schrift-met-pen

Op deze pagina staan de verhalen van de transgenders zelf. Wil je je ervaringen delen? Hier kan jouw verhaal komen te staan. Je kunt je verhaal of tekst aanleveren aan redactie@transvisie.nl. De redactie bepaalt of een ervaringsverhaal daadwerkelijk wordt geplaatst.

Transmannen

Chris heeft vandaag precies één jaar een piemel

Verhaal van Chris een transman in de Gaykrant.

Hé dokter, sommige jongens worden geboren als meisje

Hele mooie en ontroerende TED-talk van Decker Moss, transman. Over hoe het voelt geboren te zijn als meisje en je jongen voelen. En wat het betekent de transitie door te moeten, hoe het voelt en wat het met je doet, de verhouding met je omgeving en de veranderingen in de relatie met zijn eeneiige tweelingzus (Nederlands ondertiteld).

Openhartig verhaal over seksualiteit van transmannen zonder genitale operatie

Mooi openhartig verhaal over de seksualiteit van transmannen (Let’s talk about sex (for Trans Men)), die geen genitale operatie hebben ondergaan.

What trans men see that women don’t

Lang gesproken en beschreven interview met transgendermannen over hoe zij de verschillen in bv. hun sociale positie, hun werk, de gesprekken met mannen onderling en de bejegening in de openbare ruimte voor en na hun transitie ervaren.

The Transketeers geven antwoord op vragen

Drie Nederlandse transmannen Jonah, Bart en Chris samen bekend als TheTransketeers, geven vijf keer uitgebreid antwoord op vragen die transgender mensen vaak worden gesteld. De reeds geplaatste delen hebben een link. Deel 1, Deel 2, Deel 3, Deel 4, Deel 5. Overigens staan er meer filmpjes op Youtube van the Transketeers en op hun website.

Myrte – Noah

Mooi gedicht over de strijd van een transman voor en tijdens de transitie door de ogen van Dan J.C.G. Lumey. (Het gedicht is in verband met de lay out, die door de website niet wordt gehandhaafd, te downloaden).

Bij hun geboorte leken Laurens en Yentl tweelingzussen

In Gay.nl het verhaal van Laurens en Yentl die zijn geboren als een eeneiige tweeling, één van de twee bleek een transman te zijn. Zie het artikel.

Dagelijkse foto’s van een transman

Deze transman maakte in 2017 dagelijks een foto van zichzelf. Het resultaat is een prachtige collectie die zijn leven samenvat. Zie op website van Adcocate.

Hello Goodbye

Joris Linnsen ontmoet in het kader van Hello Goodbye Mart op Schiphol. Mark vertelt over zijn transitie. Joris en Mark zijn ook te gast geweest in De Wereld Draait Door.

De wereld van de zwangere transman

  • A womb of their own, gaat over transmasculine mensen hebben besloten om zwanger te worden of borstvoeding te geven. Zie het verhaal op Facebook.
  • Transman vertelt zijn verhaal over zijn zwangerschap en geboorte van zijn kind, vijf jaar nadat hij een kind heeft gekregen als vrouw. lees ook het artikel in people.com.

Het verhaal van een transman die (toch) borstkanker heeft gekregen

In dit artikel lees je de ervaringen van een transman die na de transitie borstkanker kreeg.

Transgender zijn in 2017: ‘Ik ben nu gewoon gelukkig’

Interview met een jonge man in de Gay krant.

Foto’s van transmannen

Project m-bodyment

Aan het project m-bodiment van het Canadese Human Rights Trust, een videoserie over een negatief body image bij mannen deden ook enkele transmannen mee. Bekijk de serie

‘Uit de kast’

Tom (31) schrijft een brief aan Tom (13), zijn jongeren zelf. Deze brief is geplaatst in Psychologie magazine.

“Lieve kleine jongen, Ik weet dat jij daar bent, diep van binnen, achter een dikke muur, verstopt voor de buitenwereld. Soms kom je heel even naar buiten en geniet je ervan als iemand in jou de jongen ziet die je werkelijk bent.

