Op deze pagina staan de verhalen van de transgenders zelf. Wil je je ervaringen delen? Hier kan jouw verhaal komen te staan. Je kunt je verhaal of tekst aanleveren aan redactie@transvisie.nl. De redactie bepaalt of een ervaringsverhaal daadwerkelijk wordt geplaatst.

What trans men see that women don’t

Lang gesproken en beschreven interview met transgendermannen over hoe zij de verschillen in bv. hun sociale positie, hun werk, de gesprekken met mannen onderling en de bejegening in de openbare ruimte voor en na hun transitie ervaren.

The Transketeers geven antwoord op vragen

Drie Nederlandse transmannen Jonah, Bart en Chris samen bekend als TheTransketeers, geven vijf keer uitgebreid antwoord op vragen die transgender mensen vaak worden gesteld. De reeds geplaatste delen hebben een link. Deel 1, Deel 2, Deel 3, Deel 4, Deel 5. Overigens staan er meer informatieve filmpjes op Youtube van the Transketeers.

Bij hun geboorte leken Laurens en Yentl tweelingzussen

In Gay.nl het verhaal van Laurens en Yentl die zijn geboren als een eeneiige tweeling, waarvan een van de twee een transman bleek te zijn. Zie het artikel.

Dagelijkse foto’s van een transman

Deze transman maakte in 2017 dagelijks een foto van zichzelf. Het resultaat is een prachtige collectie die zijn leven samenvat. Zie op website van Adcocate.

Hello Goodbye

Joris Linnsen ontmoet in het kader van Hello Goodbye Mart op Schiphol. Mark vertelt over zijn transitie. Joris en Mark zijn ook te gast geweest in De Wereld Draait Door.

Dubbelportret: opgroeien in NL als transgender of in Costa Rica

Een wereld van verschil: opgroeien als transvrouw in Nederland en in Costa Rica. Hoe is het om in verschillende landen als transvrouw op te groeien. Gesprek met Valentijn De Hingh en Dayana Fernandez over media, rolmodellen en acceptatie.

Willemijn, transvrouw bij de politie gaat met pensioen

Verhaal en interview met Willemijn, die 43 jaar bij de politie heeft gewerkt en bij de politie haar transitie heeft doorgemaakt en gewoon bij de politie is blijven werken.

De wereld van de zwangere transman

  • A womb of their own, gaat over transmasculine mensen hebben besloten om zwanger te worden of borstvoeding te geven. Zie het verhaal op Facebook.
  • Transman vertelt zijn verhaal over zijn zwangerschap en geboorte van zijn kind, vijf jaar nadat hij een kind heeft gekregen als vrouw. lees ook het artikel in people.com.

Het verhaal van een transman die (toch) borstkanker heeft gekregen

Op deze website lees je de ervaringen van een transman die na de transitie borstkanker kreeg.

Uitzending over Hindoestaanse LHBT’ers

In deze uitzending met als titel :”Wat zullen anderen zeggen” komen een lesbische, homo en transgender aan het woord. Deze uitzending is nog te zien op de NTR.

Persoonlijk verhaal van transvrouw over het orgasme na de operatie

Uitgebreid persoonlijk verhaal over een onderwerp dat niet zo vaak zo openhartig wordt besproken, het orgasme na de geslachtsaanpassende operatie.

Transgender zijn in 2017: ‘Ik ben nu gewoon gelukkig’

Interview met een jonge man in de Gay krant.

10 transmannen en 10 transvrouwen

Project m-bodyment

Aan het project m-bodiment van het Canadese Human Rights Trust, een videoserie over een negatief body image bij mannen deden ook enkele transmannen mee. Bekijk de serie

Blog met hele diverse intems over genderdiversiteit

De blog Gendervariety | Let’s talk about gender, bevat hele diverse Nederlandstalige persoonlijke verhalen.

Brief aan je jongere zelf, ‘Uit de kast’

Tom (31) schrijft een brief aan Tom (13). Deze brief is geplaatst in Psychologie magazine. Hieronder volgt de tekst: “Lieve kleine jongen, Ik weet dat jij daar bent, diep van binnen, achter een dikke muur, verstopt voor de buitenwereld. Soms kom je heel even naar buiten en geniet je ervan als iemand in jou de jongen ziet die je werkelijk bent.

