming makkelijker mogelijk te maken
– De NZA moet in haar onderzoek naar het eventueel vaststellen van maximale tarieven voor zorgaanbieders niet de innovatie en decentralisatie die nu gaande is, weer onmogelijk maken.
– Verzekeraars moeten bekende, ervaren en gerespecteerde zorgaanbieders die willen uitbreiden of zorg elders willen oppakken maximaal tegemoetkomen, ook nu er nog geen zorgstandaard is
– De nieuwe ICD classificatie van genderincongruentie moet in de eerstvolgende update van de zorgstandaard als uitgangspunt van de diagnostiek genomen gaan worden.
– De partijen moeten tijd en geld reserveren om die update van de zorgstandaard te kunnen gaan doen
– Decentrale zorgaanbieders moeten zich inspannen om voor onderzoek samen te werken met het KZcG AUmc (VUmc).

Er is informatie over ‘nieuwe’ aanbieders:
– Stichting Genderzorg (Kanhai) verwacht vanaf september in Velsen te gaan opereren.
– Genderclinic (Bouman) verwacht in het laatste kwartaal van dit jaar te gaan opereren.
– UMCG wil begin 2020 zorg aan kinderen gaan aanbieden in netwerkverband met onder meer Jonx
– Radboud verwacht per 1 januari 2020 zorg aan kinderen aan te gaan bieden.

Na de vergadering werd er druk onderling gesproken. Ik ben er nog ruim een uur blijven hangen om een op een met diverse personen en partijen te overleggen en te lobbyen.

Na nog een afspraak daar in de buurt voor mijn betaalde baan, ga ik nu moe maar voldaan naar huis. Wordt vervolgd.
-Lisa van Ginneken

 
Read More

PKN komt met handleiding om transgender mensen te zegenen

De Protestantse Kerk in Nederland komt met een handleiding waarmee transgender mensen in een eredienst hun nieuwe naam en identiteit kunnen presenteren en zich laten zegenen. In de handleiding voor kerkdiensten staan teksten opgenomen voor gebeden en zegeningen van transgender mensen. Voor zover bekend is de PKN met deze liturgische vernieuwing de eerste kerk ter wereld. De projectgroep wil de handleiding aanbieden, maar wil daarmee niet zeggen dat het zo moet. Plaatselijke kerken kunnen zelf bepalen of ze van de nieuwe liturgische mogelijkheid gebruik willen maken. Geïnteresseerd lees het hele artikel uit Trouw van 28 mei 2019.

NB: ook een paar medewerkers van Transvisie hebben aan deze handleiding meegewerkt.

Read More

WHO stelt ICD 11 vast: genderdysforie staat daarmee niet langer in hoofdstuk mentale stoornis

De op 18 juni 2018 door de WHO gelanceerde ICD 11, is op 25 mei 2019 door het ICD Comité van de WHO vastgesteld.

De ICD is de internationale classificatie van ziekten. Belangrijkste verandering voor ons is, dat in deze classificatie alle transgerelateerde diagnoses (genderdysforie) zijn verwijderd uit het hoofdstuk psychiatrische/mentale aandoeningen. Genderdysforie wordt dus volgens de ICD 11 niet meer als een mentale ziekte gezien. In de ICD 11 is genderdysforie hernoemd tot incongruentie van het geslacht (Gender incongruentie).

Er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het hoofdstuk ‘Conditions related to sexual health’, namelijk Gender incongruentie met twee sub-hoofdstukken: Gender incongruentie bij volwassenen en adolescenten (HA 60) en gender incongruentie bij kinderen (HA61). Ben je benieuwd naar de tekst? Zie hier. De opname in het hoofdstuk ‘Conditions related to sexual health’ zal ongetwijfeld ook weer verwarrend kunnen werken en tot discussie kunnen leiden, omdat genderidentiteit en seksualiteit toch twee verschillende dingen zijn.

Wat betekent dit op dit moment? De beslissing van de WHO is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd van transgenders voor gelijke rechten wereldwijd! Hoe gaat het nu verder? Levert dit morgen al wat op? Niet direct want de ICD 11 wordt pas van kracht op 1 januari 2022. Dat geeft landen de tijd zich op wijzigingen voor te bereiden, de ICD 11 te vertalen en gezondheidswerkers te trainen. (Om het in perspectief te zien in 1990 schrapte de WHO ‘homoseksualiteit’ uit de lijst van mentale ziekten).

Lisa (voorzitter Transvisie) reageert op deze vaststelling: “Ik ben blij met deze duidelijke stap van de WHO. Transgender personen horen niet thuis in het hokje met psychische problemen. De ICD blijft door de vermelding van genderincongruentie erkennen dat wij behoefte aan zorg kunnen hebben. Dat is belangrijk voor de toegankelijkheid en beschikbaarheid van deze zorg. Tegelijk is er hierdoor een extra reden om transgenderzorg in te richten vanuit de erkenning van de behoefte van transgender personen, zonder hen daarvoor eerst een psychiatrische diagnose op te plakken. Wat mij betreft zijn zorgaanbieders nu aan zet om de psycholoog echt een begeleider te maken in plaats van de beoordelaar die hij nu nog te vaak is“.

 

 

Read More

29 mei 2019 komt ‘Het Transgender boek’ uit

GuyT’Sjoen en Joz Motmans hebben een complete reader geschreven over hoe het is om op dit moment in Vlaanderen en Nederland te leven als trans persoon. De reader is geschreven voor een breed publiek van geïnteresseerden.

Er komen geregeld heel persoonlijke levensverhalen van transgender personen in de media. Op basis daarvan zou je kunnen denken dat er maar één weg, één soort transitie , één medisch traject is. In deze reader laten de schrijvers met een rijke waaier aan getuigenissen zien dat er zoveel variaties op het thema zijn dat iedereen voor zichzelf moet en kan invullen welk pad wordt bewandeld.

De schrijvers geven toegankelijke en deskundige duiding bij sprekende persoonlijke verhalen. Er wordt een veelheid van onderwerpen en vragen besproken als: ‘Hoe vertel je het …..’, hoe begeleid je je kind, waar vind je hulp, begeleiding en steun, wat zijn de medische mogelijkheden, welke zijn de sociale en juridische obstakels, hoe gaan ouders en partners ermee om.

Deze reader verschijnt op 29 mei 2019 bij uitgeverij Manteau, ISBN: 9789022336151, prijs € 22,50.

Lees ook het artikel: Transgender: so what? Het is geen geheim, maar ook niet mijn primaire identiteit uit DeMorgen.

