schrift-met-pen

Op deze pagina staan de verhalen van de transgenders zelf, soms direct aangeleverd, soms door verwijzing naar een artikel. Wil je je ervaringen delen? Lever je verhaal of tekst aan redactie@transvisie.nl (de redactie bepaalt of een ervaringsverhaal daadwerkelijk wordt geplaatst).

Mannen

Coming-out van Mart

Mart vertelt over zijn coming out als transgender jongen.

Indringende fotoserie, Inner Yourney, tijdens een transitie

Fotoserie van een Marvel Harris. In ‘Inner Journey’ legt Marvel zijn transitieproces van vrouw naar man vast en de rol van zijn eetstoornis hierin. Dit brengt hij in beeld door middel van zelfportretten, waarin de emoties duidelijk en indringend zijn af te lezen.

Twin sisters become twin brothers

Video waarin de tweeling hun verhaal vertelt.

Verhaal in de Linda over eeneiige tweelingbroers zijn beiden transgender:  we durfden het elkaar niet te vertellen.

Do trans men have male privilege ?

Video waarin op bovenstaande vraag antwoord wordt gegeven.

Drie jonge mannen vertellen over hun weg naar zelfacceptatie

Verhaal van drie jonge transmannen en over de manier waarop ze zichzelf zijn gaan accepteren.

Chris wist van kinds af aan dat hij geen meisje was

Artikel van at5 over Chris, die van kinds af aan wist dat hij geen meisje was.

François: ‘Volledige acceptatie is helaas nog ver weg’.

Interview met François die vertelt over zijn transitie en de blogs die hij hierover maakt.

American boys project is een prachtige ode aan transgender mannen

Mooi stuk op Vice in Nederlands met hele mooie foto’s van transgender mannen

Chris heeft vandaag precies één jaar een piemel

Verhaal van Chris in de Gaykrant.

Hé dokter, sommige jongens worden geboren als meisje

Hele mooie en ontroerende TED-talk van Decker Moss, transgender man. Over hoe het voelt geboren te zijn als meisje en je jongen voelen. En wat het betekent de transitie door te moeten, hoe het voelt en wat het met je doet, de verhouding met je omgeving en de veranderingen in de relatie met zijn eeneiige tweelingzus (Nederlands ondertiteld).

What trans men see that women don’t

Lang gesproken en beschreven interview met transgender mannen over hoe zij de verschillen in bv. hun sociale positie, hun werk, de gesprekken met mannen onderling en de bejegening in de openbare ruimte voor en na hun transitie ervaren.

The Transketeers geven antwoord op vragen

Drie Nederlandse trans mannen Jonah, Bart en Chris samen bekend als The Transketeers, geven vijf keer uitgebreid antwoord op vragen die transgender mensen vaak worden gesteld. De reeds geplaatste delen hebben een link. Deel 1, Deel 2, Deel 3, Deel 4, Deel 5. Overigens staan er meer filmpjes op Youtube van the Transketeers en op hun website.

Myrte – Noah

Mooi gedicht over de strijd van een transgender man voor en tijdens de transitie door de ogen van Dan J.C.G. Lumey. (Het gedicht is in verband met de lay out, die door de website niet wordt gehandhaafd, te downloaden).

Bij hun geboorte leken Laurens en Yentl tweelingzussen

In Gay.nl het verhaal van Laurens en Yentl die zijn geboren als een eeneiige tweeling, één van de twee bleek een transgender man te zijn. Zie het artikel.

Dagelijkse foto’s van een transman

Deze man met transgender achtergrond maakte in 2017 dagelijks een foto van zichzelf. Het resultaat is een prachtige collectie die zijn leven samenvat. Zie op website van Adcocate.

Hello Goodbye

Joris Linnsen ontmoet in het kader van Hello Goodbye Mart op Schiphol. Mark vertelt over zijn transitie. Joris en Mark zijn ook te gast geweest in De Wereld Draait Door.

De wereld van de zwangere transgender man

  • A womb of their own, gaat over transmasculine mensen hebben besloten om zwanger te worden of borstvoeding te geven. Zie het verhaal op Facebook.
  • Man met transgender achtergrond vertelt zijn verhaal over zijn zwangerschap en geboorte van zijn kind, vijf jaar nadat hij een kind heeft gekregen als vrouw. lees ook het artikel in people.com.

