Op deze pagina vind je media voor en over kinderen en jongeren in de vorm van boeken en films en documentaires over transgender onderwerpen.

header_onderwerp_boeken_02-kopie-2

Boeken

Kinderen
 • Treiterkoppen, kangoeroes en geheimen, Carolien Kruijs. Een uniek kinderboek, waarin je op luchtige wijze wordt meegenomen in de wereld van een jonge transgender. Het boek is geschikt voor kinderen van 10-12 jaar.  ISBN nr. 97894-6328-175-1 uitgeverij Boekenbent. Prijs € 14,95. Boek is verkrijgbaar bij Schiedams Boekhuis, Hoogstraat 106, Schiedam en in de webshop van Boekenbent.nl.
 • George, Alex Gino. George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is.Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn – maar vooral zichzelf, voor eens en voor altijd. Uitgeverij Kluidman.
 • Wie is Kik? Henriët Bergsma. Een kinderboek voor kinderen vanaf 5 jaar met een belangrijk thema. De kleine kikker Kik raakt na een sprookjesverhaal met zichzelf in de knoop en ontdekt dat hij liever een prinses wil zijn. Daarmee belicht de schrijfster het transgender zijn en leert ze kinderen en ouders zichzelf te accepteren. Uitgeverij Boekscout. ISBN 9789402234046
 • Het lammetje dat een varken is, Pim Lammers (auteur) en Milja Praagman (illustrator) Transgender prentenboek voor 3+. Maakt gender en identiteit bespreekbaar voor kleuters. Het is een wit-roze verhaal over jezelf zijn. In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit opeens het lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. ‘Ik ben een varkentje’ zegt het lam. Dat is toch gek of niet. ISBN: 978946291194.
 • Meisje van Mars, Anna Woltz & Vicky Janssen. Evy wordt geboren als jongen, maar heeft er alles voor over om een meisje te worden.
 • Dwaalsporen, Jacques Brooijmans Boek over twee vrienden die wonen in een tehuis bij een dorp. De een een echte jongen en de ander meisjesachtig. Deze laatste denkt zelfs dat hij helemaal geen jongen is. Ze trekken op met een meisje uit het dorp, met zijn drieën spelen ze toneel. Maar dan loopt het fout… Voor jongeren, maar ook voor volwassenen. ISBN 90-6822-857-9.
 • 10.000 Dresses, Marcus Ewert Elke nacht droomt Bailey over magische jurken: jurken van kristal en regenbogen, van bloemen, van ramen… Niemand wil over deze prachtige dromen horen , immers hij is een JONGEN!” Dan ontmoet hijLaurel. Ze worden vrienden en gaan samen jurken te maken. Een modern sprookje over worden wie je je van binnen voelt. Prentenboek voor kinderen van 4 – 8 jaar. ISBN 978-1583228500.
 • Ra ra ….. wie ben ik? Christel Smits Kinderboek geschreven door de moeder van een genderkind, dat laat zien welke zoektocht genderkinderen doormaken. Dit boek is ook geschikt om met ‘gewone’ kinderen te lezen om te leren dat er meer is dan alleen maar jongen of meisje. Bestellen
 • Goos, Jolanda Haverkamp Iedereen verdient het om te worden wie je altijd al was. ISBN 9789491337574. Boek voor kinderen met uitleg over genderdysforie met als hoofdpersoon een gansje. Bestellen
 • I am j, Cris Beam. Jongen voelt zich gevangen in een meisjeslichaam en strijdt ervoor zichzelf te kunnen zijn (8 – 12 jr).
Jongeren
 • Treiterkoppen, kangoeroes en geheimen, Carolien Kruijs. Een uniek kinderboek, waarin je op luchtige wijze wordt meegenomen in de wereld van een jonge transgender. Het boek is geschikt voor kinderen van 10-12 jaar.  ISBN nr. 97894-6328-175-1 uitgeverij Boekenbent. Prijs € 14,95. Boek is verkrijgbaar bij Schiedams Boekhuis, Hoogstraat 106, Schiedam en in de webshop van Boekenbent.nl.
