header_onderwerp_zorgverleners_gebouw

Op deze pagina staan behandelaars die je kunnen helpen bij je medische transitie. Op dit moment komen daar behandelaars bij en ook vallen er wel eens behandelaars af. Bij ons Informatiepunt kun je vragen of er nog wijzigingen zijn of andere behandelaars bekend zijn (030 410 02 03 of info@transvisie.nl).

Achter een aantal zorgverleners zijn de waarderingen opgenomen, die door cliënten zijn gegeven aan deze zorgverlener op de website van ZorgkaartNederland. Je wordt opgeroepen om zelf je zorgverlener ook te waarderen. Dat kan via het widget. Staat je zorgverlener er niet bij of is je zorgverlener nog niet bekend bij ZorgkaartNederland, vraag dan via de website van ZorgkaartNederland, deze zorgverlener op die website toe te voegen.

Deel de ervaringen die je hebt met je zorgverlener op de website van ZorgkaartNederland, daar hebben anderen ook wat aan !

Basis RGB
Medisch transitie

Er zijn in Nederland meerdere academische ziekenhuizen waar volwassen een gehele of gedeeltelijke transitie kunnen ondergaan. In deze ziekenhuizen werken specialisten uit meerdere medische disciplines (psychologen, psychiaters, endocrinologen, gynaecologen, urologen, plastisch chirurgen, etc.) samen in een genderteam.

Amsterdam UMC (voorheen VUmc)

Hier kunnen volwassenen, jongeren en kinderen terecht voor het hele traject, te weten: intake, diagnostische fase en geslachtsaanpassende behandelingen (hormonen en operaties). Voor folders en brochures klik hier.

UMC Groningen (UMCG)

Hier kunnen volwassenen terecht voor het hele traject, te weten: intake, diagnostische fase en geslachtsaanpassende behandelingen (hormonen en operaties).

Er is een aantal psychologenpraktijken en vrijgevestigde psychologen waar je terecht kunt voor een diagnose en soms ook voor indicatiestelling. Deze psychologen werken in dat geval samen met endocrinologen (hormoonartsen) en chirurgen in diverse plaatsen in Nederland voor de geslachtsaanpassende behandeling, maar soms ook met ziekenhuizen in het buitenland (België, Duitsland, Thailand).

Indien het gehele traject wordt aangeboden door een psychologenpraktijk of vrijgevestigde psycholoog krijg je vaak met meerdere ziekenhuizen te maken, soms zelfs in het buitenland. Informeer aan het begin van je behandeling naar hoe het traject eruit ziet, wat je aan begeleiding kunt verwachten, hoe de verwijzing naar de behandelend artsen plaats vindt en welke onderdelen van je transitie je zelf moet regelen.

Stepwork Transgenderzorg

GGZ instelling die aan volwassenen, jongeren en kinderen het gehele traject aanbiedt. Na de diagnostische fase wordt samengewerkt met een netwerk van artsen en ziekenhuizen. Omdat de transgenderzorg sterk in beweging is raden wij aan om goed na te vragen welke zorg Stepwork kan bieden en bij welk ziekenhuis.

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlStepwork is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Jonx, Stichting Lentis

Diagnosestellingen en behandeling aan kinderen en jongeren tot 23 jaar. Jongeren tussen 12 en 18 jaar gaan voor de medische transitie naar  Amsterdam UMC. Jongeren vanaf 18 jaar gaan voor medische transitie naar het UMCG.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlLentis is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Psychologenpraktijk De Vaart

Praktijk doet diagnostiek die Amsterdam UMC en UMCG in principe overnemen. Voor medische transitie wordt doorverwezen naar Amsterdam UMC of UMCG. Hormoonbehandeling die na de diagnostiek vanuit deze praktijk is gestart, kan mogelijk worden overgenomen door deze ziekenhuizen.

Genderteam Zuid-Nederland (Mutsaersstichting en OOG)

Biedt psychologische zorg en diagnosestelling voor kinderen, jongeren en (jong)volwassenen. Voor medische transitie wordt verwezen naar Amsterdam UMC of UMCG. Mogelijk komt er in de toekomst samenwerking in de directe omgeving met medisch specialisten voor passende medische behandelingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlMutsaersstichting is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Jeugd & Relatie Psychotherapie

Overbruggingstrajecten en co-producties voor jongeren en jongvolwassenen naar het medische traject van Amsterdam UMC.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlRoeffen, J.T.W.M. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Compass GGZ

Nieuwe aanbieder op het gebied van transgenderzorg aan volwassenen. Compass biedt diagnostiek en brede begeleiding, zo nodig ook maatschappelijke werk. Er zijn contacten met Amsterdam UMC (VUmc) over zij-instroom.