Read More

All American Girls op FotoFestival Naarden 2019 en presentatie boek All American Girls

PERSBERICHT

Het FotoFestival Naarden, dat dit jaar plaats vindt van 25 mei t/m 30 juni, toont voor het eerst werk van de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff (1940-1998). Wolff, worstelend met zijn identiteit en gender, fotografeerde in de jaren ’90 travestieten en transgenders in Amsterdam en New York. Wolff was een autodidact straat- en studiofotograaf die nooit met zijn werk naar buiten is getreden. Zijn recent ontdekte archief, dat een periode beslaat van veertig jaar, bevat rond de 200.000 beelden. Hieruit maakten de curatoren een selectie portretten van New Yorkse transgenders en travestieten: All American Girls.

Wolff studeerde in 1963 af in kunstgeschiedenis aan Harvard University. Hij huwde, kreeg twee dochters en reisde na zijn scheiding uitgebreid door de VS en Europa. Hier fotografeerde hij mannen en vrouwen in de publieke ruimte voor zijn serie Solo Appearances. In Texas werd hij eind jaren tachtig ten onrechte verdacht van seriemoorden en vrijgepleit, wat hem miljonair maakte en de mogelijkheid bood te blijven fotograferen zonder de noodzaak er zijn brood mee te verdienen.

Hij ontwikkelde een liefde voor transgenders en begon in de jaren ‘90 aan zijn omvangrijke serie Special Girls – a Celebration, geboeid door de schoonheid en het talent van Klaus Nomi, de Amsterdamse Dolly Bellefleur en de New Yorkse performancekunstenaar Lypsinka. Eén van de geportretteerden die in Naarden te zien zal zijn is een favoriet model van fotograaf en tijdgenoot Robert Mapplethorpe.

 Wolff noemde zichzelf een “neptransseksueel” en ging in zijn laatste jaren door het leven als Vivienne (Viv) Blum. Deze jaren werden gekenmerkt door depressies als gevolg van de diagnose van uitgezaaide kanker, zijn pleinvrees en zijn miskenning in de kunstwereld. Remsen Wolff stierf op 18 augustus 1998 in zijn New Yorkse appartement na een overdosis morfine. Zijn archief liet hij na aan zijn Nederlandse assistent, fotograaf Jochem Brouwer.

Locaties en fotografen

In de vestingstad wordt naast het werk van Wolff op verschillende historische locaties meer niet eerder in Nederland getoond werk gepresenteerd, van onder meer Stephan Vanfleteren (portretten gemaakt tijdens het Filmfestival Cannes), Koos Breukel (Misfits), Robin de Puy en Ernst Coppejans (SOLD, onlangs bekroond met de Paul Peters Prijs). Paul Kooiker en Helena van der Kraan zijn te zien in het Oude Stadhuis, waar ook een eerbetoon is aan Gerard Petrus Fieret en Eric Hamelink. Er is daarnaast werk te zien in o.a. de Grote Kerk, de militaire, ondergrondse Bastions en het Comeniusmuseum. Op deze locaties hangt werk van onder meer Jitske Schols, Dustin Thierry, Thijs Wolzak, Laura Cnossen, Daya Cahen, Eddie van Wessel, Marc Nettenbreijers, Wanda Tuerlinckx, Sarah Mei Herman, Vitautas Kumza, Peggy Kuiper, Colette Lukassen, Milette Raats, Marijn de Jong, Sandra Minten, Ilco Louis, Zora Ottink, Friso Keuris, Hans de Kort, Willem Poelstra, Björn Martens, Kenneth Stamp en Shinji Otani.

Zie informatie over het festival op de website van het FotoFestival Naarden

Zie informatie over Remsen Wolff hier

Tegelijk vindt op 26 mei 2019 de boekpresentatie van het boek All American Girls van Remsen Wolff plaats. Zie hier het persbericht over het boek.

Read More

Gewijzigd standpunt Transvisie over onderdeel Transgenderwet

Transvisie heeft vandaag de minister van Rechtsbescherming, dhr S. Dekker, een brief gestuurd, waarin Transvisie een gewijzigd standpunt inneemt ten aanzien van het leeftijdscriterium voor het aanpassen van de geslachtsregistratie.

Transvisie bepleit nu in de aan te passen Transgenderwet geen minimumleeftijd meer op te nemen. Een verzoek tot aanpassing voor transgender personen onder de 16 jaar zou zonder tussenkomst van de rechter moeten kunnen worden uitgevoerd, in dezelfde laagdrempelige administratieve procedure als die de minister thans voorstelt voor volwassen transgender personen.

De omstandigheden die tot dit gewijzigde standpunt hebben geleid komen voort uit de voorstellen die de minister doet in de brief aan de Tweede Kamer van 10 april 2019, n.a.v. de evaluatie van de Transgenderwet. (Zie ook onze berichtgeving op 11 april jl). De minister stelt daarin voor de deskundigenverklaring te laten vervallen en laat ook de mogelijkheid open herhaald te wijzigen. Deze wijzigingen geven volgens Transvisie voldoende waarborgen, reden waarom Transvisie een ander standpunt heeft ingenomen. Transvisie motiveert dat als volgt:

 • Door het vervallen van de deskundigenverklaring bestaat er geen gevoelige koppeling meer tussen de aanpassing van de geslachtsregistratie en een eventuele somatische behandeling.
 • De mogelijkheid tot herhaald wijzigen biedt meer ruimte voor de gemiddeld genomen iets meer fluïde genderidentiteit op jongeren leeftijd.
 • Een grote groep ouders is voorstander van afschaffing van de minimumleeftijd, wanneer de wijziging eenvoudig kan worden teruggedraaid.
 • Er zijn duidelijke mensenrechtelijke argumenten om jongere transgender personen dezelfde mogelijkheid te geven als volwassen transgender personen en cisgender kinderen.
 • Het welzijn van jongere transgender personen profiteert van de mogelijkheid het geslacht en de nieuwe naam te laten erkennen.

De volledige brief aan de minister is hier te lezen.

Transvisie steunt TNN en COC in hun pogingen de Transgenderwet nog verder te verbeteren.

