Berdache Kind en Ouders

Berdache richt zich met name op ouders van genderdysfore kinderen. Genderdysfore kinderen, of kortweg genderkinderen zijn kinderen die worstelen met hun genderidentiteit.

Berdache is ontstaan vanuit de behoefte van ouders om deze kinderen beter te begrijpen en te begeleiden bij het volwassen worden. Bij Berdache kun je andere ouders in dezelfde situatie ontmoeten. Zo kunnen wij elkaar steunen en onderling ervaringen en tips uitwisselen. En helpen we elkaar bij het zoeken naar antwoorden op onze vragen. Een aantal antwoorden op vragen is terug te vinden op onze pagina genderthema's onder de categorie genderkinderen . Onderaan deze pagina is een lijst te vinden van boeken , films en documentaires , en links

De activiteiten van Berdache worden hieronder beschreven en bestaan uit verschillende vormen van lotgenotencontact.

Contacttelefoon 
Berdache onderhoudt een contacttelefoon voor ouders en anderen, die met een andere ouder van een genderkind willen spreken. Wij verzamelen informatie over genderdysforie, voor ouders, leerkrachten en anderen. We geven meer bekendheid aan het bestaan van onze unieke kinderen, met als doel om hun acceptatie in de samenleving te vergroten. Het telefoonnummer is 06 53 77 93 85

Ouderbijeenkomsten
Berdache organiseert elk jaar twee bijeenkomsten voor ouders van genderkinderen. Deze bijeenkomsten hebben een thema aan de hand waarvan ouders hun ervaringen kunnen uitwisselen. Op deze manier kunnen ouders van elkaar leren. Belangrijke dilemma's in de opvoeding van het genderkind komen aan bod.

Onderaan deze pagina staan verslagen van ouderbijeenkomsten

Kinderdagen
Verder organiseert Berdache jaarlijks twee kinderdagen voor de genderkinderen zelf. De kinderdagen worden georganiseerd op een plek waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Er is een grote buiten- en binnenruimte. Kinderen kunnen elkaar zo op een ongedwongen manier leren kennen. Er is voldoende ruimte voor spel. Door samen te spelen ontdekken ze dat ze niet de enige zijn met een genderverhaal. Voor veel kinderen is het de eerste keer dat ze volkomen zichzelf kunnen zijn. Er zijn op deze dagen ook voor de ouders voldoende vrijwilligers aanwezig. Zij kunnen ook hun verhaal kwijt.

Jongerenmiddag
Op 11 oktober 2015 hebben we voor het eerst een Jongerenmiddag voor genderjongeren van middelbare schoolleeftijd (12 tot 18 jaar) georganiseerd. De middag stond in het teken van kennis een maken met andere genderjongeren, een gezamenlijke lunch, een muzikale activiteit en ruim de gelegenheid om contacten te leggen.

Familiedag
Eén keer per jaar wordt een familiedag georganiseerd. Op deze dag kunnen de broertjes en zusjes, opa's en oma's en andere belangstellenden meekomen. Deze dag is op dezelfde locatie als de kinderdag. Ook op deze dag zijn er niet alleen vrijwilligers voor de kinderen aanwezig, maar ook voor de ouders en grootouders. Op deze dag staat vooral het ongedwongen samen kunnen zijn centraal.

Onderaan deze pagina staan verslagen van kinderdagen

Brusjesdag
Speciaal voor de broertjes en zusjes van 10 jaar en ouder organiseren we een keer per jaar een zogenoemde Brusjesdag. Broertjes en zusjes worden op straat en op school regelmatig aangesproken op het gedrag van hun genderbroer of -zus. Soms op een prettige manier, maar soms ook op een heel vervelende manier. Daarnaast gaat er soms wel erg veel aandacht naar het genderkind waardoor ze wat aandacht te kort kunnen komen. Tijdens de Brusjesdag krijgen zij de gelegenheid om hun ervaringen te delen. De Brusjesdag wordt sinds 2013 georganiseerd als extra onderdeel van de familiedag.

