Het ontdekken en leren omgaan met je genderidentiteit is een proces dat gepaard kan gaan met veel vragen en worstelingen. Als je religieus bent, kunnen die vragen vanuit de dimensie van jouw levensovertuiging een heel specifieke kleur krijgen. Allerlei vragen kunnen op je af komen. Wat is mijn identiteit in een religieus perspectief? Hoe ben ik bedoeld en hoe mag ik naar mezelf kijken? Mag ik zijn wie ik ben? Past een volledige transitie binnen mijn religie? Wat brengt het allemaal met zich mee? Hoe sta ik nu in mijn relatie? Hoe ga ik om met de verschillende reacties in mijn religieuze groepering? En zo zijn er veel meer vragen te noemen, die op je af kunnen komen als je een religie hebt en transgender bent.

Gespreksgroep

In Zwolle is een een gespreksgroep waar je met deze vragen terecht kunt en waar je jouw verhaal met anderen kunt delen. Natuurlijk kun je ook hier terecht met algemene vragen die elke transgender heeft. De gespreksgroep staat open voor iedereen met een religieuze achtergrond in de meest brede zin van het woord. Iedereen die vanuit zijn of haar eigen levensovertuiging behoefte heeft aan een veilige ruimte voor een open gesprek, is van harte welkom. Kom je voor het eerst of wil je informatie over deze gespreksgroep dan kun je ons e-mailen of je kunt bellen naar het informatiepunt.

Programma

De gespreksthema’s worden in overleg met de deelnemers vastgesteld.

Zelfhulpgroep

Deze groep is een zelfhulpgroep waar je anderen in dezelfde situatie kunt ontmoeten en spreken. De groep wordt geleid door ervaringsdeskundige transgenders en een deskundige op religiegebied. De groep is in principe open. Welkom is iedereen voor wie deze groep is bedoeld. Zelfontplooiing en veiligheid staan centraal.

Contacttelefoon

De begeleiders van deze groep beheren een contacttelefoon voor mensen met vragen.

Diverse informatie vanuit verschillende geloofsrichtingen

Informatie voor en over transgenders met geloofsvragen:

 • Zie de website geloof en genderdysforie.
 • Aanpassing doopakte. In de protestantse kerk de PKN is een discussie opgestart over de mogelijkheid om de doopakte aan te passen nadat je van geslacht bent veranderd. Er is in het Friesch dagblad en op de website van het COC aandacht aan dit onderwerp besteed.
 • Brochure: Transgender, geloof en kerk. Informatiebron voor kerken en andere christelijke geloofsgemeenschappen over transgenders en de wijze waarop kerggemeenschappen transgenders kunnen bejegenen en opvangen, door prof. H. Zorgdrager.
 • Interview in het Reformatorisch Dagblad met Ds. M.O. ten Brink (een van de vrijwilligers van Transgender en geloof) getiteld Transgender heeft open harten nodig.
 • Bevestigingsritueel door Church of England. De Church of England denkt na over een ritueel om de transitie van transgenders in de kerk te bevestigen. Zie dit Engelstalige artikel in Guardian.
 • ‘Ik ben er trots op een katholieke transgender te zijn’. Artikel in Time over de wijze waarop paus Franciscus een transgender bezoeker met open armen ontving. Nu  zou de rest van de kerk moeten volgen. Lees het artikel in Time 
 • Transgender moslims worstelen vaak met hun geloof. Ze hebben het gevoel dat transgender zijn als moslim niet kan en mag. De Islam is echter helemaal niet zo eenduidig over dit onderwerp. Onbekend bij veel mensen is bijvoorbeeld dat in Egypte en Iran de operaties om van geslacht te veranderen zijn toegestaan. Er is in beide landen een Fatwa uitgesproken, waarin toestemming is gegeven voor de geslachtsaanpassende operaties. Een Fatwa is een belangrijke religieuze uitspraak. Vooral Iran wordt er regelmatig geopereerd.
 • Islam en transseksualiteit Abdulwahid van Bommel is een islamitische docent geestelijke verzorging en schrijver. Op de website NieuwWij geeft hij een uitleg over de acceptatie van transseksualiteit binnen de islam. Op deze  website geeft hij een religieuze uitleg waarom transseksualiteit binnen de Islam geaccepteerd moet worden.
 • Aleyna was ooit Mustafa. Verhaal van een transgender moslima.
 • Diverse links Voor meer links zie onze pagina info/media/links onder Transgender & Geloof.
 • Allah doesn’t care if you are transgender. Artikel over de Indonesische school voor transgender people.
 • The Church of England stands up against Transgender bullying. Arikel over de Kerk van Engeland die alle scholen een gids heeft gestuurd om meer inclusief te zijn naar transgender en non-binary studenten.
 • Een artikel van Ray Buckner met zijn persoonlijke mening over wat het betekent Boedist, gender-queer en trans te zijn.
 • Artikel van een transman die ingaat op zijn Joodse geloof in relatie tot het transgender zijn.

Gegevens

Regio Heel Nederland
Toelating Open groep voor mensen uit de doelgroep. Aanmelden niet verplicht. Kom je voor het eerst laat het ons dan wel even weten
Doelgroep Transgenders met vragen rondom hun religie of levensovertuiging
Plaats Zerboltstraat 63A, 8022 RW Zwolle
Wanneer  Eerste zaterdag van de maand
Duur 14:00 tot 17:00 uur, inloop 13:30 uur
Parkeren Gratis in de directe omgeving
Begeleiders Jolanda en Marc
E-mail transgender-en-geloof@transvisie.nl
Telefoon Trangender en geloof 06 82891822
Telefoon Transvisie 030 410 02 03

Agenda