T-Cendent

Aanbieder op het gebied van transgenderzorg aan volwassenen. T-Cendent biedt diagnostiek en brede begeleiding. Er zijn contacten met medici in binnen en buitenland voor hormoonbehandeling en chirurgie.

Bas Fels psycholoog

Vrijgevestigde psycholoog, die met transgenders werkt.

Verder zijn er een aantal klinieken waar operaties worden uitgevoerd op verwijzing van een van de academische ziekenhuizen of hierboven genoemde psychologenpraktijken die aan diagnosestelling en indicatie doen of hormonen worden verstrekt.

Gender Clinic

De Gender Clinic valt onder Sandstep Healthcare. Gender Clinic wil een breed pakket aan genderbevestigende operaties gaan aanbieden. Op dit moment zijn dat: Mastectomie, borstvergrotingen en secundaire correcties (kleine hersteloperaties) op alle gendergerelateerde gebieden. Het chirurgenteam bestaat uit Marc Bram Bouman, Xander Bakker en Naomi van Hout. Gender Clinic is gevestigd in Bos en Duin (tussen Zeist en Amersfoort), en heeft ook een poli voor intakes in het centrum van Haarlem. Instroom van cliënten van alle psychologenpraktijken/GGZ-instellingen is mogelijk. Gender Clinic doet een dossierintake/check op het vooronderzoek. Gender Clinic heeft contracten met diverse zorgverzekeraars (informeer vooraf of er ook afspraken zijn met jouw verzekeraar). Voor de borstvergroting kun je niet bij je verzekeraar terecht, maar is er de subsidieregeling van VWS. Contactgegevens zie de website.

MC Bloemendaal

In het MC Bloemendaal (MC Bloemendaal, Zomerzorgerlaan 50, 2061 CX Bloemendaal, tel. 023-5250008, email info@mcbloemendaal.n) worden borstoperaties o.a. voor transgender mannen uitgevoerd. Er werken meerdere chirurgen die ervaring hebben met deze operaties, o.a. dr. D.K.G. (Thea) van Loenen.

Zorg wel dat je een volwaardige restitutie zorgverzekeringspolis hebt. Bij zo’n verzekering heb je vrije artsenkeuze.

Transgender clinic Amsterdam

Maandelijkse pop-up kliniek waar transgender mensen worden geholpen die de weg naar de reguliere zorg niet makkelijk vinden. Te denken valt aan buitenlandse transgenders en/of sekswerkers. Trans led health/social care Medische transpersonen kliniek,  
Sunday 3th november 2019 van 12:00 – 18:00, Oudezijdsvoorburgwal 97 A, Amsterdam

Zoek je een andere behandelaar dan hierboven genoemd, kijk even naar ons tabblad psychologische ondersteuning of bel ons Informatiepunt (030 410 02 03 of info@transvisie.nl. Het informatiepunt heeft gegevens van verschillende soorten behandelaars die bekend zijn met transgender personen, zoals:

 • Bekkenbodemfysiotherapeuten
 • Chirurgen
 • Endocrinologen
 • Haptonomen
 • Huidtherapeuten
 • Logopedisten
 • Psychologische hulpverleners

Op de website Roze in Wit is een lijst opgenomen met artsen die statement het LHBTI+ vriendelijke artsen hebben onderschreven.

Psychologische ondersteuning

Psychologische en psychosociale ondersteuning of hulpverlening op individuele basis voor, tijdens en na het transitietraject. Je kunt niet bij al deze behandelaars terecht als vervanging voor de diagnostische fase, maar ze kunnen volwassenen helpen bij hun zoektocht naar hun genderidentiteit, doorsturen naar een genderteam of een vrij gevestigde psycholoog of verder begeleiden bij de transitie.

Stepwork Transgenderzorg

Psychologische en psychosociale hulpverlening aan volwassenen, jongeren en kinderen.

Zie waardering van deze zorgverlener op het tabblad medische transitie

Jonx, Stichting Lentis

Hulp en ondersteuning aan kinderen en jongeren tot 23 jaar.

Zie de waardering van deze zorgverlener op het tabblad medische transitie.

