Op deze pagina hebben we informatie verzameld die je kan helpen bij de coming-out op je werk of bij discriminatie op je werk.

Coming-out op je werk

Bereid een eventueel gesprek met je werkgever goed voor. Wellicht is er een vertrouwenspersoon op het werk die daarbij kan ondersteunen. Gelukkig werken steeds meer werkgevers goed mee. De informatie deze pagina staat kan ook de werkgever verder helpen. Je kunt je aanmelden bij een LHBT netwerk van je bedrijf. Overkoepelende netwerken vind je bij de organisatie Work Place Pride. Als je bij de overheid werkt kun je ook deelnemen aan Dutch Gouvernement Pride, zie ook hun Facebookpagina. Mochten er toch problemen ontstaan dan kunnen de meldpunten discriminatie bemiddelen als het nodig is. Soms voorkomt dat de gang naar de rechter. Als je dat nog niet bent dan adviseren wij je om, voor je met de werkgever gaat praten, lid te worden van de vakbond. De vakbond kan je juridisch advies geven als dat nodig is. Zie ook onze pagina discriminatie . Word je lid van de vakbond nadat er een conflict is ontstaan, dan is niet of alleen onder voorwaarden mogelijk om rechtsbijstand te krijgen via de vakbond. De FNV houdt bijvoorbeeld aan dat als een conflict ontstaat binnen een half jaar na de start van het lidmaatschap je alleen rechtsbijstand krijgt als je twee jaar lid blijft. Na een half jaar gelden er bij de FNV geen voorwaarden meer. Vind je het prettig om begeleiding te krijgen bij de coming-out op je werk door een ervaren coach vraag dan eens naar de mogelijkheden van de Stichting Gendertalent. Gendertalent biedt daarnaast ook mediation aan bij problemen op het werk. Gendertalent kan ook de werkgever begeleiden.

home3

Begeleiding nodig naar werk?

Vraag eens naar de mogelijkheden van Gendertalent. GenderTalent biedt kosteloos arbeidscoaching aan mensen met een genderdiverse achtergrond. Er wordt gewerkt met een groot aantal professionele coaches die jou voor, tijdens en na jouw transitie helpen met het vinden van de juiste baan of werkgever.

Transgender Netwerk Nederland (TNN)

TNN is een organisatie die veel doet op het gebied van werk en transgenders. Zij hebben een aantal initiatieven ontwikkeld:

 • TNN heeft de folder “Transgender op de werkvloer” uitgebracht.
 • TNN heeft in opdracht van het ministerie van OC&W een project opgestart: ‘Coaching Transgenders naar werk’. Professionele coaches met ruime ervaring gaan transgenders op verschillende manieren begeleiden. Wil je meer weten over dit project of heb je interesse? kijk dan op de website van TNN.
 • Hoe gaat het met transgender personen op de arbeidsmarkt en de werkvloer? In dit factsheet staan de belangrijkste uitkomsten uit het  onderzoek ‘Transgender en Werk’ van TNN en de Universiteit voor Humanistiek, in samenwerking met de Universiteit van Maastricht en  stichting Gendertalent.

Diverse uitspraken van het College van de rechten van de mens, de ombudsman en de rechter

 • Het UWV past haar administratie aan na een uitspraak van de nationale ombudsman en spreekt een mevrouw voortaan als vrouw aan. Deze vrouw stond nog geregistreerd als man in het de Basis Registratie Personen.
 • Geslachtsveranderende operatie is ziekte in de zin van artikel 7:629 BW De kantonrechter van de rechtbank in Den Bosch heeft in een uitspraak bepaald dat uitvallen van een werknemer/werkneemster als gevolg van het ondergaan van een geslachtsveranderende operatie, moet worden beschouwd als ziekte in de zin van artikel 7:629 BW en niet als een het ondergaan van een cosmetische ingreep. Door dat oordeel is de werkgever gehouden om gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid het loon door te betalen. Zie de uitspraak.
 • Het College van de rechten voor de mens heeft de afgelopen jaren meerdere uitspraken gedaan over discriminatie op het werk. Deze uitspraken zijn  te vinden op de website mensenrechten.nl

Diverse uitgaven over transgenders en werk

 • Transgenders op de werkvloer. Op de website van het Continuüm staat een verslag van het onderzoek van de organisatie Worldplace Pride over de positie van LHBT’ers op de Nederlandse werkvloer. Hierin ook een meer persoonlijk verhaal.
 • Transgenders en de arbeidsmarkt. De Rutgers Stichting heeft in 2010 een onderzoek gepubliceerd over transgenders en werk.  Op www.docplayer.nl is dit rapport te vinden.
 • Gelijke kansen voor transgenders. UWV heeft in 2016 een handleiding uitgegeven Transgender Werkt. Deze handleiding wil bijdragen aan kennis en begrip door inzicht te geven in wat transgender inhoudt zodat transgenders het gevoel van veiligheid en waardering krijgen waar iedereen recht op heeft.
 • De Belgische overheid heeft een brochure over gelijke kansen voor transgenders. Het transgenderinfopunt België geeft informatie over werk en outing voor zowel werkgevers als transpersoneel.
 • Europa Euro Gender Network Het Europa Gender Network heeft een rapportage uitgebracht over de positie van transgenders op de werkvloer. Er staan ook aanbevelingen in om die positie te verbeteren. Op de website van deze organisatie is dit rapport The Trans Crossroads te downloaden