Read More

Risico op borstkanker bij transgender mensen heeft relatie met de te gebruiken geslachtshormonen

Er is in Nederland door het AUMC (VUmc) een landelijk onderzoek uitgevoerd naar borstkanker bij transgender mensen die gelachtshormonen gebruiken. Uit dit onderzoek blijkt dat het gebruik van deze hormonen een rol kunnen spelen bij het risico op borstkanker. Borstkanker is bij cis vrouwen een veelvoorkomende vorm van kanker, terwijl deze vorm van kanker bij cis mannen juist zeldzaam is. Door her gebruik van geslachtshormonen zie je bij de transgender vrouwen een toename van het risico op borstkanker. Echter deze toename is nog altijd veel minder als het risico bij cisgender vrouwen. Het risico op borstkanker bij transgender mannen is juist lager dan bij cis vrouwen, maar nog vele malen hoger dan bij cisgender mannen.

Het volledige artikel is vrij toegankelijk te vinden op de website van BMJ.

Een en ander kan gevolgen hebben voor voor deelname aan bevolkingsonderzoeken. Transvrouwen wordt aangeraden deel te nemen aan de reguliere bevolkingsonderzoeken voor cis vrouwen ten behoeve van het vroegtijdig opsporen van borstkanker. Transgender mannen die een mastectomie hebben gehad wordt aangeraden alert te zijn op veranderingen aan tepel of resterend borstweefsel. Indien geen mastectomie is uitgevoerd is het verstandig (te blijven) deel nemen aan de  bevolkingsonderzoeken voor cis vrouwen.

Read More

Eerste Round van de Amsterdam Gender Rounds: Training in vaginaplastiek

Op 9 en 10 mei j.l is in het Amsterdam Skills Centre (ASC) voor de eerste keer een internationaal gezelschap van chirurgen, met hun team, getraind in het verrichten van een vaginaplastiek. De training is in handen van de Amsterdam Gender Rounds Dit is een initiatief van chirurgen en promovendi van de afdeling plastische chirurgie, verbonden aan het Kennis en Zorg Centrum Genderdysforie (KZcG) van Amsterdam UMC.

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd neemt de vraag naar ervaren genderchirurgische teams toe, omdat het aantal hulpvragen van transgender personen groeit. Het KZcG en het UMC Groningen kunnen de vraag niet aan, waardoor de wachttijden lang zijn. Mensen opleiden is een manier om de vaart er weer in te brengen, maar dat kost tijd. De Amsterdam Gender Rounds staan voor een eerste stap naar internationale erkenning en certificering van kennis en kunde in de genderchirurgie. De weg wordt geplaveid voor fellowships voor de meest getalenteerde chirurgen om op het hoogste niveau te kunnen functioneren.

De training is gelanceerd tijdens het WPATH-symposium in Buenos Aires. De WPATH ondersteunt het initiatief van de Amsterdam Gender Rounds. Voor de tweede round staat falloplastiek gepland.

Zie voor meer informatie de website van de Amsterdam Gender Rounds.

Read More

Oproep: Onderzoek tussen de situatie in Nederland en in Ierland

Oproep van Niall Kirrane: My name is Niall Kirrane and I am an Irish Sociologist, currently completing my Masters in Gender & Sexuality Studies at the University of Amsterdam. As I am not a local, my Dutch is still very basic, hence why I am contacting in English, which I apologise for! 

I am currently completing my Masters research into Trans healthcare, by doing a comparative study between the Netherlands and Ireland (where I come from). I believe both of our countries face major obstacles in terms of providing adequate healthcare for trans people, and I am interested in finding out how this affects the lives of people using these services directly.

I try to recruit some participants to speak with? Ideally I am looking to do individual interviews (approx 1 hour) with people, either in person or via Skype. The interviews would be through English. 

I have created the following page which has further information on my project, ethical considerations, and where you are able to sign up to take part too.

https://forms.gle/rndqVw7FmVBC3tAB6

Nial voert een vergelijkend onderzoek uit naar de situatie rond de transgenderzorg in Nederland en in Ierland. Nial is van mening dat beide landen worstelen met behoorlijke obstakels om goede zorg voor transgender mensen te verzorgen. Nail wil onderzoeken wat dit betekent voor de levens van de transgender. Nial wil dit onderzoek uitvoeren d.m.v. interviews in het Engels, face-to-face of via skype, van ongeveer een uur. Voor meer informatie en om je op te geven klik onderstaande link aan.

https://forms.gle/rndqVw7FmVBC3tAB6 

Read More

Jongensuur bestaat 25 jaar

Op 25 mei 2019 bestaat het Jongensuur 25 jaar. De groep viert dit met een aantal activiteiten, waarvan de eerste gepland staat op 25 mei. Zie ook de website van Jongensuur of de bijgevoegde uitnodiging-25-mei-2019,

Het jongensuur is een contactgroep voor mensen die geboren zijn in een vrouwenlichaam maar zich (gedeeltelijk) jongen of man voelen. Deze groep komt ongeveer eenmaal per maand bij elkaar om ervaringen en informatie uit te wisselen, bij te praten en leuke dingen te doen. de groep is vernoemd naar het gelijknamige boek van Andreas Burnier uit 1969.

 

Read More

Samen tegen transfobie, minisymposium

 

TNN & IHLIA nodigen je uit voor het mini-symposium: ‘Samen tegen transfobie’
 
Op zaterdag 18 mei, in de week van IDAHOT, organiseren TNN en IHLIA een symposium Samen tegen transfobie, voor transgender personen, trans organisaties en andere geïnteresseerden.

Aanleiding voor het symposium zijn de resultaten van een aantal onderzoeken naar veiligheid en geweld onder transgender personen in Nederland. Doel van de dag is om samen te komen en na te denken wat wij als gemeenschap al doen en nog meer kunnen doen voor onze eigen gemeenschap, en hoe we instanties en wetten daarvoor kunnen gebruiken.
 
12.00   Inloop
 
12.30   Welkom & inleiding veiligheid en discriminatie  
            Dagvoorzitter Alex Kain, bestuurslid Transgender Netwerk Nederland
 
12.35   Veiligheid van transgender personen in Nederland
            Erik van Oosterhout, onderzoeker Overal op je hoede
 
13.00   Transfobie achter de voordeur
            Anne-Marie Raat, vertrouwensarts Veilig Thuis Utrecht
 
13.30   Transfobie in het maatschappelijk verkeer
            Kirsten van der Hul, tweede kamerlid PvdA, initiatiefnemer wetswijziging Algemene wet gelijke behandeling
 
13.45    Pauze
 
14.15    Transfobie in de wijk en op straat
             Andrea Prins, wijkagent en inspecteur van de Nationale Politie, Roze in Blauw Amsterdam
 
14.45    Samen tegen transfobie
             Presentatie van verschillende transgender initiatieven
 
16.00    Nawoord & Borrel 
 
Voor wie?
Voor alle transgender personen, trans organisaties en andere geïnteresseerden. Toegang is gratis!
 
