In Politiek

Er is de laatste dagen veel aandacht geweest in de pers bij het verschijnen van het laatste rapport van het Sociaal  Cultureel Planbureau op 9 mei 2017 over de positie van Transgender personen in Nederland. Uit het rapport blijkt dat:

  • meer transgender personen officieel hun geslacht wijzigen sinds de invoering van de Transgenderwet op 1 juli 2014;
  • het met trangenders nog steeds veel minder goed gaat dan met andere Nederlanders;
  • veel trangenders geen baan hebben of een baan hebben met een relatief laag inkomen;
  • veel transgenders alleen wonen en leven;
  • veel trangenders zich eenzaam en onveilig voelen.

Het volledige rapport is te vinden op de website van het SCP.

Diverse media hebben aandacht besteed aan dit rapport. Lees het artikel uit Trouw, uit het AD, de Volkskrant en Gemeente.nu

Storend is dat verschillende media een onjuiste conclusie trekken uit het bericht dat meer transgenders officieel van geslacht wijzigen sinds de invoering van de wet op 1 juli 2014. Diverse media berichten dat er daardoor ineens meer transgenders zouden zijn. O.i. is dat een onjuiste conclusie. Voorheen waren een ingrijpende operatieve ingreep en een dure juridische procedure nodig om geslachtswijziging formeel te realiseren. Dit heeft zeker transgender personen weerhouden. Door de vereenvoudigde procedure maken meer transgenders van deze procedure gebruik. Dat zegt wat over het doorlopen van de procedure en niet over het aantal transgenders.

Ook met de aantallen is men wat onzorgvuldig. Volgens het SCP wijzigden in de periode 2007 tot 2014 ca 80 personen per jaar formeel hun geslacht. In 2015 zijn dat er 770 geweest. Diverse media meldden echter dat het er over de periode 2007 t/m 2014 in totaal 80 zouden zijn geweest.