In Oproepen

De corona-epidemie en de bijbehorende ‘intelligente lockdown’ hebben op veel mensen grote impact (gehad). Ook op MSM (Mannen die Seks hebben met Mannen) en trans personen. Soa Aids Nederland en de Universiteit Utrecht onderzoeken, in samenwerking met RIVM en IPSR, of en in welke mate corona van invloed is (geweest) op de gezondheid en het seks- en liefdesleven van deze groep.

“Het coronavirus kan tijdens de seks worden overgedragen”, zegt Paul Zantkuijl van Soa Aids Nederland. “Wij zijn benieuwd in hoeverre dit risico van invloed is en is geweest op het seksleven van mannen en trans personen die seks hebben met mannen. Er zijn aanwijzingen dat veel van hen een tijd geen of minder seks hebben gehad. Maar er zijn ook aanwijzingen dat dit voor een deel van de groep op de langere termijn lastig vol te houden was.”

Risico’s
“Wij zijn benieuwd in hoeverre mannen en trans personen hun seksgedrag hebben aangepast en welke risico’s zij bereid zijn te nemen. Ook willen we graag weten in hoeverre de intelligente lockdown en de versoepelingen die erop volgden van invloed zijn geweest op de seksuele, geestelijke
en fysieke gezondheid van de deelnemers.”

Uitkomsten van het onderzoek worden eventueel gebruikt om de huidige informatie rond het coronavirus en seks aan te scherpen. Ook zal worden gekeken naar de soa-zorg voor deze doelgroep, die door corona in sommige delen van het land tot op de dag van vandaag minder goed beschikbaar is geweest.

Het onderzoek
Deelnemers moeten 18 jaar of ouder zijn en in Nederland wonen. De online enquête is in het Nederlands en Engels beschikbaar. Door deel te nemen maak je kans op een van de 20 giftcards, elk ter waarde van 25 euro. Het onderzoek vind je hier:

Voor meer informatie: Paul Zantkuijl, Soa Aids Nederland. Email: pzantkuijl@soaaids.nl