Waar?
In de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Forumzaal, 6e verdieping

Adres:
Oosterdokskade 143, op loopafstand van het station Amsterdam Centraal

Read More

Mick van Trotsenburg benoemd als lid van de Raad van Advies van Transvisie

Onlangs heeft het bestuur van Transvisie Mick van Trotsenburg benoemd als eerste lid van de Raad van Advies van Transvisie. Vanuit die rol zal Mick het bestuur van Transvisie gevraagd en ongevraagd advies geven over strategie en beleid van de organisatie. Tevens zal hij in zijn netwerk aandacht vragen voor de doelen van Transvisie. Leden van de Raad van Advies werken onbetaald.

Mick van Trotsenburg is gynaecoloog/endocrinoloog en tot eind 2015 werkzaam geweest als directeur van het Kennis-en Zorgcentrum voor Genderdysforie van het VUmc (Amsterdam UMC). Hij is verbonden aan het Universtätsklinikum St.Pölten-Lilienfeld, internationaal georiënteerd adviseur op het gebied van transgenderzorg en heeft diverse publicaties op het gebied van (transgender)zorg op zijn naam staan. Sinds jaren is Mick lid van het WPATH Standards of Care Revision Committee en daarbinnen de voorzitter van de werkgroep voor het hoofdstuk Overview. Ook verzorgt hij aan het University College Amsterdam jaarlijks college over Gender Incongruentie, Genderdysforie, de sociale situatie van transgenders en over de medische behandelopties.

Het bestuur van Transvisie is blij om van de uitgebreide ervaring van Mick te kunnen profiteren en hoopt hiermee nog krachtiger en effectiever te worden in het behartigen van de belangen van alle transgenders in Nederland.

Read More

Nogmaals EPATH, het verslag van Lisa en Saskia

Van 11 – 13 april 2019 is in Rome de Epath 2019 gehouden.

We hebben daar als diverse keren aandacht aan besteed, zie ook de laatste alinea van dit artikel. Ook Lisa en Saskia, die namens Transvisie de Epath hebben bijgewoond, hebben een verslag van Epath gemaakt. Het verslag-epath-van lisa-en-saskia is integraal te lezen. De redactie heeft de verschillende onderwerpen, die op volgorde van het congres in het verslag zijn opgenomen, gegroepeerd bij elkaar gezet in de volgende hoofdstukken.

 1. Algemeen
 2. Kinderen en jongeren
 3. Volwassenen
 4. Inbreng vanuit de transgender
 5. Overige onderwerpen

Eerder hebben we:

Read More

Is je behandeling afgewezen door de zorgverzekeraar? Er zijn soms mogelijkheden!

Is je behandeling afgewezen door de zorgverzekeraar omdat je niet bij AUMC of UMCG in behandeling bent? Soms zijn er toch mogelijkheden om de zorgverzekeraar op andere gedachten te brengen. Een aantal transgender personen zijn hierbij geholpen door een advocaat. De afwijsgronden van de zorgverzekeraar blijken in de praktijk lang niet altijd valide !!

Zo was er een zorgverzekeraar die een operatie niet wilde betalen omdat zij meende dat de cliënt niet wordt behandeld door een erkend multidiciplinair genderteam. Volgens de verzekeraar zijn alleen de genderteams van het AUMC, UMCG en van het UZ Gent erkend. Een van deze teams zou toestemming moeten geven om de operatie uit te voeren. Dat was in dit geval niet gebeurd, omdat de betreffende persoon in behandeling is bij Stepwork. Volgens de betreffende cliënt zou het genderteam van Stepwork ook als gekwalificeerd genderteam moeten worden gezien. Een  standpunt dat Transvisie ook huldigt. Volgens Transvisie hoeft een multidiciplinair team niet in een ziekenhuis gevestigd te zijn, maar kunnen ook deskundigen uit verschillende organisaties samen een multidiciplinair team vormen. Betreffende cliënt heeft contact gezocht met een advocaat, die in overleg is gegaan met de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar heeft uiteindelijk toch toestemming gegeven.

In het verleden is er al eens een gerechtelijke uitspraak geweest over de reëele vergoeding van operatiekosten in het buitenland (dit betrof onze voormalige voorzitter Eveline. De zorgverzekeraar heeft in deze procedure bakzeil gehaald. De cijfers waar de zorgverzekeraar van uitging bleken niet te kloppen. De advocaat kon met cijfers en verklaringen van vergelijkbare operaties aantonen dat de gemiddelde geslachtsoperatie veel duurder was dan het bedrag dat de verzekeraar wilde uitkeren. De rechter heeft in die casus bepaald dat het tarief moest worden bepaald op ca. € 12.500,-.  Deze uitspraak is hier te vinden

Met behulp van deze uitspraak heeft de advocaat nu ook in een ander geval de verzekeraar op andere gedachten gebracht.

We weten dat een aantal transgender mensen problemen heeft bij het vergoed krijgen van hun behandeling. Het loont soms om daarbij een deskundige advocaat in te schakelen. Ben je bang dat die te duur is, kun je de kosten zelf niet betalen? Kijk dan eens of je recht hebt op gratis rechtsbijstand. Ook de ingeschakelde advocaat kan je daarover voorlichten.

Er zijn een aantal gespecialiseerde advocaten op dit gebied. Bij ons informatiepunt zijn een aantal kantoren bekend.

Read More

Nieuwe website ‘Trans in beeld’ gelanceerd

Trans in beeld biedt tips, informatie en uitwisselingsmogelijkheden voor mediamakers en trans personen.

Op deze website zijn de laatste cijfers, onderzoeken en rapporten over transgender onderwerpen te vinden, speciaal om mediamakers op weg te helpen. Voor transgender personen zijn er tips te vinden om de mediavaardigheid te vergroten. Geïnteresseerd? Kijk hier.

Read More

Gesprek op TXT Radio met als thema: ‘Roze/blauw of man/vrouw’

Op TXT Radio is een gesprek geweest met als thema “Roze/blauw of man/vrouw”
 
Ben jij echt wie je wilt of bepalen anderen dat voor je? Op Nederlandse paspoorten staat niet meer of je man of vrouw bent, toiletten zijn genderneutraal en in de trein worden we aangesproken als ‘beste reizigers’. Het lijkt alsof je in Nederland eindelijk zelf mag kiezen hoe je jezelf ziet. Welke verwachtingen heeft onze cultuur tegenwoordig van mannen en vrouwen? En heeft het eigenlijk zin om kinderen genderneutraal op te voeden? Wetenschappers praten je bij over hoe je sekse bepaalt hoe je wordt opgevoed, hoe je je gedraagt en hoe onze maatschappij met je omgaat.
tekst afkomstig van de website
Het gesprek is hier te beluisteren.
Read More

Naslagwerk over stemgebruik: Stem in transitie

Wij ontvingen bericht dat er een boek is uitgekomen dat transgender mannen en vrouwen en genderfluïde personen kan helpen bij het gebruiken van hun stem.