 • Wat is nou normaal, Lisa Wilson Een young-adult boek over een jongen die een meisje wil zijn. Zie facebook
 • Dwaalsporen, Jacques Brooijmans Boek over twee vrienden die wonen in een tehuis bij een dorp. De een een echte jongen en de ander meisjesachtig. Deze laatste denkt zelfs dat hij helemaal geen jongen is. Ze trekken op met een meisje uit het dorp, met zijn drieën spelen ze toneel. Maar dan loopt het fout… Voor jongeren, maar ook voor volwassenen. ISBN 90-6822-857-9.
 • Mijn iks-ij doet koekoek! Olivier Van Gierdeghom Robin is leraar biologie. Op zijn hoofd zitten twee kruinen. Ze zitten elkaar in de haren. De twee kruinen staan symbool voor het mannelijke en vrouwelijke. Je kunt al man geboren worden en je vanbinnen een meisje voelen. Of als meisje geboren zijn en je een jongen voelen. Boek laat jongeren nadenken over hun eigen seksuele identiteit. Vanaf 12 jaar. ISBN 978-9-081-27733-4
 • Jongensdroom, Lorna Minkman De 17-jarige David gedraagt zich als de jongens in zijn omgeving en is geobsedeerd door hun gespierde lichamen. In de sportschool komt hij Tess tegen die bij hem in de klas blijkt te zitten en de vriendin is van Menno. Tess wordt verliefd op David. David vindt haar ook leuk, maar durft geen initiatief te nemen. Uiteindelijk wil David eerlijk zijn en vertelt Tess zijn geheim. Hoe reageert Tess hierop? Houdt haar liefde voor David stand? En wat doet Menno als hij achter Davids geheim komt? ISBN 978-90-8568-163-2.
 • Majlent, jongen in meisjesdagen, Ted van Lieshout Joeri is 12 jaar en denkt dat hij beter in de wereld zou passen als hij een meisje was, hij hoopt op een wonder. Maljent is geschreven vanuit het oogpunt van een 12-jarige, die er alles voor over heeft om “zijn” wonder te laten gebeuren. Het kan mogelijk voor ouders van een genderkind een blik geven op de belevingswereld van hun kind. Ook erg geschikt voor kinderen en jongeren. ISBN 90-00-02807-8
 • Niets zeggen! Elly de Vries Het boek ‘Niets zeggen!’ gaat over de dertienjarige Mik die genderdysfoor is. Naast genderdysforie komen onderwerpen als verliefdheid, vriendschap en het vinden van je eigen identiteit aanbod. Thuis weten dat Mik genderdysfoor is, maar op school niet omdat hij bang is gepest te worden.  Meike is verliefd op Mik. Mik vertelt Meike zijn geheim. Meike is teleurgesteld dat Mik niet hetzelfde voelt voor haar, dat ze wraak neemt op Mik. ISBN 90-6249-497-8. Meer info
 • Where’s MY Book, Linda Gromko Een gids voor trangender en gender-nonconforming jongeren, hun ouders en andere geïnteresseerden. (Engelstalig). Zie website van Linda Gromko. Linda is al jaren gendertherapeut.
 • Maan, Gaby den Held Boek over anders zijn. Maan woont met zijn moeder in een huis aan de rand van het Friese Dantumadiel. Rik is verliefd op Maan, maar raakt in verwarring als Maan hem vertelt dat hij eigenlijk een meisje is. Wat volgt is een aaneenschakeling van avonturen. Bijzonder aan deze roman is dat de hoofdpersoon transgender is, maar dat dit niet ‘geproblematiseerd’ wordt. Leeftijd ca. 16 jaar. Uitgeverij IJzer.
 • The ABC’s of LHBT van Asley Mardell, bestverkochte Engelstalig LHBT boek voor teenagers, ouders, leerkrachten en iedereen die wil weten hioe je over genderindentity en sexuele identity praat. Daarnaast Ashley Mardell een geliefde blogger en Youtube ster met haar filmpjes.
Genderneutraal
 • Genderneutrale behandeling van kinderen op de kleuterschool in Zweden. Op deze kleuterschool leren jongens dansen en meisjes schreeuwen. Artikel over een meer genderneutrale opvoeding.
 • No More Boys and Girls: Can kids go gender free? Lees het review in the Gardian.