Je hoeft je niet langer aan te passen. Je knipt je haar kort, draagt jongenskleren en gedraagt je als man. Ik weet dat je je best wel schaamt en ontzettend bang bent voor de reacties die zullen komen, wanneer je uitspreekt dat jij je eigenlijk een jongen voelt.

Je bent bang om niet geaccepteerd te worden in deze wereld vol met vooroordelen over transgenders. Ik weet dat je moeite hebt om andere mensen te vertrouwen en over je gevoelens te praten. Ga op zoek naar iemand die je wel kunt vertrouwen, want die mensen bestaan! Neem die drempel en begin er voorzichtig over.

Wat heb je te verliezen? Loop er nou niet te lang mee rond dat is zonde van alle jaren die je daardoor nog langer ongelukkig zult blijven. Ik weet dat je sterk genoeg bent om ermee voor de draad te komen. Ik weet dat je iedereen kan uitleggen waarom het geslacht wat jij met de geboorte toegewezen hebt gekregen niet klopt. Ik weet dat de psychologen en dokters in het ziekenhuis jou hiermee kunnen helpen.

Kom nu alsjeblieft naar buiten en laat de wereld zien wie je bent, zodat je van je vrijheid kunt genieten en eindelijk jezelf mag zijn. Je hebt nog een heel mooi, gelukkig en liefdevol leven voor je, dat op je wacht. Je bent een knappe en gevoelige jongen. Ik ben trots op jou en ik hou van jou! Tom de Grote”

Lef of geen lef

“Jij hebt wel lef, dat je dit zo doet met je leven!” Eén van de reacties die ik uit mijn omgeving kreeg tijdens mijn transitie van vrouw naar man. Zelf zie ik het eigenlijk helemaal niet als prestatie, dat ik ben gaan leven als mezelf. Het voelde voor mij niet als een keuze, maar als een noodzakelijke stap om eindelijk echt gelukkig te kunnen worden.

Wat maakt dan dat mensen het toch zien als lef hebben om in transitie te gaan? Ik denk dat ze het zichzelf onmogelijk kunnen voorstellen hoe het is om te leven met een identiteit: het gevoel man of vrouw te zijn, die niet overeenkomt met het lichaam, waarmee je geboren bent. De hormoonbehandeling en operaties die je ondergaat zijn gewenst in dit geval. Het is wel een onbekende weg, waarbij je vooraf niet kan weten wat het je precies zal brengen. Maar maakt dat dan dat je er lef voor nodig hebt om deze weg in te slaan?

Of is er nog meer? Ik denk dat de ontwetendheid mij uiteindelijk meer grijze haren heeft bezorgd dan het medische traject. Ik heb mijn studie niet kunnen afmaken vanwege discriminatie en dan betaal je best een hoge prijs voor iets waarmee je simpelweg geboren bent.

‘Transgenders, dat zijn toch alleen mensen met problemen’. Dit kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd door een docent. Dat is precies het negatieve beeld waar wij tegen vechten en maakt dat wij wel degelijk lef moeten hebben om ervoor uit te komen dat wij transgender zijn.

Als ik mezelf ga vergelijken, zie ik nu geen enkel verschil meer met een willekeurige leeftijdsgenoot in wat voor opzicht dan ook. Ik heb me uiteindelijk goed kunnen ontwikkelen ondanks de tegenwerking die ik heb gehad.

Er is nog een lange weg te gaan om de wereld te laten zien dat wij ook liefdevolle en waardevolle mensen zijn voor de samenleving en net als ieder ander mens geaccepteerd zouden moeten worden. Ik hoop dat er dan steeds minder lef voor nodig is om uit de kast te komen en te kunnen zijn wie je bent. Tom de Grote Noot van de redactie: (ten behoeve van lezerscolum in Metronieuws over ‘lef’) (27 mei 2015)

Transvrouwen

Tranen in mijn ogen toen ik mijzelf zag staan als vrouw

Interview met onze medewerkster Michelle.

Jeanine, regenboog mevrouw

“Ik wil graag mijn plekje in de wereld”. Column van Janine over reacties in de openbare ruimte.

