In Transvisie

Nadat mensen hun naam en geslacht hebben laten aanpassen in de Basis Registratie Personen van de gemeente moeten er ook een nieuwe identiteitsbewijs worden aangevraagd en een nieuw rijbewijs. Zie ook onze informatie hierover op de website. https://www.transvisie.nl/transitie/algemeen/juridisch/

Er bereiken ons berichten dat de registratie bij de RDW niet altijd goed gaat. Daardoor staat er soms, ook bij een nieuw rijbewijs, een onjuist geslacht in het onderliggende register van het RDW. Het geslacht staat niet op het rijbewijs zelf, dus kun je het zelf niet zien.

Dat betekent in de praktijk dat bij sommige mensen het rijbewijs als ongeldig in de administratie van de RDW staat geregistreerd.  Soms blijkt dat pas jaren later bij het huren van een auto of het kopen van een andere auto. Het vervelende is dat dit problemen kan geven bijvoorbeeld met de verzekering mocht je die onverhoopt nodig hebben

Wij hebben over dit onderwerp telefonisch contact gehad met zowel het RDW als met de gemeente Utrecht. Onze informatie is dat in ieder geval mensen die in de gemeente Utrecht wonen hun rijbewijs aan de balie kunnen laten controleren op geldigheid. Deze service zou ook door andere gemeentes geboden kunnen worden aldus de ambtenaar die wij spraken. De gemeente kan dat echter niet in haar eigen systeem zien.  De gemeente moet, om dit te controleren, contact opnemen met de RDW. Wij raden dan ook aan om deze controle door de gemeente te laten doen als je het rijbewijs opnieuw hebt aangevraagd en je zeker wilt weten of je rijbewijs geldig is.

Mocht je tegen dit probleem aan lopen, dan is de gemeente de plek waar dit moet worden opgelost. Lukt het dan niet neem dan contact op met TNN (info@transgendernetwerk.nl).

Er is door het Transgender Netwerk Nederland inmiddels ook navraag gedaan over dit probleem.