 • Girl toys vs boys toys: The experiment. Do you stereotype children? Artikel van BBC news.

 

Ouders
 • Mama, ik ben een jongen, Astrid Seip. Mijn kind is transgender, leven met genderdysforie. Op zijn vierde vertelt Kay, dan nog Britt, dat hij geen meisje meer wil zijn. In dit boek neem ik u mee langs de wegen die wij bewandelen. Vanaf Kay zijn vierde jaar, tot nu. ISBN 9789402245059.
 • T.R.O.T.S Op mijn transgenderkind, Wilhelmina Woortman, 5 stappen voor het begeleiden van een kind dat anders is. Wilhelmina laat op haar eigen wijze zien hoe ze is omgegaan met haar transdochter. ISBN 978-94-92383-78-5.
 •  Artikel over opvoedstijlen en het beperkte rollenspel van ‘man’ en ‘vrouw’ uit J/M Ouders.
 • 7 Stappen, Catharina van Beijeren Al jong lijkt haar kind een ander pad te gaan dan leeftijdsgenoten. Een gekleurde muis in de grijze massa. Pesten, autisme en depressieve gevoelens kenmerken de eerste jaren van zijn leven. De moeder vertelt hoe dit voor haar is. Wanneer blijkt dat haar kind transgender is, kan zij alleen maar strijden met- en voor haar kind. Aan de orde komen het proces van transitie, reactie van de sociale omgeving en de effecten hiervan op de moeder. ISBN 9789402154719.
 • Ons meisje in strijd met haar jongenslijf: over gendysforie.Wendy Iven, lesgeven is haar passie, haar twee dochters (8 en 9 jaar) zijn haar heldinnen en creativiteit is haar tweede ik. Ervoor gaan en doorzetten behoren tot haar sterkste karaktertrekken. Onrecht doet haar huiveren. Dit bleek een geknipte mix toen ze het voorrecht kreeg om mama te zijn van een kindje dat voor de maatschappij ‘anders’ is: een jonge dame in een jongenslijfje. Ze vocht voor haar aanvaarding en schrijft erover, met als doel te sensibiliseren, doen inzien dat iemand pas ‘anders’ is als hij anders behandeld wordt. Het boek is enkel online te bestellen op de site van de uitgeverij.
 • Jongen, Marja Björk Marion / Makke (kind van de auteur) zit in het verkeerde lichaam. Als jong kind begrijpt ze niet waarom andere kinderen niet weten dat ze een jongen is. Het brengt haar in de problemen, op school, in vriendschappen, thuis, in relaties. Haar / zijn leven is boordevol onbegrip, boosheid, rare voorvallen en misverstanden. Naarmate Makke ouder wordt, vallen de puzzelstukjes steeds meer op zijn plaats. Info . ISBN 978 90 72259 820.
 • Genderkinderen – geboren in het verkeerde lichaam Sarah Wong (fotografie), Ellen de Visser (tekst). Fotografe Sarah Wong en journaliste Ellen de Visser volgden jarenlang een grote groep jongeren op weg naar hun nieuwe identiteit. Het boek Genderkinderen is het verslag van de strijd die zij leveren om het geluk te vinden dat voor de meesten zo vanzelfsprekend is, maar waarvoor zij een onvoorstelbare beslissing moeten nemen. ISBN 978-949-140-301-9 Meer info op de website van d’Jonge Hond Is nog verkrijgbaar via Bolcom.
 • Hoera, het is een mensje! Els Schijf, redactie Bastiaan Franse Leidraad voor ouders van genderdysfore kinderen. Dit boek is geschreven door de moeder van een genderdysfoor jongetje dat zich uitgesproken meisjesachtig gedraagt. Het is het eerste boek over jonge genderdysfore kinderen op de Nederlandse markt. Transvisie, 2010, ISBN 90-73890-09-8. Prijs: € 10,00. Bestellen
 • Genderdysforie en school, Els Schijf, onder redactie van Bastiaan Franse Boek met uitgebreide tips en ideeën voor de opvang van genderkinderen in het onderwijs. Transvisie, 2009, 60 pag., geen ISBN. Prijs: € 10,00. Bestellen
 • Jacob’s New Dress Bijzonder boek waarin zorgzame aandacht is voor de wensen van het kind (jongen) om een jurk te dragen, aandacht is voor de aarzeling van beide ouders om daaraan tegemoet te komen, en hoe dat is voor het kind, en voor 1 jongen op school die het helemaal niets vindt.