Willemijn, transvrouw bij de politie gaat met pensioen

Verhaal en interview met Willemijn, die 43 jaar bij de politie heeft gewerkt en bij de politie haar transitie heeft doorgemaakt en gewoon bij de politie is blijven werken.

Persoonlijk verhaal van transvrouw over het orgasme na de operatie

Uitgebreid persoonlijk verhaal over een onderwerp dat niet zo vaak zo openhartig wordt besproken, het orgasme na de geslachtsaanpassende operatie.

Foto’s van transvrouwen

Uitzending over Hindoestaanse LHBT’ers

In deze uitzending met als titel :”Wat zullen anderen zeggen” komen een lesbische, homo en transgender aan het woord. Deze uitzending is nog te zien op de NTR.

Dubbelportret: opgroeien in NL als transgender of in Costa Rica

Een wereld van verschil: opgroeien als transvrouw in Nederland en in Costa Rica. Hoe is het om in verschillende landen als transvrouw op te groeien. Gesprek met Valentijn De Hingh en Dayana Fernandez over media, rolmodellen en acceptatie.

Transallemaal

Meli over genderdiversiteit

Het verhaal van Meli, het hokje van vrouw is te klein voor mij.

Demi is geen man of vrouw, maar gewoon Demi

Het verhaal van Demi, die werd geboren als meisje, maar zich jongen voelde. Nu is hij gewoon Demi. Demi vindt het nu erg jammer dat het krijgen van een kind niet meer tot de mogelijkheden behoort.

Van man naar vrouw en terug: Eef is eindelijk zichzelf

Artikel over Eef. Na een jaar als vrouw te hebben geleefd, besloot Eef dat hij zijn transitie tot vrouw niet verder doorzet.

Het enige dat bij mij mis was, was een beetje chemie en mijn gardarobe

All that was wrong with mee was a bit of chemistry and a boring wardrobe. Artikel over transgender mensen en het belang van hormoontherapie.

Gender kan zoveel meer zijn

Genderfluïde, Tim Sprenger (31) voelt zich zowel man als vrouw. Fotograaf Maria van Rooijen volgde hem van zijn twaalfde. Lees het artikel in de NRC.

Blog met hele diverse items over genderdiversiteit

De blog Gendervariety | Let’s talk about gender, bevat hele diverse Nederlandstalige persoonlijke verhalen.

Selfies van transgenders

21 mooie selfies van transgenders

Interview met Jacky inde Gaykrant

Interview met Jacky (medewerkster van TransAnders) in de Gaykrant.

Hoe het is genderqueer te zijn

Jacob Tobia vertelt in Cosmopolitan hoe het werkelijk is om genderqueer te zijn.

Ervaring met leven buiten de hokjes

Vijf non-binaire mensen vertellen over hun ervaringen met hun leven buiten de hokjes.

Persoonlijke verhalen

Gendervariety.com, website met diverse persoonlijke verhalen over de grote ruimte tussen man en vrouw in.

Verhaal van Selm Wenselaers

Onderweg van man naar vrouw raakte Selm Wenselaers de weg kwijt. Lees het verhaal in Trouw.

Noah is non-binair

Noah identificeert zich als non-binair. Hij voelt zich geen jongen of meisje. Zie zijn filmpje

Geen medische ingrepen gewenst

Engelstalig artikel met korte citaten van transgender personen die ervoor kiezen zonder medische ingrepen vorm aan hun identiteit te geven.

Interview met Mounir

Een Interview bij Jinek van Mounir SamuelMo Samuel vertelt de stap om van Monique te gaan naar Mounir en de weg erna.

Verhaal van Aria

Het bijzondere verhaal van Aria, die zichzelf iets tussen men en vrouw voelt. Aria begon haar transitie van man naar vrouw, maar hield er dan mee op: ‘Ik heb geaccepteerd dat ik half man, half vrouw ben’. Lees het verhaal in het Belgisch Nieuwsblad.

‘Tussen droom en werkelijkheid’

Tussen droom en werkelijkheid …… ‘Ik vroeg een genderneutrale ov-chipkaart aan en belandde in een bizarre en bureaucratische wereld’. Lees het artikel uit Vice.