Het verhaal van een transgender man met borstkanker

In dit artikel lees je de ervaringen van een transman die na de transitie borstkanker kreeg.

Transgender zijn in 2017: ‘Ik ben nu gewoon gelukkig’

Interview met een jonge man in de Gay krant.

Foto’s van trans mannen

Project m-bodyment

Aan het project m-bodiment van het Canadese Human Rights Trust, een videoserie over een negatief body image bij mannen deden ook enkele mannen met transgender achtergrond mee. Bekijk de serie

‘Uit de kast’

Tom (31) schrijft een brief aan Tom (13), zijn jongeren zelf. Deze brief is geplaatst in Psychologie magazine.

“Lieve kleine jongen, Ik weet dat jij daar bent, diep van binnen, achter een dikke muur, verstopt voor de buitenwereld. Soms kom je heel even naar buiten en geniet je ervan als iemand in jou de jongen ziet die je werkelijk bent.

Je hoeft je niet langer aan te passen. Je knipt je haar kort, draagt jongenskleren en gedraagt je als man. Ik weet dat je je best wel schaamt en ontzettend bang bent voor de reacties die zullen komen, wanneer je uitspreekt dat jij je eigenlijk een jongen voelt.

Je bent bang om niet geaccepteerd te worden in deze wereld vol met vooroordelen over transgenders. Ik weet dat je moeite hebt om andere mensen te vertrouwen en over je gevoelens te praten. Ga op zoek naar iemand die je wel kunt vertrouwen, want die mensen bestaan! Neem die drempel en begin er voorzichtig over.

Wat heb je te verliezen? Loop er nou niet te lang mee rond dat is zonde van alle jaren die je daardoor nog langer ongelukkig zult blijven. Ik weet dat je sterk genoeg bent om ermee voor de draad te komen. Ik weet dat je iedereen kan uitleggen waarom het geslacht wat jij met de geboorte toegewezen hebt gekregen niet klopt. Ik weet dat de psychologen en dokters in het ziekenhuis jou hiermee kunnen helpen.

Kom nu alsjeblieft naar buiten en laat de wereld zien wie je bent, zodat je van je vrijheid kunt genieten en eindelijk jezelf mag zijn. Je hebt nog een heel mooi, gelukkig en liefdevol leven voor je, dat op je wacht. Je bent een knappe en gevoelige jongen. Ik ben trots op jou en ik hou van jou! Tom de Grote”

Lef of geen lef

“Jij hebt wel lef, dat je dit zo doet met je leven!” Eén van de reacties die ik uit mijn omgeving kreeg tijdens mijn transitie van vrouw naar man. Zelf zie ik het eigenlijk helemaal niet als prestatie, dat ik ben gaan leven als mezelf. Het voelde voor mij niet als een keuze, maar als een noodzakelijke stap om eindelijk echt gelukkig te kunnen worden.

Wat maakt dan dat mensen het toch zien als lef hebben om in transitie te gaan? Ik denk dat ze het zichzelf onmogelijk kunnen voorstellen hoe het is om te leven met een identiteit: het gevoel man of vrouw te zijn, die niet overeenkomt met het lichaam, waarmee je geboren bent. De hormoonbehandeling en operaties die je ondergaat zijn gewenst in dit geval. Het is wel een onbekende weg, waarbij je vooraf niet kan weten wat het je precies zal brengen. Maar maakt dat dan dat je er lef voor nodig hebt om deze weg in te slaan?

Of is er nog meer? Ik denk dat de ontwetendheid mij uiteindelijk meer grijze haren heeft bezorgd dan het medische traject. Ik heb mijn studie niet kunnen afmaken vanwege discriminatie en dan betaal je best een hoge prijs voor iets waarmee je simpelweg geboren bent.

‘Transgenders, dat zijn toch alleen mensen met problemen’. Dit kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd door een docent. Dat is precies het negatieve beeld waar wij tegen vechten en maakt dat wij wel degelijk lef moeten hebben om ervoor uit te komen dat wij transgender zijn.

Als ik mezelf ga vergelijken, zie ik nu geen enkel verschil meer met een willekeurige leeftijdsgenoot in wat voor opzicht dan ook. Ik heb me uiteindelijk goed kunnen ontwikkelen ondanks de tegenwerking die ik heb gehad.

