Twijfel je er aan of je wel past in de strikte tweedeling man/ vrouw of weet je dit al zeker? Je bevindt je in een groter gezelschap dan je misschien zelf denkt. Uit onderzoek onder een grote groep studenten in Rotterdam komt naar voren dat bijna 3% van hen zich niet of niet volledig in het hokje man of vrouw thuis voelt. Onderzoek onder 80.000 jongeren in Amerika laat een vergelijkbaar beeld zien. En de wetenschapper Mark Hommes spreekt zelfs over 6% van de bevolking. Het gaat dus om een grote groep mensen. Meer dan een stad als Utrecht zou kunnen huisvesten.

Non-binair is een parapluterm voor deze grote groep mensen die heel diverse gevoelens hebben over hun gender. De veelheid van termen die mensen voor zichzelf gebruiken geeft dit ook aan. Termen die gebruikt worden zijn gendercreatief, ‘(gender)queer’, ‘a-gender’, ‘bigender’, ‘genderfluïde’, ‘androgyn’, ‘polygender’, ‘genderneutraal’, gender-noncomform, pangender etc. Dit is een kleine greep, er nog veel meer termen die non-binaire mensen gebruiken. Sommige noemen zich daarnaast ook transgender, anderen juist niet.

Juist omdat de gevoelens zo divers zijn is er ook een grote variatie in hoe mensen expressie geven aan hun gender, in kleding, haartooi en andere uiterlijke kenmerken. Een daarmee is ook de behoefte aan hulp nogal verschillend. Waar veel transgender mensen juist wel behoefte hebben volledig man of vrouw te zijn, is voor non-binaire mensen maatwerk nodig.

Soms is het voldoende om alleen met bijvoorbeeld kleding en haardracht te laten zien wie je bent. Soms is er wel een verlangen naar lichamelijke aanpassingen of hormoon gebruik. Soms verandert de gender in de tijd of zelfs van dag tot dag. Uiteindelijk gaat het erom dat je vooral jezelf kunt zijn en dat je de uitingsvormen vindt die bij jou passen en dat je daarin gemak gaat vinden. Lastig daarbij is dat er weinig rolmodellen te vinden zijn die zich vrij hebben gemaakt van de dwingende tweedeling. Behalve in de kunstwereld zijn non-binaire mensen nauwelijks te vinden in de media. Ook lastig is dat er nauwelijks taal is ontwikkeld. Het Nederlands kent alleen mannelijke of vrouwelijke aanspreekvormen. Een poging is gedaan door TNN maar dit is helaas nog geen gemeengoed geworden. Zie de website van TNN.

De taak van de hulpverlening is om in te spelen op jouw behoefte om een expressievorm te vinden die bij je past. Je te helpen bij die zoektocht als dat nodig is of tegemoet te komen aan jouw specifieke wensen. Is duidelijk hoe je je gender vorm wil geven dan kan daarbij bijvoorbeeld medicatie, logopedie of een operatie passen. Aan jou om te bepalen wat bij je past en hoe je verder wilt gaan.

Om je een idee te geven wat er zoal mogelijk is hebben we verder op deze pagina een aantal ervaringsverhalen opgenomen. Bij onze groep TransAnders, die bijeenkomt in Utrecht en Groningen kun je mensen ontmoeten die zich ook buiten de tweedeling uiten. Op onze pagina transitie vind je een uitrolmenu met onder volwassenen de medische mogelijkheden mocht je behoefte hebben aan een medische begeleiding. Op onze pagina info, media volwassenen hebben we boeken en films staan die informatie geven voor mensen die non-binair zijn.

Inhoudelijke informatie

Ervaringsverhalen

Er staan een aantal ervaringsverhalen op de pagina ervaringsverhalen volwassenen.

Genderneutraliteit

  • N for neutral, documentaire van Sterre de Jong. Zie op NPO 2DOC