In Medisch, Transvisie

Op 23 oktober 2018 werd het Transvisie duidelijk dat het Slotervaart Ziekenhuis in ernstige financiële problemen verkeerde, met een dreigend faillissement. Zie de berichtgeving hierover in het Algemeen Dagblad en de berichtgeving van de NOS.

De ontwikkelingen gingen snel. Het Slotervaart Ziekenhuis gaf op 25 oktober een persbericht uit. Daarin staat onder andere het volgende:

  • MC Slotervaart neemt geen nieuwe patiënten aan. Doorverwijzingen vanuit huisartsen of andere medische instellingen worden niet aangenomen.
  • De operatiekamers blijven open voor spoedgevallen van patiënten die op dit moment in het ziekenhuis liggen.
  • De intensive care afdeling is open voor noodopnames van patiënten die momenteel in het ziekenhuis aanwezig zijn.
  • Vanaf dinsdag is de Spoedeisende Hulp gesloten.
  • MC Slotervaart werkt op bovenstaande afdelingen met veel uitzendkrachten. Door de actuele situatie zijn deze medewerkers veelal niet meer beschikbaar. Het personeelstekort dat hierdoor ontstaat, is van dien aard dat het onverantwoord is om deze afdelingen voor nieuwe patiënten open te houden.
  • Voor zover bestaande patiënten geen bericht hebben ontvangen, blijven de bestaande afspraken staan. Het ziekenhuis heeft goed in beeld welke patiënten dit zijn. Duidelijkheid over de situatie van de komende periode wordt nog deze week verwacht. Het bestuur en de bewindvoerders geven de medewerkers van MC Slotervaart donderdag een toelichting en een update van de actuele situatie.

Later op 25 oktober is helaas het faillissement van dit ziekenhuis uitgesproken, zie de berichtgeving van de NOS hierover. Dat heeft grote gevolgen voor behandelingen die op de rol staan. Vooralsnog worden die niet uitgevoerd en worden patiënten aangeraden andere behandelaars te zoeken of naar andere ziekenhuizen doorverwezen. Liggende patiënten worden verplaatst en het ziekenhuis wordt vrijdag 26 oktober gesloten. Omdat momenteel niet duidelijk is wat de gevolgen zijn voor de transgenderzorg die in het Slotervaart Ziekenhuis wordt geboden, hebben wij hierover op contact trachten te zoeken met dokter van Loenen. Helaas is dat niet gelukt, omdat zij op dit moment en ook de komende weken afwezig is.

Wij hebben op dit moment niet meer informatie dan de informatie die in de media gedeeld wordt. Daarom kunnen wij dan ook niet meer delen dan het persbericht van het ziekenhuis en het bericht van de NOS. Zodra wij meer weten zullen we dat op deze website en op onze Facebookpagina publiceren.

Mensen die op een behandeling in het Slotervaart Ziekenhuis wachten, die nu niet door gaat, raden we eventueel aan contact op te nemen met hun zorgverzekeraar om in het kader van hun zorgplicht, te informeren waar de behandeling nu uitgevoerd kan worden. Volgens informatie van de NOS wordt voor alle patiënten een ander ziekenhuis gezocht.