Agenda 2015

Karakter Locatie Thema
zondag 15 november

oudermiddag

Nijmegen

School
       
Agenda 2016

 Karakter

 Locatie

 Thema

zondag 31 januari oudermiddag Nijmegen  
zondag 13 maart kinderdag Midden van het land  
zondag 17 april jonderenmiddag Midden van het land  
zondag 12 juni familiedag Midden van het land  
zondag 11 september kinderdag Midden van het land  
zondag 9 oktober oudermiddag Nijmegen  

  


Bereikbaarheid

Ouders en belangstellenden kunnen mailen naar het secretariaat van Berdache: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   of bellen met de contacttelefoon van Berdache. Deze telefoon wordt aangenomen door ouders van een genderkind. Het nummer is: 06 53 77 93 85
Ouders van volwassen genderkinderen kunnen terecht bij
(H)Erkenning  

Verschillende onderwerpen die specifiek genderkinderen betreffen worden behandeld op onze pagina genderkinderen in de categorie genderthema's.

Boeken terug naar boven


Hoera, het is een mensje!
Leidraad voor ouders van genderdysfore kinderen

Els Schijf, redactie Bastiaan Franse
Dit boek is geschreven door de moeder van een genderdysfoor jongetje dat zich uitgesproken meisjesachtig gedraagt. Het is het eerste boek over jonge genderdysfore kinderen op de Nederlandse markt.
Transvisie, 2010, ISBN 90-73890-09-8. Prijs: € 10,00. Bestellen


Genderdysforie en school

Els Schijf, onder redactie van Bastiaan Franse
Boek met uitgebreide tips en ideeën voor de opvang van genderkinderen in het onderwijs.
Transvisie, 2009, 60 pag., geen ISBN. Prijs: € 8,00. Bestellen

Ra ra ..... wie ben ik?
Christel Smits
Kinderboek geschreven door de moeder van een genderkind, dat laat zien welke zoektocht genderkinderen doormaken. Dit boek is ook geschikt om met 'gewone' kinderen te lezen om te leren dat er meer is dan alleen maar jongen of meisje. Bestellen

Goos
Jolanda Haverkamp. Iedereen verdient het om te worden wie je altijd al was. ISBN 9789491337574. Boek voor kinderen met uitleg over genderdysforie met als hoofdpersoon een gansje. Bestellen

Genderkinderen

Sarah Wong en Ellen de Visser
Fotografe Sarah Wong en journaliste Ellen de Visser volgden jarenlang een grote groep jongeren op weg naar hun nieuwe identiteit. Nooit eerder lieten zoveel jongeren zich zo intiem fotograferen en vertelden zij zo openhartig over alle problemen die met hun keuze samenhangen. Hun verhaal getuigt van hun ongelooflijke levenskracht.
Dit boek is te koop in de betere boekhandel en te bestellen bij uitgeverij d'Jonge Hond

Dwaalsporen
Jacques Brooijmans
Joost en Daniël wonen allebei in een afgelegen tehuis. Joost ziet eruit als een echte jongen en Daniël gedraagt zich meisjesachtig en goochelt. Toch worden ze vrienden, ze delen meer dan ze zelf op het eerste gezicht denken. Daniël denkt steeds vaker dat hij helemaal geen jongen is, en steeds openlijker vertellen ze elkaar hun geheimen. Samen trekken ze op met Mira, een meisje uit het dorp, met zijn drieën spelen ze toneel. Maar dan loopt het fout... Voor jongeren, maar ook voor volwassenen.
Clavis, 2001, 199 pag., ISBN 90-6822-857-9. Meer info

10,000 Dresses
Marcus Ewert
Elke nacht droomt Bailey over magische jurken: jurken van kristal en regenbogen, jurken van bloemen, jurken van ramen... Als hij wakker is, wil helaas niemand over deze prachtige dromen horen. Integendeel. "Je bent een JONGEN!" zeggen Vader en Moeder tegen Bailey. "Je zou helemaal niet aan jurken moeten denken." Dan ontmoet Bailey Laurel, een ouder meisje die geraakt en geïnspireerd is door Baileys fantasie en moed. Ze worden vrienden en beginnen samen jurken te maken. Dit prachtige prentenboek - een modern sprookje over worden wie je je van binnen voelt- zal mensen van alle leeftijden verrukken. Voor kinderen van 4 - 8 jaar.
Seven Stories Press, 2008, 32 pag., ISBN 978-1583228500. Meer info

