In nieuws

Een aantal media berichten dat Nanoah uit Emmen afgelopen vrijdag van de rechter te horen heeft gekregen dat ze als tweede Nederlander in plaats van M of V een X in het paspoort krijgt. Dit is opzienbarend nieuws. Transvisie heeft inmiddels bij TNN navraag gedaan naar de onderliggende uitspraak van de rechter. Zodra we hier meer informatie over hebben zullen we dat weer delen. Zie het artikel in de Telegraaf en de berichtgeving van RTV Drenthe.

Noot van de redactie:

Om een procedure te starten om in jouw paspoort een X te krijgen, heb je een advocaat nodig met verstand van transgenderzaken die de juiste wegen weet te bewandelen. Dan heb je de meeste kans van slagen. Transvisie kan je aan adressen helpen als je dat wilt. We raden je dringend aan om zo’n procedure niet op eigen houtje te doen. De reden hiervoor is dat uitspraken als ze negatief uitpakken bindend zijn voor jou, maar ook voor alle andere mensen die graag een aangepast paspoort willen hebben.

Je zult vast de media-aandacht voor de zaak van Nanoah hebben gevolgd. Deze zaak is door een advocaat ingediend.
https://www.transvisie.nl/nanoah-uit-emmen-is-de-tweede-nederlander-met-een-x-in-het-paspoort/

De uitspraak van Nanoah is inmiddels gepubliceerd. Dit is jurisprudentie waarop een advocaat zich kan beroepen. Omdat er een beroepstermijn is van 3 maanden is deze uitspraak in oktober pas bindend. Naar verluid zou de gemeente geen beroep willen instellen.

In ieder geval is het verzoek en daarmee ook de uitspraak onder andere gebaseerd op een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Limburg
https://www.transvisie.nl/rechter-oordeelt-tijd-rijp-is-erkenning-genderneutraal/
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2018:4931