Er is nog een lange weg te gaan om de wereld te laten zien dat wij ook liefdevolle en waardevolle mensen zijn voor de samenleving en net als ieder ander mens geaccepteerd zouden moeten worden. Ik hoop dat er dan steeds minder lef voor nodig is om uit de kast te komen en te kunnen zijn wie je bent. Tom de Grote Noot van de redactie: (ten behoeve van lezerscolum in Metronieuws over ‘lef’) (27 mei 2015)

Vrouwen

Gesprek met Vlaamse tweeling

Gesprek met Vlaamse eeneiige tweelingbroers, waarvan er één een meisje bleek.

Portretten van transgender vrouwen

Mooie intieme en kwetsbare portretten van transgender vrouwen in Parijs in 1959.

De onzekere Jacob Jan werd de elegante Emma

Het verhaal in de Gelderlander over Emma die op haar 55e in transitie ging.

Het verhaal van een ongebruikelijk transitie

Het openhartige verhaal van Elissa over haar ongebruikelijke transitie. ik-ben-elissa

Do trans woman have male privilege ?

Video waarin wordt ingegaan op bovenstaande vraag.

Loena Maas vertelt haar verhaal

Hearsay No 7 – Loena Maas vrouw met transgender achtergrond vertelt haar verhaal

Nikki’s Blog

Blog van Nikki over haar leven als vrouw in haar relatie, met de kinderen, etc.

Tranen in mijn ogen toen ik mijzelf zag staan als vrouw

Interview met Michelle.

Jeanine, regenboog mevrouw

“Ik wil graag mijn plekje in de wereld”. Column van Janine over reacties in de openbare ruimte.

Politievrouw met transgender achtergrond gaat met pensioen

Verhaal en interview met Willemijn, die 43 jaar bij de politie heeft gewerkt en bij de politie haar transitie heeft doorgemaakt en gewoon bij de politie is blijven werken.

Foto’s van vrouwen

Uitzending over Hindoestaanse LHBT’ers

In deze uitzending met als titel :”Wat zullen anderen zeggen” komen een lesbische, homo en transgender aan het woord. Deze uitzending is nog te zien op de NTR.

Dubbelportret: opgroeien in NL als transgender of in Costa Rica

Een wereld van verschil: opgroeien als trans vrouw in Nederland en in Costa Rica. Hoe is het om in verschillende landen als vrouw met transgender achtergrond op te groeien. Gesprek met Valentijn De Hingh en Dayana Fernandez over media, rolmodellen en acceptatie.

Trans allemaal

De schoonheidsmythes rond gender (video)

In deze video gepubliceerd door Weekend.knack,be zijn Maria José, Rain Dove en Kate Bornstein aan het woord over gender (Engels).

Ik wil de bestaande orde verbrijzelen

Artikel over Héloïse Letissier, die zowel mannelijk als vrouwelijk wil zijn.

Luchtig doen over transseksualiteit maar niet te

Artikel van Maxim Februari over transseksualiteit.

Gen(d)eratiekloof

Artikel over hoe babyboomers en millenials gender anders ervaren.

Guna Yala

Verhaal uit Guna Yala, waar vrouwen op handen worden gedragen en genderfluiditeit iets natuurlijks is.

Foto’s en vragen van mensen er tussen in

Serie foto’s en vragen van transgender, genderqueer, gender non-conforme en gendervariant mensen.

5 dingen over genderqueer

Een Youtube filmpje met 5 dingen die je zou moeten weten over het zijn van genderqueer.

An Interactive exploration of non-binary gender identity

An interactive exploration of non-binary gender identity created by non-binary teens and young adults at Youth radio.

De eerste keer dat ik me realiseerde dat ik non-binair was

De verhalen van zes mensen over de ‘eerste keer dat ze zich realiseerden dat’.

Meli over genderdiversiteit

Het verhaal van Meli, het hokje van vrouw is te klein voor mij.

Demi is geen man of vrouw, maar gewoon Demi

Het verhaal van Demi, die werd geboren als meisje, maar zich jongen voelde. Nu is hij gewoon Demi. Demi vindt het nu erg jammer dat het krijgen van een kind niet meer tot de mogelijkheden behoort.