 • The ABC’s of LHBT van Asley Mardell, bestverkochte Engelstalig LHBT boek voor teenagers, ouders, leerkrachten en iedereen die wil weten hoe je over genderindentity en sexuele identity praat. Daarnaast Ashley Mardell een geliefde blogger en Youtube ster met haar filmpjes.
 •  
Leerkrachten
 • Genderdysforie en school, Els Schijf, onder redactie van Bastiaan Franse Boek met uitgebreide tips en ideeën voor de opvang van genderkinderen in het onderwijs. Transvisie, 2010, 60 pag., geen ISBN. Prijs: € 10,00. Bestellen
 • Trans*@school,  als pdf te downloaden brochure geeft antwoorden op vragen over transgender leerlingen waar je als school mee kan zitten. Elke leerling is anders en dat geldt ook voor elke transgender leerling. Uitgegeven door Cavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgender organisaties.
 • The ABC’s of LHBT van Asley Mardell, bestverkochte Engelstalig LHBT boek voor teenagers, ouders, leerkrachten en iedereen die wil weten hoe je over genderindentity en sexuele identity praat. Daarnaast Ashley Mardell een geliefde blogger en Youtube ster met haar filmpjes.
Kinderen van T-ouders
 • Gelukkige vaderdag, Silvie, Brigitte Minne Grappig en no-nonsense boek over transgender ouder. Er is iets met Zita de laatste tijd vindt Ferre. Maar Zita zegt dat alles in orde is. Normaal gaat Ferre na de tekenles naar Zita’s huis en bakt haar vader pannenkoeken. Maar papa heeft een lastig griepje, zegt Zita, dat lang blijft duren. Het lijkt wel of Zita niet wil dat Ferre haar vader ziet. Leeftijd vanaf 8 jaar.
 • De jurk van Jan, Katrien Vandewoude In de winkel ziet Fien haar buurman Jan. Hij koopt een jurk. Voor wie? Fien hoort dat hij geen dochter, vrouw of vriendin heeft. Ze piekert zich suf. Kocht Jan de jurk dan voor zichzelf? Vanaf 6 jaar. ISBN 90-448-0127-9.
Verkooppunten
Verkooppunten voor boeken zijn: gespecialiseerde boekhandels (bv. boekhandel Vrolijk Amsterdam en Savannah Bay Utrecht), online-winkels (bv. Bol.com), de betere boekhandels, uitgevers, privé uitgave, of downloaden.
film

Films

Algemeen
 • YouTube Op YouTube is een aparte pagina voor goede documentaires over genderkinderen zowel in het Engels als het Nederlands.
 • Hij is een zij, seizoen 1, 2 en 3 Wil je de 6 afleveringen van seizoen 1 en/of 2 en/of 3 terug zien? Kijk de afleveringen hier.
 • Publieke Omroep, In  het archief van de publieke omroep staan een aantal documentaires over transgenders. Je vindt deze documentaires hier.
 • Sam, het eerste educatieve transgender speelgoed. Zie het filmpje.
 • TransGeneration, Tv-documentaire van Jeremy Simmon. Engels gesproken. Baanbrekende reality soap die het leven van vier transgender-jongeren volgt in een jaar op verschillende Amerikaanse universiteiten. Alle vier studenten besluiten hun geslacht te veranderen tijdens hun studie of zijn net met hun transformatieproces begonnen.Deze serie is nog te vinden op youtube. Meer info over deze docu (Engels)
 • Transgender kinderen, Louis Theroux maakt documentaire over transgender kinderen (2015).
Trans meisjes
 • Girl Vlaams – Nederlandse speelfilm over een vijftienjarig transmeisje dat de balletopleiding wil doen. Bekroond met Queer palm en Camera ‘d’Or. Film komt eind 2018 in de Nederlandse bioscopen.
