Het medisch ingrijpen bij kinderen bestaat, naast psychologische begeleiding, alleen uit het geven van puberteitsremmers. Het daadwerkelijk verstrekken van geslachtshormonen (cross-sekse hormonen) gebeurt (onder voorwaarden) vanaf het 15e jaar en operaties worden niet voor het 18e jaar uitgevoerd. op deze pagina gaan we in op:
- De medische transitie
- De vergoeding van behandelingen
- De seksuele ontwikkeling van transgender kinderen en jongeren
1. Medische transitie
De medische transitie bij genderkinderen bestaat uit de volgende fasen:
- Gebruik van puberteitsremmers
- Gebruik van geslachtshormonen
- Genderbevestigende operaties

a. Gebruik van puberteitsremmers
b. Gebruik van geslachtshormonen
Jongeren die 15 jaar of ouder zijn en die door het behandelteam zijn gediagnosticeerd als genderdysfoor, kunnen geslachtshormonen krijgen van het wensgeslacht, onder de voorwaarde dat ze al minimaal 2 jaar puberteitsremmers hebben gebruikt. Omdat deze hormonen hetzelfde zijn als die voor volwassenen wordt voor de beschrijving verwezen naar de betreffende pagina voor volwassenen.
c. Genderbevestigende operaties
Genderbevestigende operaties worden niet eerder uitgevoerd dan nadat de jongere 18 jaar of ouder is. Deze operaties worden hier niet verder beschreven, omdat ze gelijk zijn aan de behandeling bij volwassenen. Voor nadere informatie over de operaties wordt verwezen naar het betreffende hoofdstuk bij volwassenen.
2. Vergoeding behandelingen
Voor informatie over de vergoeding van de medische behandelingen wordt verwezen naar de pagina ‘Zorgverzekering‘ en de pagina ‘Fiscaal‘.
3. Seksuele ontwikkeling van transgender kinderen en jongeren
Onderzoek heeft uitgewezen dat de seksuele ontwikkeling van transgender kinderen en jongeren duidelijk achter loopt bij die van het gemiddelde Nederlandse kind. Transgender kinderen gaan over het algemeen minder op onderzoek uit en durven zich vaak niet bloot te geven. Het gebruik van puberteitsremmers of cross-sekse hormonen brengt daar nog niet veel verandering in. Pas na een of meer geslachtsaanpassende operaties wordt de achterstand in gelopen.