Van man naar vrouw en terug: Eef is eindelijk zichzelf

Artikel over Eef. Na een jaar als vrouw te hebben geleefd, besloot Eef dat hij zijn transitie tot vrouw niet verder doorzet.

Wat bij mij mis was, was een beetje chemie en mijn garderobe

All that was wrong with mee was a bit of chemistry and a boring wardrobe. Artikel over transgender mensen en het belang van hormoontherapie.

Gender kan zoveel meer zijn

Genderfluïde, Tim Sprenger (31) voelt zich zowel man als vrouw. Fotograaf Maria van Rooijen volgde hem van zijn twaalfde. Lees het artikel in de NRC.

Blog met hele diverse items over genderdiversiteit

De blog Gendervariety | Let’s talk about gender, bevat hele diverse Nederlandstalige persoonlijke verhalen.

Selfies van transgenders

21 mooie selfies van transgenders

Interview met Jacky inde Gaykrant

Interview met Jacky (medewerkster van TransAnders) in de Gaykrant.

Hoe het is genderqueer te zijn

Jacob Tobia vertelt in Cosmopolitan hoe het werkelijk is om genderqueer te zijn.

Ervaring met leven buiten de hokjes

Vijf non-binaire mensen vertellen over hun ervaringen met hun leven buiten de hokjes.

Persoonlijke verhalen

Gendervariety.com, website met diverse persoonlijke verhalen over de grote ruimte tussen man en vrouw in.

Verhaal van Selm Wenselaers

Onderweg van man naar vrouw raakte Selm Wenselaers de weg kwijt. Lees het verhaal in Trouw.

Noah is non-binair

Noah identificeert zich als non-binair. Hij voelt zich geen jongen of meisje. Zie zijn filmpje

Geen medische ingrepen gewenst

Engelstalig artikel met korte citaten van transgender personen die ervoor kiezen zonder medische ingrepen vorm aan hun identiteit te geven.

Interview met Mounir

Een Interview bij Jinek van Mounir SamuelMo Samuel vertelt de stap om van Monique te gaan naar Mounir en de weg erna.

Verhaal van Aria

Het bijzondere verhaal van Aria, die zichzelf iets tussen men en vrouw voelt. Aria begon haar transitie van man naar vrouw, maar hield er dan mee op: ‘Ik heb geaccepteerd dat ik half man, half vrouw ben’. Lees het verhaal in het Belgisch Nieuwsblad.

‘Tussen droom en werkelijkheid’

Tussen droom en werkelijkheid …… ‘Ik vroeg een genderneutrale ov-chipkaart aan en belandde in een bizarre en bureaucratische wereld’. Lees het artikel uit Vice.

Gelovig

Mijn eeneiige tweelingzusje was eigenlijk mijn broertje

Interview door BEAM (jongerenvereniging van de EO) van de eeneiige tweeling waarvan er één transgender is.

Noud is transgender en gelovig

Noud blogt over zijn gevoelens als transgender en zijn geloof.

Ouderen

Gesprek Poppy (11 jaar) en Josie (70 jaar)

Chat (video), van Pink News, tussen Poppy (11 jaar jaar oud trangender meisje) en Josie (70 jaar oude transgender vrouw) over hun ervaringen als transgender en het zijn van een echte vrouw/meisje.

Ik had mijn transitie op mijn 81 ste jaar

Verhaal van Ruth die op haar 81e haar geslachtsaanpassende operatie heeft ondergaan.

Met 75 jaar werd Jan toch nog een vrouw

Verhaal van Jan die op 75 jarige leeftijd in transitie ging.

Partners

Trouwen met husband en nu wife

Toen we trouwden was zij mijn man, nu is ze mijn vrouw. Na 4 jaar huwelijk kwam ik uit de kast.

Een relatie zonder vanzelfsprekendheden

Partnerverhaal waarin diversiteit centraal staat interview van Els over haar relatie met Corine.

Ze zijn geen foutje van de natuur, ze zíjn de natuur

Verhaal uit de Volkskrant over Tamar en Sofie en het bijbehorende filmpje.

Een bijzondere liefde

Blog van de partner van een trans vrouw.

Een nieuw begin, een nieuwe naam

Mooi verhaal over rouw van de kant van een partner.

Seksualiteit

De ervaringsverhalen van transgender mannen en vrouwen en van partners staan op onze pagina intimiteit