 • Vreemde Eend Luus is geboren als Lucas, een jongen. Maar dat wil hij helemaal niet. Hoe word je als jongen dan een meisje? Dat legt Luus uit in Vreemde E.E.N.D (2005). 10 jaar later is ze als jonge vrouw verkozen tot Holland’s Next Top Model 2015. Te zien op de website van de VPRO.
 • De dag dat ik besloot Nina te zijn Documentaire van Ingeborg Janssen. Nederlands gesproken. “Een meisje”, antwoordt Guido op de standaardvraag “Wat wil je later worden?”. De elfjarige Guido is geboren als een jongen, maar voelt zich een meisje. Deze documentaire vind je op de website van de VPRO
 • Valentijn Documentaire van Hetty Nietsch. Nederlands gesproken. Valentijn is acht, wanneer documentairemaker Hetty Nietsch hem voor het eerst filmt. Lichamelijk een jongen, maar in hart en ziel een meisje. Negen jaar lang volgen we Valentijn op zijn weg naar vrouwelijkheid. Welke keuzes moet Valentijn gedurende die jaren maken? En wat betekent het voor zijn ouders, zijn broertje en zijn schoolvrienden dat hun zoon, broer en vriend liever een dochter, zus en vriendin wil zijn? Deze documentaire is momenteel te zien op de website van de NPO
 • Ma vie en rose (My life in pink) Film van Alain Berliner. Frans gesproken. Kijkwijzer: AL Ma vie en Rose is het verhaal van Ludovic, een kleine jongen die ervan droomt een meisje te zijn. Wat voor hem normaal is, is dat niet per se voor de anderen. Zijn ouders weten niet wat ze moeten doen tegenover zijn koppigheid en vaststaande meningen. Ze reageren zo goed als ze kunnen, en voelen zich gekwetst door de blik vol verwijten van hun buren.
 • Iedereen noemde me Sebastiaan, maar ik wist dat ik een meisje was.
 • Trots op mijn transgenderkind.
 • How to be a girl on vimeo Heel mooi filmpje over een jongen die een meisje is. Kijk hier.
Trans jongens
 • Hoe Ky Niels werd Ky voelt zich al jaren ongelukkig omdat ze een meisjeslichaam heeft. Afgelopen zomer heeft Ky het eindelijk aan haar ouders verteld: ze wil een jongen worden. En ze wil een andere naam: Niels. Samen met vriendin Sterre, die eerst Tibor heette en dus een jongenslichaam heeft, vertellen ze aan hun nieuwe klas op de middelbare school dat ze genderkinderen zijn. Het is het begin van een nieuw leven als Niels. Deze documentaire staat op de website van NPO Spirit
 • Het verhaal van Jacob een transgenderkind van 5 jaar oud.
 • Moeder van een transgender zoon vertelt openhartig over haar gevoelens over de coming-out van haar zoon. Kijk hier.
 • How to become a boy. Geweldig filmpje van 8-jarige Alex die in een rap zijn coming out verhaal vertelt. Kijk hier.
 • Real boy, Portres van de 19 jarige Amerikaanse transman Bennett Wallace, die samen met een vriend in transitie gaat (2016).
Genderneutraal
 • Het onderscheid tussen man en vrouw leren we al op jonger leeftijd. Maar wat gebeurt er als je dit onderscheid geen rol laat spelen in de maatschappij en genderneutraliteit de norm wordt. documentaire van Sterre de Jong die op onderzoek gaat naar Zweden.
Genderallemaal
 • ID – over de vrijheid jezelf te durven zijn (theater AanZ): Theatervoorstelling: Durf je te zijn wie je bent? Met de normen en verwachtingen vanuit je omgeving? ID gaat over jongens en meisjes en iedereen die daar tussenin zit. ID gaat in op de thema’s gender, genderidentiteit en identiteitsontwikkeling. De vier spelers, allen ervaringsdeskundigen, nemen je mee in hun verhaal én in hun zoektocht. Je leeft met hen mee, vecht mee en voelt de vrijheid die zij ook voelen als je jezelf mag zijn. ID is geschikt voor bovenbouw PO en onderbouw VO en speelt door het hele land. Preview ID Voor meer informatie zie website.
 • Genderbende. Het verhaal van vijf transgender personenen die zich niet kunnen vinden in de binaire tweedeling man – vrouw (2017).