Stem in transitie is een naslagwerk en werkboek om voor, tijdens en na stemtherapie te raadplegen. De auteur geeft inzicht in de werking van de stem, legt de link tussen stem en lichaam, stem en stemming, stem en identiteit, en helpt je bij het vinden van een stem die goed aanvoelt.

Dit boek is bedoeld voor transvrouwen, transmannen, genderfluïde personen, stemtherapeuten en iedereen die de mogelijkheden van zijn of haar stem wil verkennen.

Het voorwoord dat is geschreven door Guy T’Sjoen (Diensthoofd endocrinologie & Centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ Gent). Hij haalt aan dat dit het eerste Nederlandstalige praktische werkboek is dat een gestructureerde en betrouwbare behandeling beschrijft. Het boek is geschikt voor transgender personen, maar ook voor hun stemcoaches of logopedisten.

De schrijfster zegt er zelf over ‘Stem in Transitie is bedoeld voor transvrouwen, transmannen, genderfluïde personen, stemtherapeuten en iedereen die de mogelijkheden van zijn of haar stem wil verkennen.

Zie verder de website van Academia Press

Read More

Twee video’s over de Europese conferentie voor transgenderzorg.

Afgelopen dagen was in Rome de Europese conferentie voor transgenderzorg in Rome, de EPATH.

Ook Transvisie was daar met twee mensen bij aanwezig.

Hieronder twee video’s die alvast een impressie geven van deze conferentie. We zullen er op een later moment nog uitgebreider verslag van doen.

Het indrukken  van onze voorzitter,

 

en van en van onze medewerker(ster)s Saski Kreutzer.

Read More

Toespraak tijdens de start van de EPATH 2019 in Rome

Deze toespraak van Dinah Bons is geheel in het Engels, desondanks wilden we hem jullie niet onthouden omdat het zo herkenbaar is en zo goed de gevoelens van zovelen vertolkt.

Yesterday was an important momentum for the Depath work of our trans community and the policy work by TGEU – Transgender Europe, done for years on this topic. We delivered the keynote speech at EPATH 2019 in Rome Italy.

A with delegates packed conference hall listened to the speech of our strategic director Dinah Bons.

Below the transcript of her speech.

EPATH CONFERENCE KEYNOTE SPEECH DEPATHOLOGISATION: OPPORTUNITIES AND CHALLENGES

Honorable guests and participants gathered here in Rome. I am thankful and honoured to speak to you and it is with delight to share a narrative key note.

I would like to start by telling you about my friend. She wanted to start a hormone treatment. She went to her family doctor, but they couldn’t tell her where they had to refer her to. My friend had done her research, as she expected this to happen. She was able to have an appointment with the endocrinologist two months later in which she was asked all sorts of personal questions. The doctor was confused. My friend wasn’t as feminine as he expected. She wasn’t wearing a purse, but a backpack. She didn’t wear make up and had short hair.

She had to attend sessions with a psychologist for 8 months before she could start hormones. It wasn’t an easy process for her. She had to face questions related to her personal life, her childhood, her sexuality, her body, her gender expression, that made her feel scared, powerless, frustrated and humiliated, but she had to carry on if she wanted to have access to the treatment. She is a lesbian, but she said she liked men to make sure she fit the category the psychologist wanted her to be in. She put make-up on in the hospital’s bathroom before entering her sessions. When she didn’t meet femininity standards, she received negative feedback and was suggested that she might not be “really trans”.

She also took psychological tests to prove that she didn’t have any psychological disorder that could “explain why she felt this way”, as if her transness could be a side effect and then she could not be “truly trans”. She is my friend, but she could also be many other people I know. She could be almost any trans person seeking healthcare in almost any European country.

And why do we have to face this kind of situations? Well, because the trans people in western societies have been subjected to pathologisation for decades. It was the medical field that started conceptualizing trans people’s identities and experiences. Being trans was understood from a biomedical perspective and interpreted as a disorder.

However, this only reflected society’s views on trans people and reinforced them. Society and medical professionals only start to see now that this has always been wrong.  The pathologisation of trans people – considering our identities mental disorders – has and continues to influence every aspect of trans people’s lives. Today, this perspective still keeps us from having access to fundamental rights such as accessing healthcare on equal terms as the rest of the population or having our name and gender legally recognized just to name a few. In most countries our rights are still dependent on a psychiatric diagnosis, that is and can only be, based on stereotypical ideas of gender and sexuality. And therefore takes away the right to identity, self-determination and autonomy from trans people and subjects our lives and rights to the will of others; mental health professionals.

It is up to someone else to say if we are truly trans, if we are really the gender identity we claim to be, based on if we are masculine or feminine enough according to society’s ideas. It is also up to someone else to decide if we can access the care we need. This perspective excludes those of us who do not have binary identities or who do not conform to society’s gender roles, and puts a burden on all of us trans people.

Pathologisation is violent in itself and it also reinforces social transphobia by sending the message that we are mentally ill for being trans and that we as trans people are the problem. Sentences like “trans people are born in the wrong body”, “being born one gender and wanting to be another gender” or using the terms dysphoria or incongruence only perpetuate the idea that there is something inherently wrong with us.

However, the main problem we have is transphobia. The constant discrimination that we suffer ultimately impacts our lives, safety and wellbeing. This is even more severe for those of us who belong to groups that face more discrimination and experience greater vulnerability. Prejudice towards disabled people may exclude them from accessing trans specific healthcare. People with a mental health diagnosis may automatically be rejected, despite good results when attending to their individual needs.

Lack of accessibility may make it impossible for migrants, asylum seekers or refugees to approach healthcare and if they do, they may feel forced to accept anything offered by the providers. Sex workers and persons of colour may face more discrimination by healthcare professionals.

This is the reason why depathologisation has been, for many years now, one of the main goals for the trans movement. In order to reach it, we have been working so that the main institutions would remove trans identities from their diagnostic manuals or from the mental health disorders chapters.

The American Psychiatric Association in the latest edition of their Diagnostic and Statistical Manual of mental disorders still includes the diagnosis of Gender Dysphoria in relation to trans people.

