Berdache Kind en Ouders

Berdache richt zich met name op ouders van genderdysfore kinderen. Genderdysfore kinderen, of kortweg genderkinderen zijn kinderen die worstelen met hun genderidentiteit.

Berdache is ontstaan vanuit de behoefte van ouders om deze kinderen beter te begrijpen en te begeleiden bij het volwassen worden. Bij Berdache kun je andere ouders in dezelfde situatie ontmoeten. Zo kunnen wij elkaar steunen en onderling ervaringen en tips uitwisselen. En helpen we elkaar bij het zoeken naar antwoorden op onze vragen.

Achtergrondinformatie en een aantal antwoorden op vragen is terug te vinden op onze pagina genderthema's onder de categorie genderkinderen. De informatie over films, boeken, folders en links staat op onze pagina Info. Op deze pagina staat ook een brochure. Wetenschappelijke artikelen zijn te vinden op onze pagina wetenschap. Er is daar een apart onderdeel voor kinderen en jongeren.

Activiteiten van Berdache:
Contacttelefoon
Berdache onderhoudt een contacttelefoon voor ouders en anderen, die met een andere ouder van een genderkind willen spreken. Wij verzamelen informatie over genderdysforie, voor ouders, leerkrachten en anderen. We geven meer bekendheid aan het bestaan van onze unieke kinderen, met als doel om hun acceptatie in de samenleving te vergroten. Het telefoonnummer is 06 53 77 93 85

Ouderbijeenkomsten
Berdache organiseert elk jaar twee bijeenkomsten voor ouders van genderkinderen. Deze bijeenkomsten hebben een thema aan de hand waarvan ouders hun ervaringen kunnen uitwisselen. Op deze manier kunnen ouders van elkaar leren. Belangrijke dilemma's in de opvoeding van het genderkind komen aan bod. Onderaan deze pagina staan verslagen van ouderbijeenkomsten

Kinderdagen
Verder organiseert Berdache jaarlijks twee kinderdagen voor de genderkinderen zelf. De kinderdagen worden georganiseerd op een plek waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Er is een grote buiten- en binnenruimte. Kinderen kunnen elkaar zo op een ongedwongen manier leren kennen. Er is voldoende ruimte voor spel. Door samen te spelen ontdekken ze dat ze niet de enige zijn met een genderverhaal. Voor veel kinderen is het de eerste keer dat ze volkomen zichzelf kunnen zijn. Er zijn op deze dagen ook voor de ouders voldoende vrijwilligers aanwezig. Zij kunnen ook hun verhaal kwijt. Onderaan deze pagina staan verslagen van kinderdagen

Jongerenmiddag
In 2016 organiseren we voor de tweede keer een jongerenmiddag voor genderjongeren van middelbare schoolleeftijd (12 tot 18 jaar). De middag staat onder andere in het teken van kennis een maken met andere genderjongeren.

Familiedag
Eén keer per jaar wordt een familiedag georganiseerd. Op deze dag kunnen de broertjes en zusjes, opa's en oma's en andere belangstellenden meekomen. Deze dag is op dezelfde locatie als de kinderdag. Ook op deze dag zijn er niet alleen vrijwilligers voor de kinderen aanwezig, maar ook voor de ouders en grootouders. Op deze dag staat vooral het ongedwongen samen kunnen zijn centraal.

Brusjesdag
Speciaal voor de broertjes en zusjes van 10 jaar en ouder organiseren we een keer per jaar een zogenoemde Brusjesdag. Broertjes en zusjes worden op straat en op school regelmatig aangesproken op het gedrag van hun genderbroer of -zus. Soms op een prettige manier, maar soms ook op een heel vervelende manier. Daarnaast gaat er soms wel erg veel aandacht naar het genderkind waardoor ze wat aandacht te kort kunnen komen. Tijdens de Brusjesdag krijgen zij de gelegenheid om hun ervaringen te delen. De Brusjesdag wordt sinds 2013 georganiseerd als extra onderdeel van de familiedag.

Agenda 2016

 Karakter

 Locatie

 Thema

zondag 31 januari oudermiddag Nijmegen  
zondag 13 maart kinderdag Midden van het land  
zondag 17 april jongerenmiddag Midden van het land  
zondag 12 juni familiedag Midden van het land  
zondag 11 september kinderdag Midden van het land  
zondag 9 oktober oudermiddag Nijmegen  

 

Bereikbaarheid
Ouders en belangstellenden kunnen mailen naar het secretariaat van Berdache: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   of bellen met de contacttelefoon van Berdache. Deze telefoon wordt aangenomen door ouders van een genderkind. Het nummer is: 06 53 77 93 85
Ouders van volwassen genderkinderen kunnen terecht bij
(H)Erkenning 

Professionele hulpverlening
Naast de informatievoorziening en de zelfhulpgroepen waarvoor je bij ons als patiëntenorganisatie Transvisie terecht kunt, is er inmiddels op redelijk veel plaatsen in de regio professionele hulpverlening mogelijk op individuele basis. Voor informatie over deze hulpverlening kunt u bellen met ons secretariaat.

 

 
Verslag Berdache Oudermiddag 9 november 2014 (terug naar boven)

 

 

Download de verslagen door op de afbeelding te klikken...

   
Verslag Berdache Oudermiddag 19 april 2015

 terug naar boven

 


Verslag Kinderdag Berdache op 23 maart 2014

 

   

Verslag Kinderdag Berdache op 21 september 2014

 

 

terug naar boven