Psychologenpraktijk De Vaart

Psychologische ondersteuning aan transgender personen en hun directe naasten.

Zie de waardering van deze zorgverlener op het tabblad medische transitie.

Psy Trans

Psychologische ondersteuning aan mensen met genderdysfore gevoelens en hun directe naasten.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPsyTrans is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

T-Cendent

Aanbieder op het gebied van transgenderzorg aan volwassenen, biedt brede begeleiding voor , tijdens en na de transitie. T-Cendent biedt ondersteuning aan partners, kinderen en ander naasten van transgender mensen.

Genderteam Zuid-Nederland (Mutsaersstichting en OOG)

Psychologische ondersteuning aan kinderen, jongeren en (jong)volwassenen.

Zie de waardering van deze zorgverlener op het tabblad medische transitie.

Compass GGZ

Nieuwe aanbieder op het gebied van transgenderzorg aan volwassenen. Compass biedt diagnostiek en brede begeleiding, zo nodig ook maatschappelijke werk.

Transsupport (Humanitas Rotterdam)

Biedt een veilige omgeving waar je kunt praten over alles wat te maken heeft met genderdysforie of transgenderisme, zowel voor, tijdens als na de transitie en ook als je ervoor kiest om niet in transitie te gaan. Hulp wordt geboden in de vorm van individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten, voorlichting en advies

PsyQ – Transvisie Zorg

Biedt hulp aan kinderen, jongeren, adolescenten en volwassenen met genderidentiteitsvragen en -problemen. Er wordt geen diagnose gesteld die kan worden gebruikt in het transitietraject.

Let op: door omstandigheden worden tijdelijk geen mensen aangenomen en draaien ook de groepen niet. Mensen die zich aanmelden worden doorverwezen naar andere vestigingen. Met vragen kunt je terecht bij 088 357 36 50 het telefoonnummer van de vestiging Amsterdam Centrum West.

Diverse GGZ en PsyQ locaties

Bel naar ons informatiepunt (030 410 02 03) en vraag naar locaties.

Er komen wel therapeuten bij. Bel naar ons informatiepunt (030 410 02 03) en vraag naar de laatste stand van zaken.

Ontwikkelingen gaan momenteel snel dus informeer van te voren welke mogelijkheden er door de betreffende behandelaar worden geboden en wat je kunt verwachten. Er wordt bij een aantal behandelaars ook groepstherapie gegeven. Dit kan een meerwaarde hebben vooral als er sprake is van een isolement. Informeer bij de betreffende behandelaar ook naar eventuele wachttijden. Wachttijden moeten formeel ook op de website van de betreffende behandelaar zijn gepubliceerd.

Soms valt de deskundige psychologische zorg waar we hier over spreken onder de WMO of onder de Jeugdwet en is de gemeente waar je woont de partij die deze zorg regelt. Je kunt altijd bij de gemeente waar je woont, meestal bij het WMO-loket of het loket Jeugdzorg nadere informatie vragen.

Voor meer informatie over psychologische of psychosociale hulpverlening, individueel of in groepsverband, of andere hulpverlening kun je ons informatiepunt bellen (030 410 02 03) of info@transvisie.nl.

Wachttijden

Helaas bestaat de medische transitie voor een groot deel uit wachten omdat de verschillende behandelaars vaak (lange) wachttijden en/of wachtlijsten hanteren, zowel na de aanmelding als tijdens de transitie. Laat je bij aanmelding goed informeren over de wachttijd omdat wachttijden kunnen veranderen, ze kunnen zowel korter als langer worden.

Behandelaars:

 • Amsterdam UMC (voorheen VUmc): heeft haar wachttijdenbeleid aangepast en publiceert alleen nog beperkte info op haar website.
 • UMCG: publiceert wachttijden op de eigen website.
 • Overige behandelaars kijk op de hun website of bel.

Alle GGZ instellingen en vrijgevestigd psychologen en psychiaters moeten vanaf 1 april 2016 de wachttijden voor hun patiënten openbaar maken. Een wachttijd langer dan 6 weken wordt als te lang aangemerkt. Vooral gespecialiseerde instellingen halen deze wachttijd veelal niet.