However, the World Health Organisation finally removed trans identities from the mental health disorders chapter in its latest edition of the International Classification of Diseases and included them in a new chapter called “Conditions related to Sexual Health”. Let’s not forget that this change includes a diagnosis for children, Gender Incongruence in Childhood, contributing to their pathologisation when no medical treatment is needed.

We urge you to join our fight for this category to be removed as soon as possible. Nevertheless, this long-awaited change lays the foundation for a new era in which the rights and lives of trans people are valued and respected, and trans people are seen as what they really are, part of human diversity. This will ultimately assist trans people in exercising their right to self-determination at all levels.

We will be able to have our legal gender recognized without any kind of medical requirement. We will have free access to healthcare without our identities being put into question or anyone acting as gatekeepers. At school and at our jobs our name and gender will be respected without questions or medical reports. When we see trans people in the media, their stories won’t always be about how we feel about our bodies, how terrible it is to be trans and how we desperately need to physically transition. Finally, our voices and identities will just be enough.

Unfortunately, at the moment we can only dream about such a society. There is much work to be done from here to ensure that trans and gender diverse people are able to live in total fulfilment of their human rights. In that sense, more and more laws regarding the rights of trans people that are compliant with human rights are developed; they are solely based on self-determination of gender and prohibit the requirements of mental health examinations and trans-related diagnoses. Only thirteen European states still require sterilisation, while in 2013 a whooping twenty-four did. This is thanks to the tireless efforts of trans activists and allies fighting for our human rights.

In the field of health, Argentina and some Spanish regions like the Community of Madrid, the Valencian Community give hope with laws paving the way for trans-specific healthcare protocols that are based on the model of informed consent. Here, psychological or psychiatric care is only given upon the trans person’s request, so following the same process as any other healthcare patient. European institutions become increasingly aware of the violations of human rights of trans people in healthcare settings and support the rights of trans people.

The Parliamentary Assembly of the Council of Europe adopted a resolution in 2015 calling upon member states to make trans-specific healthcare accessible and ensure that trans people (including children) are not labelled as mentally ill in national or international classifications among. Since 2016, the European Commission has committed to actively follow the work of the World Health Organisation on trans depathologisation, to support Member States in the development of legislation and to gather data about inequalities faced in healthcare settings.

The implementation of the ICD-11 will be a great opportunity to continue the work on depathologisation, self-determination and informed consent at local and state level. And in order to do so, we need everyone’s commitment. We invite you to be part of this great wave of change.

Social awareness on these issues is also growing as the trans community and its demands become more visible. These last years we have been able to see how society’s perception of trans people has become more and more positive and we hear good experiences of trans people in different spheres of their lives; with their families, their work environment, accessing healthcare, etc. However, as we are advancing in terms of social equality and recognition of rights, we are also observing the rise of a hatred movement, that among others, directly targets trans people. This very organized backlash brings together influential actors from different institutions (associations, political parties, religious groups spanning from Catholic to Orthodox faith. This organised backlash reinforces the still present social resistance towards change and equality. This movement represents a real threat for many people, including the trans community. We are at risk of being pushed back in time.

Not only trans people risk losing the few rights we fought for, but there is an inherent greater danger of suffering from discrimination and violence and eroding democratic principles and values of diversity.

We will have to continue standing up against this threat.

As you can see, huge steps are being taken towards the complete depathologisation of trans people, but there is also a lot to be done to ensure it in practice while also facing a strong countermovement. That is why we must work together towards this common goal. We need you in this. Healthcare professionals can be key in the development of non-pathologizing healthcare for trans people.

Spaces like the one we are sharing here today at the conference are a great opportunity to create networks, share knowledge and good practice examples with the wellbeing of trans people as the aim of our work. We believe in the strength of collective power and commitment. In order to improve the wellbeing of trans people there are still quite a few areas that need improvement and that we have to make sure to continue working on. We still find a lack of training and awareness of trans issues in the healthcare field in general terms. Our health survey from 2017 found that 60% of the providers that had received training on trans issues, did so on their own initiative and on a voluntary basis. The majority of the healthcare providers wants to be trained. Specialised providers and trans organisation are the top choices as trainers.

On the other hand, 92% of the trans respondents thought that training providers would improve access trans specific healthcare. This situation needs to change for a strong move forward towards a future of good practices in relation to trans people. There is a pressing need for the inclusion of gender diversity content in the education of future professionals.

We are inviting development of legislation that puts trans people and their right to self-determination in the centre of educational curriculum and will promote trainings for current practitioners. On the other hand, the implementation of the ICD-11 will constitute a turning point in the history of trans-specific healthcare and will provide a base and support for the changes ahead. We need to make sure we work together towards the adoption of non-pathologizing legislation and protocols.

In that sense, we will soon release TGEU’s guidelines on “Human Rights on Trans-Specific Healthcare” and work together with regional, state and local institutions, organisations and professional associations to promote the development of protocols based on informed consent and self-determination and their further implementation and monitoring. These protocols must be compliant with human rights principles. As an example, they must respect the principle of bodily integrity and autonomy and that of informed consent. This will allow trans people to be in control of their bodies, by being provided with the information they need and making a decision on when and how to receive healthcare.

By also respecting the principles of self-determination of gender, non-discrimination, quality care, specialized care and proximity, trans people will stop being questioned about their identities and validated or not by providers, but rather they will just receive physical or mental health care that responds to their needs. They should also receive the highest quality, that means having trained and respectful professionals, healthcare processes being transparent and effective, free of discrimination and accessible in proximity.

We believe many professionals are committed to this goal and that together with the trans community, we will be able to raise awareness in healthcare settings, promote the creation and implementation of protocols that are based on informed consent and self-determination and foster the inclusion of gender diversity content in the education of future professionals.

In order to do that, healthcare providers must critically reflect their role. We need health care providers to commit to a self-determination approach to their work, constantly strive on how they can improve their work and what they can do to bring up the topic in their context and raise awareness, while always making sure they are in contact with the trans community and take into account their demands.

I want to make note of trans-led grassroots health services providers, in the UK and in the Netherlands, that mark an important development. In the Netherlands, where I  and dr. van Diemen initiated a Trans-led genderclinic with the help of the Amsterdam Municipality, I witnessed incredibly inspiring dynamics of empowerment, trust, respect and dignity between transgender healthcare providers and their patients and chain partners in the medical field. Patients isn’t the right word, cause what I witnessed was far from the painful, stigmatising and humiliating pathologizing and medicalised interactions like the one I described early.