Mijn iks-ij doet koekoek!
Olivier Van GierdeghomRobin is leraar biologie. Op zijn hoofd zitten twee kruinen. Ze zitten elkaar in de haren. De twee kruinen staan symbool voor het mannelijke en vrouwelijke, die in elk van ons aanwezig is. Je kunt als man geboren worden en je vanbinnen een meisje voelen. Of als meisje geboren zijn en je een jongen voelen. Zoiets heet genderdysforie. Het hoofddoel is jongeren te laten nadenken over hun eigen seksuele identiteit, op een leeftijd wanneer men zijn gender een plaats toekent. Vanaf 12 jaar.
Jong & HIB, 2008, 32 pag., ISBN 978-9-081-27733-4.

Jongensdroom
Lorna Minkman
De 17-jarige David gedraagt zich als de jongens in zijn omgeving en is geobsedeerd door hun gespierde lichamen. In de sportschool komt hij Tess tegen die bij hem in de klas blijkt te zitten. Tess heeft een zware tijd achter de rug. En David is de eerste jongen die echt naar haar luistert. Ze zorgt ervoor dat hij bij de groep komt die, onder leiding van Menno, het eindexamenfeest voorbereidt. Menno en David lijken vrienden te worden, maar Menno twijfelt. Zijn vriendin Tess wordt steeds verliefder op die nieuwe jongen. David voelt zich ook tot haar aangetrokken, maar hij durft geen initiatief te nemen. Als Tess hem probeert te zoenen, duwt hij haar van zich af en loopt weg. Maar Tess is heel geduldig. Uiteindelijk kan David er niet meer onderuit; hij wil eerlijk zijn en vertelt haar zijn geheim. Hoe reageert Tess hierop? Houdt haar liefde voor David stand? En wat doet Menno als hij achter Davids geheim komt?
Lannoo, 2007, 214 pag., ISBN 978-90-8568-163-2. Meer info

Majlent, jongen in meisjesdagen
Ted van Lieshout
Joeri is 12 jaar en denkt dat hij beter in de wereld zou passen als hij een meisje was. Hij noteert een aantal dagen uit zijn leven, waarin hij denkt dat het wonder zal gebeuren en hij eindelijk een meisje zal worden. Om zijn droom te verwezenlijken wil Joeri gerust een aantal dingen opofferen! Majlent is geschreven vanuit het oogpunt van een 12-jarige, die er alles voor over heeft om "zijn" wonder te laten gebeuren. Het kan mogelijk voor ouders van een genderkind een blik geven op de belevingswereld van hun kind. Ook erg geschikt voor kinderen en jongeren.
Van Goor, 1991, 78 pag., ISBN 90-00-02807-8.

De jurk van Jan
Katrien Vandewoude
In de winkel ziet Fien haar nieuwe buurman Jan. Hij koopt een jurk. Voor wie? Fien hoort dat hij geen dochter, vrouw of vriendin heeft. Ze piekert zich suf. Kocht Jan de jurk dan voor zichzelf? Al na ongeveer acht maanden leesonderwijs kunnen beginnende lezers dit boek samen met iemand anders lezen. Vanaf 6 jaar.
Clavis, 2003, 72 pag., ISBN 90-448-0127-9. Meer info

Niets zeggen!
Elly de Vries
Het boek 'Niets zeggen!' gaat over de dertienjarige Mik die genderdysfoor is. In de loop van het verhaal komen naast genderdysforie onderwerpen als verliefdheid, vriendschap en het vinden van je eigen identiteit aan bod.
Thuis weten ze sinds een jaar dat Mik genderdysfoor is, maar op school houdt hij het geheim, omdat hij bang is gepest te worden. Op de basisschool is hij al eens in elkaar geslagen door Thomas, die denkt dat hij homo is. Helaas blijkt Thomas naar dezelfde middelbare school te gaan als Mik. Meike zit bij Mik in de brugklas. Ze is verliefd op hem. Wanneer Meike en Mik op een middag samen huiswerk maken, vertelt Mik aan haar zijn geheim. Meike is zo teleurgesteld en kwaad dat Mik niet hetzelfde voelt voor haar, dat ze zich de volgende dag door Thomas laat verleiden wraak te nemen op Mik.
Sjaloom, 2006, 158 pag., ISBN 90-6249-497-8. Meer info