Volgens informatie van de zorgverzekeraars moeten behandelaars mensen binnen redelijke termijn de behandeling geven waar ze voor zijn gediagnosticeerd. Deze afspraken zijn, volgens de zorgverzekeraars, met de genderklinieken gemaakt er zijn echter nog geen richttijden vastgesteld. Zijn de wachttijden voor een behandeling erg lang, dan moet de zorgverzekeraar formeel ervoor zorgen dat je toch een behandeling kunt ondergaan. Heb je het gevoel dat je heel erg lang moet wachten, langer dan anderen die in het traject zijn, wend je dan ook tot je zorgverzekeraar met het verzoek ervoor te zorgen dat je binnen afzienbare tijd voor behandeling in aanmerking komt.

Waardering zorgverlener

Transvisie heeft het initiatief genomen tot samenwerking met ZorgkaartNederland van de Patiëntenfederatie Nederland en heeft dit afgestemd met zorgverleners. Patiëntenfederatie Nederland en haar leden helpen patiënten en cliënten een sterke positie in te nemen ten opzichte van zorgverzekeraars en zorgverleners. Ervaringen van mensen met de zorg zijn daarvoor belangrijk. Een instrument daarvoor is de ZorgkaartNederland. Homepage ZorgkaartNederland

ZorgkaartNederland helpt het aanbod van zorgverleners inzichtelijker maken voor transgender mensen en hun verwijzers. Dat draagt bij aan keuzevrijheid en decentralisatie. Mensen kunnen op de website ZorgkaartNederland hun ervaringen delen over de zorg die ze hebben ontvangen. Ze kunnen laten zien wat goed ging en wat beter kan. Dat helpt kwaliteit inzichtelijk te maken, prikkelt zorgverleners en helpt andere mensen bij het maken van keuzes voor de beste zorg.

Op de website van ZorgkaartNederland vind je het zorgaanbod, de zorgverleners en de toegekende waarderingen, met op- en aanmerkingen. We roepen iedereen op eigen zorgverlener te waarderen en ervaringen te delen via ZorgkaardNederland of via het widget op onze pagina’s behandelaars. We denken dat dit kan helpen om de zorg verder te decentraliseren. Er wordt nu te vaak automatisch naar Amsterdam UMC (voorheen VUmc) doorverwezen, terwijl dat helemaal niet altijd de beste weg is. Zo houden de verwijzers de centralisatie onbewust in stand.

Hoe kun je je ervaringen en waardering delen?

 • Ga naar http://www.zorgkaartnederland.nl  geef waardering aan je zorgverleners. Dit kan je psycholoog zijn of je endocrinoloog, maar ook een chirurg of je huidtherapeut of logopedist.
 • Je kunt je review doen voor de gehele zorginstelling, of je behandelaar. Soms zijn ook specifieke teams apart te vinden, zoals bijvoorbeeld het genderteam van het Vumc (https://www.zorgkaartnederland.nl/zorginstelling/belangenorganisatie-kennis-en-zorgcentrum-voor-genderdysforie-amsterdam-3034708). Hoe specifieker, hoe beter! Dus liever je arts beoordelen en niet het ziekenhuis als geheel.
 • Staat jouw zorgverlener er niet tussen, dan kun je die aanmelden bij de redactie van ZorgkaartNederland:  https://www.zorgkaartnederland.nl/content/aanmelden-zorgaanbieder
 • Vul in dat het gaat om zorg voor de aandoening genderdysforie. Alle waarderingen op het vlak van genderdysforie zijn dan zichtbaar via deze pagina: https://www.zorgkaartnederland.nl/aandoeningen/genderdysforie. Nu zijn het er nog niet veel, maar met jullie hulp wordt het meer en meer!
 • Op onze eigen website tonen we van de meest voor de hand liggende behandelaars hun score op ZorgkaartNederland. Op onze pagina’s ‘behandelaars’ (volwassenen en kinderen) staat bij verschillende behandelaars een widget van ZorgkaartNederland.  Hierop staat de gemiddelde score, die deze zorgverlener heeft behaald. Ervaringen met een zorgverlener kunnen worden gedeeld via het widget. We hopen in de loop van de tijd het aantal widgets verder uit te breiden.
 • De contactgegevens die gevraagd worden, zijn voor de redactie van ZorgkaartNederland zodat ze je review eventueel kunnen controleren. Dit is om misbruik te voorkomen.
 • Het kan tot 5 dagen duren voor je review online staat. De redactie van ZorgkaartNederland beoordeelt hem eerst nog.

Copyright Transvisie ©
Disclaimer | Sitemap | Privacy