Een transgender persoon die wil sporten of wil deelnemen aan wedstrijden kan voor, tijdens en na de transitie met bepaalde problemen te maken krijgen waar op voorhand misschien niet direct bij stil wordt gestaan. ‘Mag ik wel deelnemen aan wedstrijden?’ ‘Hoe gaat dat met omkleden?’ ‘Hoe gaat dat met speciale kleding?’ Zo nu en dan bereikt ons daarover wat informatie. Deze informatie willen we hier delen, zonder daarmee volledig te willen zijn.

Praktijk

In de praktijk zijn de volgende situaties bij ons bekend. Advies is om als je in de wedstrijdsport gebruik wil maken van bepaalde oplossingen goed na te gaan of daarvoor dispensatie moet worden verleend.

  • Aan een transman is door de NL zwembond persoonlijk dispensatie voor bepaalde tijd verleend om met twee zwembroeken te zwemmen bij bepaalde wedstrijden.
  • Transgender sporters. Vijfdelige serie over transgender mensen waarbij de sport hun heeft geholpen hun ware identiteit te vinden (volleybal, boksen, ijshockey, zwemmen triatlon).
  • Wat gebeurt er als je in NL topsporter bent en uit de kast komt als transgender? Val je dan onder de mannen of de vrouwen? Gender in de atletiek.
  • In 2016 heeft het IOC bepaald dat transgender atleten kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen zonder chirurgische ingrepen te hebben ondergaan. De richtlijn bepaalt dat transmannen kunnen deelnemen zonder enige restrictie en dat transvrouwen vrouwelijke hormonen moeten gebruiken. Zie het artikel in the Guardian.

Adviezen en aanbevelingen

Hieronder volgen adviezen aan aanbevelingen van organisaties ten behoeve van de sportende transgender persoon:

  • Richtlijn Transgenders en sport (2015) NOC – NSF heeft de richtlijn Advies transgenders en sport opgesteld voor transgenders, sportbonden, -verenigingen en sporters ten behoeve van de sportdeelname van transgenders.
  • In 2017 heeft de stad Gent een uitgebreid rapport uitgebracht over de behoeftes van transgenders, waaronder in zwembaden etc. met aanbevelingen die ook in Nederland zinvol zijn.

Links

Op de volgende websites is ook nadere informatie te vinden:

letters