In Cultuur

Macabre staat voor het vinden van schoonheid in dat wat niet gezien wordt en het tonen van de schaduwkant van dat wat mooi gevonden wordt. In De Gendermonologen navigeert Macabre door de wereld die bestaat tussen man en vrouw. Een transformance over gender als rekbaar begrip. Hoe mannelijk of vrouwelijk ben jij eigenlijk?

Voor veel mensen is de vraag naar hun gender –in eerste instantie tenminste- een simpele: ze zijn geboren in een mannelijk of vrouwelijk lichaam, en daarmee identificeren ze zichzelf. En ook de samenleving heeft zijn steentje bijgedragen aan de vorming van deze identiteit: als jongen krijg je blauwe rompertjes met “I’m a hero”, als meisje roze met de opdruk “I’m a princess”.

Maar hoe eenduidig is die identiteit? En wat als je gevoel niet automatisch samenvalt met het geslacht waarmee je geboren bent, en de verwachtingen die daarbij komen kijken?

Voor de transformance De Gendermonologen is gesproken met diverse mensen die zich niet kunnen identificeren met de normatieve genderidentiteit Man of Vrouw. Waar de één duidelijk voelt ‘in het verkeerde lichaam geboren te zijn’, voelt de ander zich tot geen van beide seksen behoren, en wil een derde de vrijheid hebben om zich van dag tot dag opnieuw te verhouden tot gender. De acteurs in de voorstelling vertolken al deze verschillende stemmen, en ook hun eigen verhouding tot gender, transgenders en je niet kunnen herkennen in de dominante normen in de samenleving komen in deze voorstelling aan bod. Het geheel is een indringend portret, een geestig inkijkje in de wereld van, een ode aan de queer community en een feestelijke viering van diversiteit in één.

Tourinfo:
13 oktober 20:30uur in Zaal 3, Den Haag, link facebook en tickets
20 oktober 20:30uur in WORM UBIK, Rotterdam, link facebook en tickets
25 januari 20:30uur in Pand P, Eindhoven, link facebook en tickets