Verkooppunten
Gespecialiseerde boekhandels (zoals Vrolijk en Savannah Bay), online-winkels (zoals Bol.com) en natuurlijk de betere reguliere boekhandels en videotheken.

Films en documentaires: terug naar boven

Louis Theroux verdiept zich in de wereld van de transgender kinderen. 
Documentaire die is uitgezonden door de VPRO.

Haar kind bleek transgender
Moeder maakte een mooie video over haar zoon. Kijk hier.

How to become a boy
Geweldig filmpje van 8-jarige Alex die in een rap zijn coming out verhaal vertelt. Kijk hier
.

How to be a girl on vimeo
Heel mooi filmpje over een jongen die een meisje is. Kijk hier.

Documentaires van de Publieke Omroep
Op de website van de publieke omroep, gezond 24, is een archief met een aantal documentaires over genderdysforie. Je vind deze website hier

Youtube
Op youtube staat een aparte pagina met filmpjes over genderkinderen

Hoe Ky Niels werd
NPO Spirit- 20 min. Ky voelt zich al jaren ongelukkig omdat ze een meisjeslichaam heeft. Afgelopen zomer heeft Ky het eindelijk aan haar ouders verteld: ze wil een jongen worden. En ze wil een andere naam: Niels. Samen met vriendin Sterre, die eerst Tibor heette en dus een jongenslichaam heeft, vertellen ze aan hun nieuwe klas op de middelbare school dat ze genderkinderen zijn. Het is het begin van een nieuw leven als Niels.Deze documentaire staat op de website van NPO Spirit

De dag dat ik besloot Nina te zijn
NL, 2000 - 15 min. Documentaire van Ingeborg Janssen. Nederlands gesproken.
"Een meisje", antwoordt Guido op de standaardvraag "Wat wil je later worden?". De elfjarige Guido is geboren als een jongen, maar voelt zich een meisje. Vier op de duizend jongens en meisjes willen liever van het andere geslacht zijn.
Ingeborg Jansen volgt Guido, die zich nu Nina noemt, als hij voor het eerst in meisjeskleren naar een verjaardagspartijtje van een vriendin gaat. Eén van de meisjes zegt dat ze zich soms vergist en Nina toch ineens Guido noemt, maar dat is een kwestie van wennen.
Je vindt deze documentaire op de website van de VPRO

Vreemde Eend
NL 2005 Luus is geboren als Lucas, een jongen. Maar dat wil hij helemaal niet. Hoe word je als jongen dan een meisje? Dat legt Luus uit in Vreemde E.E.N.D (2005). 10 jaar later is ze als jonge vrouw verkozen tot Holland's Next Top Model 2015. Te zien op de website van de VPRO


Valentijn
NL, 2007 - ca. 60 min. Documentaire van Hetty Nietsch. Nederlands gesproken.
Valentijn is acht, wanneer documentairemaker Hetty Nietsch hem voor het eerst filmt. Lichamelijk een jongen, maar in hart en ziel een meisje. Negen jaar lang volgen we Valentijn op zijn weg naar vrouwelijkheid. Welke keuzes moet Valentijn gedurende die jaren maken? En wat betekent het voor zijn ouders, zijn broertje en zijn schoolvrienden dat hun zoon, broer en vriend liever een dochter, zus en vriendin wil zijn?
Bekijk deze docu op de website van de publieke omroep Gezond 24

Op YouTube is een aparte pagina voor goede documentaires over genderkinderen te vinden. Hier staan ook meerdere Engelstalige documentaires.