My friend, that I told you earlier about, is one of our most enthusiastic volunteers, determined to prevent anyone else from going through what she did.

It is important that we all commit to the nurturing and support of trans-led initiatives. It is important that we learn from them as well! By doing so, we will be together – contributing to the improvement of trans people’s healthcare and wellbeing and creating a more just and inclusive society for all.

(met dank aan Frederique).

Read More

Mooie nieuwe online training Jong en transgender

Eén op de 25 kinderen voelt zich niet thuis in het hokje ‘jongen’ of ‘meisje’. Dat is er gemiddeld één per schoolklas. Lang niet al deze kinderen zijn naar buiten getreden met hun verhaal. De kans dat een professional in de jeugdgezondheidszorg een kind treft dat vragen heeft over zijn of haar genderidentiteit is dus groot. Daarom is het belangrijk dat zij signalen op kunt vangen die hierop wijzen. Dat is niet altijd eenvoudig.  Lang niet alle professionals weten het gesprek hierover te openen.
Om hen daarbij te helpen nam de gemeente Utrecht het initiatief om een online training te ontwikkelen: ‘Jong en Transgender’. Hierin staan kinderen en jongeren tussen de 2 en 18 jaar centraal.

Door middel van praktijkgerichte opdrachten leren professionals hoe zij gender-vraagstukken bij kinderen en jongeren vroeg kunnen signaleren en bespreekbaar maken. Deze module gaat over kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar. De online training is tot nu toe geaccrediteerd voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en doktersassistenten. De accreditatie voor jeugdartsen wordt in juli verwacht. Andere aanvragen lopen nog.

De training is geproduceerd door de Transketeers. Ook twee van onze vrijwilligers hebben meegedacht bij de ontwikkeling van deze training. Transvisie is blij met deze training.

Beschikbaarheid training

 • De training is gratis beschikbaar voor jeugdprofessionals via de website van de JGZ academie  In anderhalf uur kunnen zij leren hoe zij op een gepaste manier om kunnen gaan met kinderen met gender-vragen en hun ouders of verzorgers.
 • Deze training is voor anderen gratis beschikbaar op de website van Movisie Je moet bij Movisie wel eerst een gratis account aanmaken.

Enkele uitspraken over deze training:

 • Jeugdverpleegkundige Joanne
  Collega’s vragen mij vaak naar ervaringen uit mijn dagelijkse praktijk. Ik kan ze nu wijzen op deze tool. Die geeft handvatten voor hoe je een kind aanspreekt, wat je kunt vragen, zeggen én doen als je een kind of ouders tegenover je hebt die vragen hebben over genderidentiteit. Op een speelse en afwisselende manier leidt de training je door casussen en praktijkvoorbeelden.
 • Victor Everhardt, wethouder Volksgezondheid in Utrecht
  “Ik vind het belangrijk dat elk kind veilig en gezond kan opgroeien. Bijna in elke klas zit een kind dat zich niet thuis voelt in het hokje ‘jongen’ of meisje’. We moeten deze kinderen serieus nemen en naar ze luisteren. Met de online training vergroten zorgprofessionals hun kennis over het onderwerp genderidentiteit. Hierdoor zijn zij in staat te signaleren, op tijd hulp te bieden en door te verwijzen wanneer dit nodig is.
 • Pauline, ouder
  Ons kind was erg opgelucht maar wij ook, toen we eindelijk wisten wat er aan de hand was en hij ruimte kreeg om te ontdekken en te experimenteren. Niet zozeer hoefde te kiezen. Een kind wil gewoon ‘zijn’ en denkt niet in hokjes.

Read More

Evaluatie Transgenderwet leidt tot aanpassingen in de wet

Minister Dekker heeft de kamer geïnformeerd dat de evaluatie van de Transgenderwet leidt tot aanpassingen in de wet, die naar verwachting over een half jaar kunnen worden doorgevoerd.

Het wordt dan makkelijker om het geslacht te laten veranderen op de geboorteakte. Een verklaring van de betrokkene is dan voldoende. Op dit moment is nog een zogenaamde deskundigenverklaring nodig. In de nieuwe situatie gaat de procedure in twee stappen verlopen. Een transgender meldt eerst bij de gemeente zijn of haar wens om de geslachtsregistratie te wijzigen. Na vier weken moet dat in persoon aan de balie worden bevestigd.. Daarna past de ambtenaar van de burgerlijke stand de geboorteakte aan.

Je geslacht laten aanpassen kan formeel pas vanaf 16 jaar. Maar volgens veel deskundigen weten veel jongeren dit ook al eerder. De minister wil ook voor die jongeren wijziging mogelijk maken. Omdat hij vindt dat bij die groep meer zorgvuldigheid in acht genomen moet worden, moet dit verzoek worden voorgelegd aan de rechter. Je kunt de hele brief van de minister en de bijbehorende bijlage hier lezen.

Onze voorzitter, Lisa van Ginneken reageert hierop als volgt: “Transvisie is blij dat minister Dekker de deskundigenverklaring gaat afschaffen. Deze beoordeling door een psycholoog is ons sinds de komst van deze wet een doorn in het oog. De verplichte psychologische toets ontneemt transgender personen hun zelfbeschikkingsrecht en is onnodig. We zijn blij dat Dekker dat ook inziet. Wat ons betreft is de volgende stap om de rol van de psycholoog bij het krijgen van toegang tot medische behandeling hiermee in overeenstemming te brengen. De psycholoog moet in een begeleidende rol. De toetsing voor indicatiestelling moet omgevormd worden tot een afgebakende intake om eventuele bijkomende problemen te signaleren. Niet om vervolgens transgender personen de toegang tot zorg te ontzeggen, maar om meteen adequate begeleiding te gaan bieden voor die bijkomende zaken.”

Read More

Gesprek Transvisie en TNN met College van de Rechten van de Mens nav een uitspraak over handelswijze bij kinderwens

Op 10 april 2019 spraken Transgender Netwerk Nederland en Transvisie met het College van de Rechten van de Mens. Aanleiding was het oordeel van college of het Utrecht Medisch Centrum discrimineerde toen ze een transvrouw met kinderwens langs een maatschappelijk werker stuurden vanwege haar transgender zijn. Volgens het college is er weliswaar door het ziekenhuis onderscheid gemaakt op grond van het geslacht, maar is dit in dit geval niet verboden vanwege het zwaarderwegende belang van het kind. Het ziekenhuis volgde een richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) uit 2016, waarin het belang van het kind nadrukkelijk wordt benoemd.

Zie de uitspraak van het college: (https://www.mensenrechten.nl/nl/oordeel/2019-15).