Je hoeft je niet langer aan te passen. Je knipt je haar kort, draagt jongenskleren en gedraagt je als man. Ik weet dat je je best wel schaamt en ontzettend bang bent voor de reacties die zullen komen, wanneer je uitspreekt dat jij je eigenlijk een jongen voelt.

Je bent bang om niet geaccepteerd te worden in deze wereld vol met vooroordelen over transgenders. Ik weet dat je moeite hebt om andere mensen te vertrouwen en over je gevoelens te praten. Ga op zoek naar iemand die je wel kunt vertrouwen, want die mensen bestaan! Neem die drempel en begin er voorzichtig over.

Wat heb je te verliezen? Loop er nou niet te lang mee rond dat is zonde van alle jaren die je daardoor nog langer ongelukkig zult blijven. Ik weet dat je sterk genoeg bent om ermee voor de draad te komen. Ik weet dat je iedereen kan uitleggen waarom het geslacht wat jij met de geboorte toegewezen hebt gekregen niet klopt. Ik weet dat de psychologen en dokters in het ziekenhuis jou hiermee kunnen helpen.

Kom nu alsjeblieft naar buiten en laat de wereld zien wie je bent, zodat je van je vrijheid kunt genieten en eindelijk jezelf mag zijn. Je hebt nog een heel mooi, gelukkig en liefdevol leven voor je, dat op je wacht. Je bent een knappe en gevoelige jongen. Ik ben trots op jou en ik hou van jou! Tom de Grote”

Selfies

21 mooie selfies van transgenders

Lef of geen lef

“Jij hebt wel lef, dat je dit zo doet met je leven!” Eén van de reacties die ik uit mijn omgeving kreeg tijdens mijn transitie van vrouw naar man. Zelf zie ik het eigenlijk helemaal niet als prestatie, dat ik ben gaan leven als mezelf. Het voelde voor mij niet als een keuze, maar als een noodzakelijke stap om eindelijk echt gelukkig te kunnen worden.

Wat maakt dan dat mensen het toch zien als lef hebben om in transitie te gaan? Ik denk dat ze het zichzelf onmogelijk kunnen voorstellen hoe het is om te leven met een identiteit: het gevoel man of vrouw te zijn, die niet overeenkomt met het lichaam, waarmee je geboren bent. De hormoonbehandeling en operaties die je ondergaat zijn gewenst in dit geval. Het is wel een onbekende weg, waarbij je vooraf niet kan weten wat het je precies zal brengen. Maar maakt dat dan dat je er lef voor nodig hebt om deze weg in te slaan?

Of is er nog meer? Ik denk dat de ontwetendheid mij uiteindelijk meer grijze haren heeft bezorgd dan het medische traject. Ik heb mijn studie niet kunnen afmaken vanwege discriminatie en dan betaal je best een hoge prijs voor iets waarmee je simpelweg geboren bent.

‘Transgenders, dat zijn toch alleen mensen met problemen’. Dit kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd door een docent. Dat is precies het negatieve beeld waar wij tegen vechten en maakt dat wij wel degelijk lef moeten hebben om ervoor uit te komen dat wij transgender zijn.

Als ik mezelf ga vergelijken, zie ik nu geen enkel verschil meer met een willekeurige leeftijdsgenoot in wat voor opzicht dan ook. Ik heb me uiteindelijk goed kunnen ontwikkelen ondanks de tegenwerking die ik heb gehad.

Er is nog een lange weg te gaan om de wereld te laten zien dat wij ook liefdevolle en waardevolle mensen zijn voor de samenleving en net als ieder ander mens geaccepteerd zouden moeten worden. Ik hoop dat er dan steeds minder lef voor nodig is om uit de kast te komen en te kunnen zijn wie je bent. Tom de Grote Noot van de redactie: (ten behoeve van lezerscolum in Metronieuws over ‘lef’) (27 mei 2015)