In Medisch, Politiek, Transvisie

Vanmiddag heeft onze voorzitter Lisa van Ginneken  namens Transvisie (letterlijk en figuurlijk) op hoog niveau overleg gevoerd bij het Ministerie van VWS.

 

Het ministerie roept elk half jaar zorgaanbieders in de transgenderzorg en zorgverzekeraars bij elkaar voor bestuurlijk overleg.

Natuurlijk stonden ook deze keer de extreme wachttijden centraal. Ook is gesproken over problemen die zorgaanbieders ervaren met de financiering van uitbreiding van capaciteit en/of samenwerking.

Lisa heeft een krachtig en met cijfers onderbouwd pleidooi gehouden dat we het nooit redden om de wachttijden terug te dringen als men alleen maar probeert om capaciteit toe te voegen. De bestaande capaciteit moet veel beter benut worden door minder tijd te besteden aan controles en gesprekken waarvan totaal niet vaststaat dat die helpen om een betere beslissing te nemen over behandeling. De productiviteit moet en kan omhoog door een snellere diagnostiek en indicatiestelling! Het  pleidooi maakte indruk, bij iedereen en met name bij de zorgverzekeraars. Nu hopen dat men buiten de kaders gaat denken en met concrete oplossingen komt om elkaar verder te helpen.

Belangenbehartiging is een proces van goed onderbouwd steeds opnieuw je punt maken en druk blijven uitoefenen tot er iets beweegt. Vandaag is dat weer gedaan.