Ma vie en rose (My life in pink);
F/B/VK, 1997 - 88 min. Film van Alain Berliner. Frans gesproken. Kijkwijzer: AL
Ma vie en Rose is het verhaal van Ludovic, een kleine jongen die ervan droomt een meisje te zijn. Wat voor hem normaal is, is dat niet per se voor de anderen. Zijn ouders weten niet wat ze moeten doen tegenover zijn koppigheid en vaststaande meningen. Ze reageren zo goed als ze kunnen, en voelen zich gekwetst door de blik vol verwijten van hun buren.

TransGeneration
VS, 2005/2006 - 60 min. Tv-documentaire van Jeremy Simmon. Engels gesproken.
Baanbrekende reality soap die het leven van vier transgender-jongeren volgt in een jaar op verschillende Amerikaanse universiteiten. Alle vier studenten besluiten hun geslacht te veranderen tijdens hun studie of zijn net met hun transformatieproces begonnen.
Meer info over deze docu (Engels)

Links terug naar boven
Genderklik voor jongeren
Vlaamse website over en voor jongeren over mannelijkheid. Een creatieve gids voor leerkrachten en scholen.

Professionele Zorg

Professionele hulpverlening
Naast de informatievoorziening en de zelfhulpgroepen waarvoor je bij ons als patiëntenorganisatie Transvisie terecht kunt, is er inmiddels op redelijk veel plaatsen in de regio professionele hulpverlening mogelijk op individuele basis. Voor informatie over deze hulpverlening kunt u bellen met ons secretariaat.

Aanbod voor scholen en groepen.
Transvisie Zorg heeft een aanbod voor scholen. Hier wordt wel een vergoeding voor gevraagd aan de school. Ook hebben zij een groepsaanbod voor jongeren.
Transvisie Zorg heeft een interview gegeven voor een artikel op de website SoziO, vakblad voor sociale en pedagogische beroepen (uitgeverij SWP) over hun hulpverlening aan transgender jongeren.

Gender-in-de-blender.be
www.genderindeblender.be
Site voor jongeren met vragen rondom hun genderidentiteit, met een uitstekende scholenbrochure die je gratis kunt downloaden

Iedereen is anders
www.iedereenisanders.nl
Site voor jongeren die niet in de geijkte hokjes passen

Gay and school
www.gayandschool.nl
Op deze website staat ook (soms wat verouderde) informatie over transgender.


Engelstalig
Transgender kids show consistent geder Identity across measures. Artikel over onderzoek bij genderkinderen van de Association for Psychological Science.

Portraits of transgender children . Fotografe Sarah Wong volgt negen jaar lang Nederlandse kinderen en heeft daar vele portretten van gemaakt.

Gender Odyssey Family: www.genderspectrumfamily.org
Amerikaanse ouders van genderkinderen en -jongeren

Op YouTube is een aparte pagina voor goede documentaires over genderkinderen te vinden. Hier staan ook meerdere Engelstalige documentaires.

Mermaids: www.mermaidsuk.org.uk
Engelse ouders van genderkinderen

Ben ik een slechte ouder omdat ik naar mij transgender kind luisterde?

Ik ben een meisje. Een transgender kind kan een schok zijn voor de ouders. Kies toch voor ondersteunen in plaats van afwijzen.

Transgender kinderen: Iedereen noemde me Sebastiaan, maar ik wist dat ik een meisje was.

Het verhaal van Jacob een transgender van 5 jaar oud.

Trots op mijn transgenderkind.

Uit de Irish Times: Transgender kinderen in de confrontatie met de buitenwereld.

Artikel over dr. Rob Garofalo. Hoe oud is het king nog te jong?

In Dallas is een kliniek geopend waar transgender kinderen geholpen worden.

Dertien foto's van transgender kinderen op zomerkamp.

Kijk ook bij het algemene overzicht van links

 

 

 
Verslag Berdache Oudermiddag 9 november 2014 (terug naar boven)

 

 

Download de verslagen door op de afbeelding te klikken...

   
Verslag Berdache Oudermiddag 19 april 2015

 terug naar boven

 


Verslag Kinderdag Berdache op 23 maart 2014

 

   

Verslag Kinderdag Berdache op 21 september 2014

 

 

terug naar boven