In ons gesprek werd duidelijk dat het college in zulke situaties richtlijnen van beroepsverenigingen maar beperkt toetst op hun toepasbaarheid. Het college wil niet op de stoel van de artsen gaan zitten en kijkt slechts naar de aanwezigheid van wetenschappelijke onderbouwing en onderzoekt dus niet grondig de inhoud, actualiteit en volledigheid van dergelijke richtlijnen.

Transvisie en Transgender Netwerk Nederland vinden het erg jammer dat het college in hun oordeel en de samenvatting daarvan niet hebben beschreven hoe beperkt ze naar het NVOG-standpunt heeft gekeken. Ze had daarmee naar ons idee een hoop onrust kunnen voorkomen en zowel transgender personen als zorgprofessionals beter kunnen informeren over de betekenis van hun oordeel. We hebben onze teleurstelling duidelijk aan het college overgebracht en aangegeven dat we de wijze waarop het oordeel nu is geformuleerd nogal stigmatiserend vinden.

Transvisie en Transgender Netwerk Nederland hebben ook de NVOG uitgenodigd voor een gesprek over hun richtlijn en de huidige consequenties ervan. We hopen hier snel meer over te kunnen vertellen.

Read More

Minister Bruins beantwoord Kamervragen n.a.v. de petitie ‘Vergoeding vruchtbaarheidsbehandeling voor elke vrouw’

Minister Bruins beantwoordt Kamervragen over de zorgen van de ondertekenaars van de petitie ‘vergoeding vruchtbaarheidsbehandeling voor elke vrouw’.

Zoals bekend is er onrust ontstaan omdat de vergoeding van de vruchtbaarheidsbehandelingen dreigt te verdwijnen. Dit kan zeker ook gevolgen hebben voor transgender personen met een kinderwens. Hierbij een link naar het antwoord van de minister op de kamervragen.

Zie ook het artikel ‘Alles over de vergoeding van donorzaadbehandeling voor lesbische vrouwen’.

Read More

Oproep: Ouders die willen meewerken aan een stuk over de de problemen rond de beslissing

Voor de Volkskrant (magazine) schrijft onderstaande journalist een stuk over de besluitvorming die voorafgaat aan een transitie. Deze is hiervoor op zoek naar ouders die met hun kinderen in een kliniek zijn geweest, maar uiteindelijk toch hebben besloten om niet over te gaan tot transitie of deze voorlopig uit te stellen. Dit om inzichtelijk te maken hoe moeilijk zo’n beslisproces is.

Mocht u geïnteresseerd zijn hieraan mee te werken of eerst meer informatie willen, hoor de journalist dit graag. Deze is te bereiken op het mailadres: m.meester@volkskrant.nl

Read More

Oproep: Onderzoek naar seksuele en reproductieve eerstelijns zorg voor transgender en non-binaire mensen

Goede seksuele gezondheidszorg (bijv. SOA tests) en reproductieve gezondheidszorg (bijv. uitstrijkjes, anticonceptie, zorg bij menstruatieklachten) is belangrijk. Maar, transgender en non-binaire personen stappen met hun vragen of klachten niet altijd even makkelijk naar de dokter. Dit kan komen doordat de zorg niet altijd aansluit bij hun behoeften.

Onderstaande onderzoekers willen graag weten hoe de seksuele en reproductieve zorg voor transgender en non-binaire mensen in Nederland verbeterd kan worden.

Daarom zijn ze op zoek naar jouw mening!

Ze praten graag een keer met je over goede eerstelijnszorg (huisarts, GGD). Wat is er volgens jou nodig voor goede seksuele en reproductieve zorg voor transgender mensen? Waar gaan jij/je vrienden heen met vragen over SOA-risico, safe seks, anticonceptie of menstruatie? Wat moeten huisartsen weten of kunnen? Kortom: wat gaat er goed, en wat kan beter?

Jij: Identificeert je als trans of non-binair/gender non-conforming persoon, en bent 16 jaar of ouder.  
Wij: Moo Zinsmeister en Sophie Pulles, derdejaars Bachelor Gezondheidswetenschappen, VU.

Het onderzoek wordt uitgevoerd vanuit de afdeling Metamedica van VUmc (Dr. Maaike Muntinga, niet verbonden aan het Kennis en Expertisecentrum Genderdysforie VUmc), in samenwerking met Transgender Netwerk Nederland (TNN) (zie ook het bericht op de website van TNN). Met de resultaten willen de onderzoekers de perspectieven van transgender en non-binaire personen in kaart brengen, en zo uitgangspunten formuleren voor goede zorg.

Wil je meedoen of wil je meer weten?

Neem dan contact op met Moo Zinsmeister (m.m.zinsmeister@student.vu.nl), Sophie Pulles (s.e.m.pulles@student.vu.nl) of Dr. Maaike Muntinga (m.muntinga@vumc.nl).

Read More

Help mee om Nedibo vergoed te krijgen, vul de vragenlijst in!

Op dit moment wordt Nebido (een van de vormen van testosteron), niet of niet geheel vergoed door de zorgverzekering. Daardoor kunnen transgender mannen of non-binaire mensen die testosteron gebruiken, nu niet vrij kiezen tussen alle beschikbare vormen. Omdat er aantoonbare verschillen zijn in toediening en werking van de beschikbare vormen van testosteron, is het belangrijk dat die keuze er wel is. Waarom is dat belangrijk, ofwel omdat het gebruik prettiger is, of omdat er sprake is van bijwerkingen of een instabiele testosteronspiegel.

Transvisie, wil samen met andere patiëntenorganisaties, te weten: de Nederlandse Hypofysestichting, de Nederlandse Klinefeltervereniging en Stichting Zaadbalkanker, dit aankaarten en ervoor pleiten dat ook Nebido (volledig) vergoed gaat worden. Om goed te kunnen onderbouwen waarom het voor patiënten en artsen belangrijk is om keuzevrijheid te hebben tussen de verschillende middelen, is er een vragenlijst ontwikkeld. Met de uitkomsten kunnen wij duidelijk maken dat het nodig om ook Nebido geheel te vergoeden.

Deze vragenlijst is bedoeld voor iedereen die een vorm van testosteron gebruikt. De vragen hebben betrekking op het middel dat je nu gebruikt of in het verleden hebt gebruikt, waarom je ervoor kiest om dit middel te gebruiken en hoe tevreden je hier over bent.

De vragenlijst is hier in te vullen.

Help mee om Nebido vergoed te krijgen, vul de vragenlijst in!

Read More